Πτυχιούχος Νομικής, Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, Διπλωματούχος CAM Λονδίνου, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ θεωρείται η καλή, φιλάνθρωπη πράξη, την οποία κάνει κάποιος, για να ωφελήσει κάποιον άλλο, που συνήθως την έχει ανάγκη, χωρίς ανταλλάγματα.
Ο ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ (Κυριολεκτικά "το κάνεις καλές πράξεις"), ήταν η πρακτική του υψηλού επιπέδου και πλουτισμού ατόμων, που διένειμαν, μέρος του πλούτου του στην Κοινότητα. Για παράδειγμα, επειδή ο Αρχέλαος Σ' της Μακεδονίας παρείχε ξυλεία στην Αθήνα, έλαβε τους τίτλους του προξένου και του Ευεργέτη στο 407/6 π.χ., από το Δήμο.
Ο τίτλος δόθηκε σε αρκετούς, της Ελληνιστικής εποχής, μονάρχες.
Ο Ευεργετισμός αναπτύχθηκε, στις παροικίες από κορυφαίους επιχειρηματίες της διασποράς που έζησαν και υπηρέτησαν την κοινωνική οργάνωση και τον κοινοτισμό.
Φαινόμενο ιστορικό, ο ευεργετισμός σήμερα συνεχίζει να υφίσταται κυρίως με την μορφή του ιδρυματικού ευεργετισμού.
Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ επωμίζεται σκοπούς και έργα στη θέση της συντεταγμένης Πολιτείας, συλλογικοτήτων και θεσμών.
ΔΙΑΒΑΣΑ. ΚΑΠΟΥ
Ένας νεαρός φοιτητής της Ιατρικής, για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών του αναγκαζόταν να πουλάει βιβλία.
Μια μέρα περιοδεύοντας σε μια αγροτική περιοχή, χτύπησε μεταξύ άλλων και την πόρτα ενός φτωχόσπιτου. Στο κορίτσι που φάνηκε, πρότεινε ν' αγοράσει βιβλίο.
-Όχι, ευχαριστώ είπε η κοπέλα. Η μητέρα μου είναι χήρα και δεν έχουμε χρήματα για βιβλία.
-Τότε, θα μπορούσες να μου δώσεις ένα ποτήρι νερό; παρακάλεσε ο φοιτητής.
-Έχουμε ωραίο παγωμένο γάλα, θα προτιμούσατε; ρώτησε η κοπέλα. Ο νέος ευχαρίστησε και ήπιε το γάλα. Όταν θέλησε να πληρώσει, η χωριατοπούλα του είπε:
-Όχι, κύριε, η μητέρα λέει πως πρέπει να είμαστε φιλόξενοι.
Πέρασαν χρόνια. Μια μέρα, μια άρρωστη γυναίκα μεταφέρθηκε σε μια κλινική. Ήταν βαριά άρρωστη. Ο χειρουργός, όταν την είδε, αναγνώρισε σ' αυτήν το κορίτσι που του είχε προσφέρει το ποτήρι το γάλα.
Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα γι' αυτήν. Την έβαλε σε μονόκλινο δωμάτιο και ώρισε μια νοσοκόμα να της προσφέρει τις υπηρεσίες που χρειαζόταν. Πέρασαν εβδομάδες.
Ένα πρωϊ η νοσοκόμα της ανήγγειλε ότι μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι της. Ήταν τελείως καλά.
Χαίρομαι, είπε η κυρία, αλλά σκέπτομαι πως θα μπορέσω να εξοφλήσω τον λογαριασμό της κλινικής. Η νοσοκόμα πήγε τότε και της έφερε τον λογαριασμό. Ήταν, αλήθεια, ένα μεγάλο ποσό, όμως...κάτω, με κόκκινο μελάνι έγραφε:
ΕΞΟΦΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ.
ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑ
Πόσο υπέροχο είναι, όταν η ευεργεσία συναντήσει την ευγνωμοσύνη! Η ευεργεσία ανακουφίζει. Η προσφορά τροφοδοτεί την ανθρωπιά. Βγάζει το δόσιμό μας στο προσκήνιο της ζωής του καλύτερου εαυτού μας.
Η ευεργεσία είναι ο αναγκαιότερος κανόνας της κοινωνικής ζωής. Το άριστο στίγμα της ποιότητος του πολιτισμού μας. Η εγκυρότερη απόδειξη της ψυχικής καλλιέργειας. Η σιωπηλή ομολογία της αγάπης μας στον Θεό, ο οποίος "διήλθεν ευεργετών". Η ευεργεσία αναβαθμίζει, εξαγνίζει, μας τοποθετεί στο δρόμο του προορισμού μας.
Η ευεργεσία είναι καρπός έκφρασης και εξωτερίκευσης της αγάπης. Και φυσικά, η αγάπη είναι προνόμιο των γενναίων, επειδή έχουν τη δύναμη να κάνουν την υπέρβαση του εαυτού τους, του ατομισμού τους, της νωχέλειάς τους.
Επειδή η αγάπη είναι ζωντανή, πηγαία, μοναδικά προσωπική, μόνο βίωμα, ποτέ περιγραφή, έμπνευση, ποτέ μάθημα για τους άλλους.
Όμως η αχαριστία πληγώνει, φέρνει δάκρυα στα μάτια, κάποιες φορές αναστέλλει το καλό, ξεσηκώνει τους φυλαγμένους αναστεναγμούς της καρδιάς.
Κάνει τον κόπο διπλό και την ταλαιπωρία του καλού μεγαλύτερη.
Ας μην παθαίνουμε βραδυγλωσσία, ας βγαίνει ένα θερμό "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" και το οποίο έχει ποικίλες εκφράσεις.
Ας μην ξεχνούμε να θυμόμαστε.
ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ - ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ.
-Η ευεργεσία που κάνεις από ανάγκη, δεν έχει ποτέ καμία αξία. -ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ.
-Είναι ανθρώπινο να σε κακολογούν, μετά από μια ευεργεσία που έκανες. -ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
-Να θυμάσαι τις ευεργεσίες πού σου έκαναν και να ξεχνάς τις ευεργεσίες πού έκανες. -ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ.
-Ο Ευεργέτης μοιάζει με το άρωμα. -ΒΥΡΩΝ.
-Πρέπει κανείς να συμπληρώσει το ευεργέτημα που έκανε, συγχωρώντας την αχαριστία του ευεργετηθέντος. -ΤΕΡΙΕ.
-Χάριν απόδος: Να ανταποδίδεις την ευεργεσία.- ΠΕΡΙΑΝΔΟΣ .
-Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να ανταποδώσουν το κακό παρά το καλό που τους έκανες, αφού η ευγνωμοσύνη είναι βάρος, ενώ η εκδίκηση ευχαρίστηση.- ΤΑΚΙΤΟΣ, 55-120 .μ.χ., Ρωμαίος ιστορικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.