Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΡΑΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!


Η πρώτη ολική μεταμόσχευση κρανίου είναι γεγονός (Video)





 Μία νεαρή από την Ολλανδία είναι η πρώτη ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε ολική αντικατάσταση κρανίου, το οποίο, μάλιστα, προέκυψε από 3D εκτυπωτή.
Σύμφωνα με τους γιατρούς του Ιατρικού Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, η 22χρονη έπασχε από μία σπάνια διαταραχή, η οποία προκαλούσε προοδευτική πάχυνση των οστών του κρανίου της, με αποτέλεσμα να πιέζουν τον εγκέφαλό της και να προκαλούν ολοένα και πιο δυνατούς πονοκεφάλους.
Επιπλέον, είχε αρχίσει να χάνει την όρασή της και την ικανότητα δημιουργίας εκφράσεων στο πρόσωπό της.
Όταν, λοιπόν, τα οστά της έφτασαν σε πάχος τα 12,5 εκατοστών, αντί για το φυσιολογικό πάχος του 1,5 εκατοστού, η απόφαση για την αντικατάσταση κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού σταδιακά θα έχανε όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τελικά θα πέθαινε.
Το εξαιρετικό δύσκολο εγχείρημα πραγματοποίησαν οι νευροχειρουργοί Bon Verweij και Dr Marvick Muradin και διήρκησε 23 ώρες.
Συγκεκριμένα, οι χειρουργοί αφαίρεσαν όλα τα οστά του κρανίου, από την γραμμή των μαλλιών έως την κορυφή του αυχένα και από το ένα αυτί έως το άλλο και στη θέση τους τοποθέτησαν το μόσχευμα.
Πλέον η 22χρονη δεν έχει κανένα σύμπτωμα, ενώ ανέκτησε την όρασή της και πλέον έχει επιστρέψει στη δουλειά.
«Είναι σχεδόν αδύνατον κοιτάζοντάς την να αντιληφθεί κάποιος ότι το κρανίο της δεν είναι το δικό της ή ότι έχει κάνει την οποιαδήποτε εγχείρηση στο κεφάλι», δήλωσε ο δρ Verweij.
Τέλος, και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί 3D μοσχεύματα για να αντικατασταθούν τμήματα του κρανίου, ωστόσο η 22χρονη αποτελεί την πρώτη περίπτωση ολικής αντικατάστασης του κρανίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.