Κράτησε τον εαυτό σου αγνό, γράφει ο Απόστολος Παύλος στον μαθητή του Τιμόθεο.
Και όμως, αυτή η αγνότητα πόσο υποτιμάται στην εποχή μας! Θεωρείται ξεπερασμένη, τρόπος ζωής που οδηγεί στη δυστυχία, παλαιολιθική αντίληψη. Πολλοί την αντιμετωπίζουν ως έλεγχο στη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου και τη συνδέουν με στείρο πουριτανισμό, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική: είναι στην πραγματικότητα, ελευθερία, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να κυριαρχεί στα πάθη και τις εξάρσεις του, δεν εγκλωβίζεται στη σάρκα του και δεν την υπακούει τυφλά.
Στο taekwondo οι αθλητές φορούσαμε άσπρη στολή, επειδή αυτή συμβολίζει την αγνότητα που πρέπει να έχει ένας αθλητής, τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα του.
Η αγνότητα δεν αφορά μονάχα τη σεξουαλική πράξη και την απώλεια της παρθενίας. Είναι περισσότερο ο άνθρωπος ως μία ψυχοσωματική ενότητα η οποία προσπαθεί να αποβάλλει πάθη, ελαττώματα, ψυχικές επιπτώσεις.
Ενώ η σεξουαλική υπερβολή, η οποία οδηγεί σε συναισθηματική συντριβή, εκτρώσεις, αφροδίσια νοσήματα, επώδυνους χωρισμούς με όλες τις συνέπειες που επιφέρουν στην ψυχή του ανθρώπου, έχει ταυτιστεί με την ευτυχία.
Είναι συγκλονιστικό κάποιος να δει πόσο μεγάλη διαφορά επιφέρει στον άνθρωπο η απώλεια της αγνότητάς του. Αν παρατηρήσεις μία γυναίκα ή έναν άνδρα πώς ήταν πριν την σεξουαλική εμπειρία και μετά, διαπιστώνεις τη διαφορά και αντιλαμβάνεσαι πως αυτός ο άνθρωπος έχει αλλάξει ακόμα και στον τρόπο που συμπεριφέρεται. Γιατί του έχει φύγει η αγνότητα, έχει φύγει η αθωότητα στα μάτια του… σκέψου όλες τις πτώσεις που θα επιφέρουν στη ζωή του οι σύντροφοι που θα γνωρίσει, πόσο θα τον επηρεάζουν, ακόμα και αν δεν είναι μαζί πλέον ως σαρκικοί εραστές.
Και όμως, πόσο γρήγορα τρέχουν πλέον οι άνθρωποι να τη χάσουν, να πετάξουν την αθωότητα και ένα χάρισμα που έχουν. Πόσο θεωρούν ότι τους υποτιμά αν δεν την αποτινάξουν από επάνω τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όχι, μην κατεβάζεις το κεφάλι επειδή δε βιάστηκες, επειδή δε θέλησες να κάνεις κάτι που δε θέλεις πραγματικά, απλά και μόνο για να το παίξεις «κουλ» και άνετος.
Η αγνότητα δεν αφορά μόνο στο σώμα. Ένας άνθρωπος που κάνει καταχρήσεις, είναι ευέξαπτος, οργίλος, δεν έχει αγνότητα ουσιαστική. Η αγνότητα είναι ένας διαρκής αγώνας, να παραμένει η ψυχή μας ακηλίδωτη από κάθε κακή σκέψη και κάθε τοξικό συναίσθημα, όπως ο φθόνος, η ζήλια, η απελπισία, η κακία.
Μην την υποτιμάς την αγνότητα. Είναι η καταξίωση του σώματος και του πνεύματος, η νίκη απέναντι στη λατρεία της σάρκας και της σεξουαλικότητας η οποία από ολοκλήρωση της υγιούς αγαπητικής σχέσης στο σωματικό επίπεδο, έγινε λατρεία και θεοποιήθηκε.
Μαρία Σκαμπαρδώνη
Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.
Πηγή: https://www.tempo.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.