Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΛΕΜΙΓΚ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΡΛΑ...

  Τάσος Καραμήτσος

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι βιώνουμε αυτό που περιέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο Μπιλ Γκέιτς ως την πιο μεταδοτική μετάλλαξη πανδημίας που έχει ποτέ εμφανιστεί στην ανθρωπότητα. Δεν είναι και τόσο δύσκολο άλλωστε να γίνει αντιληπτό, αφού από τις αρχές Δεκεμβρίου που εμφανίστηκε η Omicron τα κρούσματα στη Βρετανία πήγαν από 35.000 στις 150.000, στη Γαλλία από 12.000 στις 208.000 και στην Πορτογαλία από 2.000 στις 18.000.
Σύντομα, όμως, δεν θα χωράει πάλι καμιά αμφιβολία -είναι θέμα ολίγων ημερών να επιβεβαιωθεί και στατιστικά- ότι αν δεν πάμε σε κάποια νέα μετάλλαξη, βρισκόμαστε κοντά στην αρχή του τέλους της πιο επώδυνης περιόδου του αιώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα στοιχεία για τις νοσηλείες από όλο τον κόσμο όπου επικρατεί η Οmicron φανερώνουν ότι οι θάνατοι από αυτήν είναι για την ώρα (ένα μήνα μετά) μόλις μερικές εκατοντάδες και αυτοί κυρίως σε ανεμβολίαστους σε σχέση με τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που χάθηκαν από τις προηγούμενες μεταλλάξεις και κυρίως τη Delta που γεμίζει ακόμα τις ΜΕΘ, αν και δεν είναι κυρίαρχη πια σχεδόν πουθενά στον κόσμο.
Το ερώτημα αν αυτή λοιπόν είναι η τελευταία και «σωτήρια» μετάλλαξη πριν από τη σταδιακή εξαφάνιση του COVID, δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να το απαντήσει με σιγουριά, παρά τις καλές ενδείξεις που έχουμε ότι μπορεί και να συμβαίνει. Εκτός αν τα εκατομμύρια ανεμβολίαστων ανθρώπων του κόσμου γεννήσουν μια άλλη «κακή» εκδοχή του ιού.
Βλέπετε, τα εμβόλια δεν έφτασαν παντού σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σ’ αυτούς που ήθελαν να το κάνουν και δεν αρνούνταν πεισματικά τη σωτηρία τους. Δεν πήγαν στην Αφρική ή πάνε με τεράστια καθυστέρηση, γιατί τα κράτη-ηγέτες, οι ισχυροί της Γης, αρνήθηκαν πεισματικά να παρέμβουν στην «ελεύθερη αγορά» και να πάρουν έστω και μετά από σχεδόν ένα χρόνο την πατέντα από τις τρεις εταιρείες. Ακόμα και τώρα, αφού μάζεψαν καμιά εκατοστάρα δισ. κέρδη μέσα σε 10 μήνες.
Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ με την «ταπεινή» σκωτσέζικη καταγωγή (γιος αγρότη), που ανακάλυψε το 1928 την πενικιλίνη και έσωσε ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, τιμήθηκε το ’45 με το Νόμπελ Ιατρικής.
Σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, πρώτα τιμήθηκε ο (δικός μας) Μπουρλάς ως ο μπίζνεσμαν της χρονιάς από το CNN, αφού έβγαλε για την Pfizer περί τα 36 δισ. δολάρια. Αναρωτιέμαι αν αυτό στ’ αλήθεια είναι τιμητικό για τον ίδιο, την εταιρεία όπου εργάζεται και εν γένει την ανθρωπότητα. Μπορεί να είναι κι έτσι τα πράγματα, απλώς το βραβείο αυτό δείχνει και τις προτεραιότητες του κόσμου που ζούμε. Περισσότερα για το τι συνέβη και συμβαίνει πραγματικά αυτή την ταραγμένη περίοδο με τα ιατρικά και τα φαρμακευτικά της πανδημίας ίσως μάθουμε σε μερικά χρόνια. Ίσως και ποτέ.

Πηγή: https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.