Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΡΕΚΟΡ, ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ «ΤΡΕΛΕΣ» ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ!


Συγκαταλέγεται στους δέκα καλύτερους αγώνες δρόμου στον κόσμο και φέτος -που άλλαξε και όνομα- ο 32ος Αυθεντικός, πλέον, Μαραθώνιος της Αθήνας έσπασε ρεκόρ τόσο σε συμμετοχές, όσο και στο χρονόμετρο.
Οι δρομείς που έλαβαν μέρος στον αγώνα ανήλθαν στους 35.000 από 120 χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, περίπου 8.500 δρομείς συγκεντρώθηκαν στον Τύμβο του Μαραθώνα για τα 42.195 μέτρα μέχρι τη γραμμή του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Χιλιάδες άλλοι δρομείς συμμετείχαν στις μικρότερες διαδρομές, όπως ο Αγώνας Δρόμου των 5 χλμ. και των 10 χλμ., το Δυναμικό Βάδισμα, ο Αγώνας Παίδων και τα 1.200 μ. Special Olympics.
Το δεύτερο ρεκόρ (διοργάνωσης και διαδρομής) στον φετινό μαραθώνιο ήταν η επίδοση του νικητή του αγώνα, του Κενυάτη, Φέλιξ Κάντι, ο οποίος κάλυψε την απόσταση σε 2 ώρες 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα.
Ο Κάντι με την επίδοση αυτή κατάφερε να ξεπεράσει την επίδοση του Ιταλού, Στέφανο Μπαλντίνι, ο οποίος κατείχε το ρεκόρ της κλασσικής διαδρομής μαραθωνίου με χρόνο 2.10.55 που του είχε δώσει και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακού Αγώνες 2004 της Αθήνας.
Τον Κενυάτη ακολούθησαν οι συμπατριώτες του Ράιμοντ Μπετ, ο οποίος έχει νικήσει δύο φορές τον Μαραθώνιο 2010-2012 με 2.12.34, και Τσομπέι Κιπτανούι με 2.15.38.
Ο Χριστόφορος Μερούσης με χρόνο 2:25.15 ήταν ο πρώτος Έλληνας δρομέας, με τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο με 2:29.58 να τερματίζει δεύτερος και τρίτος ο 42χρονος, Γιώργος Καραβίδας (2:31.05) και τέταρτος ο Κωνσταντίνος Πούλιος με 2:32.22.
Στις γυναίκες πρώτευσε η Κενυάτισσα Ναόμι Μάγιο 2:41.05, δεύτερη ήταν η Νάνσι Ρότιχ με 2.41.06 και τρίτη η Λίναχ Τσίρτσιχ (2.42.41).
Για δεύτερη φορά στην καριέρα της, η Σοφία Ρήγα τερματίσει πρώτη την Αυθεντική διαδρομή. Η δρομέας του Ελευθέριου Βενιζέλου πέτυχε 2.45.38, ενώ δεύτερη πίσω της ήταν η περσινή νικήτρια Μάγδα Γαζέα με 2.46.39 και τρίτη η Ουρανία Ρέμπουλη με 2.42.41.
Αυξημένες οι ξένες συμμετοχές
Eίναι αυξημένες κατά 35%, ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς η διοργάνωση φιγουράρει σε δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης ως μία από τις μεγάλες ταξιδιωτικές και δρομικές εμπειρίες που αξίζει να βιώσεις. Μάλιστα τετρακόσιοι δρομείς -έναντι των δέκα πέρυσι- ήρθαν φέτος από την Κίνα.
Οι διοργανωτές από την αρχή τόνιζαν τη σημασία του μαραθωνίου και ως τουριστικού γεγονότος, εφόσον έχουν συνειδητοποιήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς την τεράστια σημασία που έχει για την Αθήνα η διοργάνωση διεθνούς μαραθωνίου.
Το γεγονός επιπλέον ότι πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προσφέρει την ευκαιρία στους ξένους δρομείς και τους συνοδούς τους να επισκεφθούν την πόλη, σε μια περίοδο εκτός της κατεξοχήν τουριστικής.

