Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΝΙΣΥΡΟΣ: ΤΟ ΝΗΣΙ-ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΣΜΗ ΟΜΟΡΦΙΑ!

Διακοπές χαλάρωσης πάνω στο ηφαίστειο

Βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια, η Νίσυρος είναι ένα νησί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στο Αιγαίο. Η αύρα του ηφαιστείου, οι γραφικοί οικισμοί με τις βοτσαλωτές πλατείες, οι θερμές ιαματικές πηγές, η άγρια γοητεία και η ενέργειά της την κάνουν μοναδική. Κάθε μέρος αυτού του νησιού έχει μια μοναδική ικανότητα να σε χαλαρώνει.
Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Νισύρου είναι χωρίς αμφιβολία το ηφαίστειο, το οποίο μπορείς να επισκεφθείς. Πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη σημερινή καλντέρα. Καθώς κατεβαίνεις στον τεράστιο κρατήρα, βλέπεις κίτρινα και λευκά χρώματα, τρύπες που κοχλάζουν, τεράστιες ρωγμές, ενώ η μυρωδιά του θειαφιού κάνει την εμπειρία ακόμα πιο απόκοσμη. Εδώ αισθάνεσαι πραγματικά τη ζεστή ανάσα της γης κάτω από τα πόδια σου.
Το γραφικό Μανδράκι είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού. Αφού απολαύσεις τη βόλτα σου στα στενά, λιθόστρωτα δρομάκια με τα κατάλευκα σπίτια και τα βοτσαλωτά δάπεδα, πιες έναν καφέ, μια παγωμένη σουμάδα ή το ουζάκι σου μαζί με τους ντόπιους στην πλατεία της Ηλικιωμένης. Ο παραλιακός δρόμος οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, που είναι χτισμένη σε έναν ψηλό βράχο στο ενετικό κάστρο του Μανδρακίου. Η ανάβαση ως εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος θα σου μείνει αξέχαστη.
Κάνε μία περατζάδα από την Πόρτα, την κουκλίστικη και πολυφωτογραφημένη πλατεία του χωριού Νικιά, που είναι διάσημη για το ελλειπτικό της σχήμα και το εκπληκτικό βοτσαλωτό στο κέντρο της. Εδώ θα δεις την όμορφη εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου και το μοναδικό Ηφαιστειολογικό Μουσείο της Ελλάδας. Όσο για τη θέα, από τη μια πλευρά αγναντεύεις το Αιγαίο και από την άλλη τους κρατήρες του ηφαιστείου.
Ένα χωριό που αξίζει να γνωρίσεις είναι και ο Εμπορειός με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Περιπλανήσου στις γειτονιές της Παναγιάς, του Σωτήρα, του Πύργου, του Μουσταφά, του Αϊ-Νικόλα, του Κάφκα και απόλαυσε την υπέροχη θέα προς την καλντέρα.
Οι παραλίες στη Νίσυρο είναι λίγες αλλά πολύ ιδιαίτερες. Η Παχιά Άμμος (η ωραιότερη παραλία του νησιού) με σκουρόχρωμη άμμο και βαθιά νερά, η παραλία Λυές, αλλά και οι Χοχλάκοι (η πιο κοντινή παραλία στο Μανδράκι) με τα στρογγυλά μαύρα βότσαλα, είναι οι καλύτερες επιλογές. Μια υπέροχη ιδέα για μπάνιο είναι και το κοντινό νησάκι Γυαλί- το «νησί της ελαφρόπετρας»- στο οποίο μπορείς να πας με καραβάκι από τη Νίσυρο.
Πού να μείνεις: H Μελανόπετρα είναι μια πέτρινη κατοικία στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού του Εμπορειού, που μετατράπηκε σε ένα πανέμορφο και ατμοσφαιρικό boutique ξενοδοχείο. Στο Μανδράκι, μπορείς να μείνεις στο Ρομάντζο, με τα άνετα δωμάτια που έχουν θέα στη θάλασσα, ή στο ξενοδοχείο Πορφυρίς που απέχει 5 λεπτά από τη γραφική κεντρική πλατεία.
Πού να φας: Στο Μπαλκόνι του Εμπορειού θα φας υπέροχα ψητά και μαγειρευτά αγναντεύοντας τον κρατήρα του ηφαιστείου. Στο Μανδράκι δοκίμασε τη δημιουργική κουζίνα της Απο-λωλής Κόρης. Στην πλατεία της Νικιάς θα φας ωραία μεζεδάκια στην Πόρτα και στον Νικόλα. Στους Πάλους υπάρχουν ωραίες επιλογές για ψαροφαγία όπως η Αφροδίτη και το Captain's House.
Νίσυρος: Το νησί-ηφαίστειο με την απόκοσμη ομορφιά

Νίσυρος: Το νησί-ηφαίστειο με την απόκοσμη ομορφιά

Νίσυρος: Το νησί-ηφαίστειο με την απόκοσμη ομορφιά

Νίσυρος: Το νησί-ηφαίστειο με την απόκοσμη ομορφιά

Νίσυρος: Το νησί-ηφαίστειο με την απόκοσμη ομορφιά

Νίσυρος: Το νησί-ηφαίστειο με την απόκοσμη ομορφιά

Πηγή: https://www.reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.