Διασημότητες από όλους τους χώρους
Πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, αθλητικής και καλλιτεχνικής ζωής κατέβηκαν το πρωί της Κυριακής στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στους αγώνες των και να στείλουν το δικό τους μήνυμα.
Κι αφού τερμάτισαν και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που εκμεταλλεύτηκε τον καλό καιρό και γέμισε τις κερκίδες λίγο πριν παραλάβουν τα μετάλλια τους.
«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι μια μεγάλη γιορτή για όλους και έχει ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των Μαραθωνίων. Είναι γιορτή και για μας τους ερασιτέχνες δρομείς και τρέχουμε για να ευχαριστηθούμε την άθληση μαζί με τις οικογένειες μας», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης που δοκίμασε τις δυνάμεις του στον αγώνα των 5ο χλμ. «Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και για μας που δεν έχουμε πολύ χρόνο για να γυμνασθούμε, ήταν μια σπουδαία ευκαιρία», πρόσθεσε.
Ευδιάθετος και ικανοποιημένος μετά τον τερματισμό του στον αγώνα των 5 χλμ ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Βασίλης Πολύμερος, δήλωσε: «Τρέξαμε για να εκπροσωπήσουμε εδώ το Σύλλογο των Ολυμπιονικών. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να στείλουμε μήνυμα σε όλους για την άθληση».
Στη διαδρομή των 10 χλμ της μόλις τερμάτισε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Είναι μια σπουδαία διοργάνωση, μια μεγάλη γιορτή για την Αθήνα, τον Μαραθώνα, όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκινητική, όλοι θέλουν να τρέξουν, να διασκεδάσουν να το χαρούν».
«Ενωμένοι όλοι οι Ελληνες τρέξαμε και δείξαμε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Ετρεξα με τα παιδιά της Ελληνικής Αστυνομίας και έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διοργάνωση», συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Αγώνα ζωής και Ιστορίας» χαρακτήρισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Πρόκειται για έναν αγώνα που στέλνει στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα το πανανθρώπινο μήνυμα της προσπάθειας, της συμμετοχής, ανεξαρτήτου φύλου, φυλής, ηλικίας στον αγώνα τον καλό».
Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο δήμαρχος της Αθήνας για τον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, Γιώργος Καμίνης : «Είναι μια μεγάλη γιορτή για την Αθήνα. Ο Μαραθώνιος έχει γίνει θεσμός πλέον για την πρωτεύουσα και ο Δήμος Αθηναίων έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση στέλνοντας μήνυμα για την άθληση. Χαιρόμαστε όλοι για τους δρομείς, συμμετέχουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια τους».
Δυναμικότερο βλέπει το μέλλον του Μαραθωνίου ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. «Έχω προχωρήσει σε συνεννοήσεις για το θέμα αυτό με την κ. Δούρου και τον κ. Καμίνη. Ο Μαραθώνιος ανήκει στον κόσμο. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα και πρέπει να τα φέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμμαχος και ο καιρός
Στο πλευρό των δρομέων στάθηκε και ο καιρός, καθότι από το πρωί ο ουρανός στην Αθήνα ήταν ηλιόλουστος και οι θερμοκρασίες σε ανοιξιάτικα επίπεδα.
Οι καιρικές συνθήκες δεν θύμιζαν σε τίποτα τις βροχοπτώσεις που έπληξαν το Σάββατο το Λεκανοπέδιο, αλλά και όλη τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να έχουν προειδοποιήσει για κύμα κακοκαιρίας, το οποίο ωστόσο έφθασε εξασθενημένο.

Δεν έλειψαν οι «τρελές» εμφανίσεις
Ανάμεσα στους 35.000 δρομείς που συμμετείχαν στην διοργάνωση, δεν έλειψαν και εκείνοι που έτρεξαν με αμφίεση που δεν θύμιζε και πολύ αθλητικό αγώνα.
Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε δρομείς που έτρεξαν με στολή παπαγάλου, πιγκουίνου, με αρχαιοελληνική χλαμύδα, στολή αρχαίου Έλληνα πολεμιστή, ενώ ένας άλλος συμμετέχων προτίμησε να φορέσει ένα σκωτσέζικο κιλτ.
Άλλοι πάλι ντύθηκαν με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, ενώ εντύπωση έκανε η αμφίεση ενός Γάλλου δρομέα με στολή από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, και δη, της Αναγέννησης!

Τιμήθηκε η κορυφαία μαραθωνοδρόμος Φλόρενς Κίπλαγκατ
Την κορυφαία γυναίκα Μαραθωνοδρόμο Florence Kiplagat βράβευσε η ΟΠΑΠ Α.Ε. Μέγας Χορηγός του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Ένωσης Διεθνών Μαραθωνίων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS) στην Αθήνα.
Η Φλόρενς Κίπλαγκα, αθλήτρια παγκοσμίου κλάσεως, βραβεύτηκε από τον αντιπρόεδρο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε., Σπύρο Φωκά ως η καλύτερη μαραθωνοδρόμος της χρονιάς που πέρασε, ύστερα από αξιολόγηση μιας σειράς κριτηρίων από τα 330 μέλη της AIMS.
Ο κ. Σπύρος Φωκάς στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόνισε την αξία του θεσμού του Μαραθωνίου. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σύνδεση για πρώτη φορά της μεγάλης χορηγίας της ΟΠΑΠ προς τον Μαραθώνιο της Αθήνας με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας και ειδικότερα με το έργο ανακαίνισης των δύο μεγαλύτερων Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας («Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού»).
Πηγή: Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.