Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ 2014!

 Η Αμφίπολη στις κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014

Η συντακτική ομάδα του archaeology.org, ξεχώρισε τις δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις της χρονιάς, και αποκαλεί το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης παράδειγμα για το πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του κοινού.
Από τον Αύγουστο του 2014, όταν «έσκασε» η είδηση της ανακάλυψης του μεγαλύτερου αρχαίου τάφου στην Ελλάδα, οι λάτρεις της αρχαιολογίας από όλο τον κόσμο παρακολουθούν σχολαστικά το timeline των εξελίξεων.
Η μεγάλη ανακάλυψη του τάφου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, που χρονολογείται στην εποχή του Μέγα Αλέξανδρου, συγκίνησε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα του πλανήτη. Από τον Αύγουστο, όταν ήρθαν στο «φως» οι Σφίγγες-φρουροί στην είσοδο του ταφικού μνημείου, το λαμπρό μνημείο μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης.
Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης δεν θα μπορούσε να λείπει από την αρχαιολογική ανασκόπηση του 2014 της κορυφαίας στο αντικείμενο ιστοσελίδας archaeology.org.
Η συντακτική ομάδα του archaeology.org, ξεχώρισε τις δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις της χρονιάς, κάνοντας μάλιστα και ειδική μνεία στην Αμφίπολη, αναφέροντας ότι ο τάφος με το μεγαλοπρεπή περίβολο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του κοινού.
Στο αρχαιολογικό Top10 συμπεριλαμβάνονται οι κορυφαίες ανακαλύψεις του 2014:

Το υπόγειο Στόουνχεντς, Αγγλία
Φέτος ανακαλύφθηκαν παρόμοιες υπόγειες δομές, όπως το Στόουνχεντς, διάσπαρτες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Θησαυρός του Σίτον Ντάουν, Αγγλία
Ο Θησαυρός του Σίτον Ντάουν αποτελείται από 22.000 νομίσματα που χρονολογούνται την περίοδο 260-340 μ.Χ. και είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς Ρωμαϊκών νομισμάτων που έχουν βρεθεί.

Ο Τύμβος της Αμφίπολης, Ελλάδα
Η ιστοσελίδα αναφέρεται εκτενώς στο ταφικό μνημείο, παρουσιάζοντας όλα τα ευρήματα που έχουν έρθει στο «φως» από τον Αύγουστο. Μάλιστα, το άρθρο αναφέρεται και στις πρώτες έρευνες που έγιναν στο λόφο από τον αείμνηστο Δημήτρη Λαζαρίδη.

Οι απαρχές του βουδισμού, Νεπάλ
Οι ανασκαφές στην περιοχή Λουμπίνι στο Νεπάλ έφεραν στο «φως» ευρήματα που δίνουν λεπτομέρειες για τα πρώτα χρόνια του βουδισμού.

Ανακαλύψεις για τον Νεάντερνταλ
Επιστήμονες μελέτησαν εκ νέου το DNA του Νεάντερνταλ και συγκέντρωσαν στοιχεία για το πώς εξελίχθηκε το ανθρώπινο σώμα και το μυαλό.

Το «Έρεβος», Καναδάς
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον κέρδισε η ανακάλυψη ενός βυθισμένου πλοίου του 1846, που υπολογίζεται ότι ήταν το «Έρεβος», το ένα, δηλαδή, από τα δύο πλοία με τα οποία αναχώρησε για την αποστολή στην Ανταρκτική ο Τζον Φράνκλιν και η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Η βυθισμένη βυζαντινή βασιλική, Τουρκία
Χρειάστηκε να πετάξει πάνω από την λίμνη Ιζνίκ, στην αρχαία Νικαία της Τουρκίας ένας αρχαιολόγος για να ανακαλύψει σχεδόν ακέραιους τους τοίχους μια βυζαντινής εκκλησίας, ρυθμού βασιλικής στο βυθό!

Μουμιοποίηση πριν τους Φαραώ, Αγγλία
Η ανάλυση υφασμάτων που χρησιμοποιούνταν στην ταφή και που βρέθηκαν στην Αγγλία, αποκάλυψαν ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την τεχνική της μουμιοποίησης πολύ πριν τους Φαραώ, κατά το 4.300 πΧ, που σημαίνει περίπου 1.500 χρόνια νωρίτερα από ότι ήταν γνωστό έως τώρα.

Το οχυρό του Μπλουτούθ, Δανία
Σε ένα χωράφι νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης, ανακαλύφθηκαν ερείπια ενός φρουρίου που πιστεύεται πως ανήκε στον περιβόητο πολεμιστή των Βίκινγκς γνωστό με το παρατσούκλι «Μπλουτούθ» που έζησε το 10ο αιώνα!

Ναϊάς, η 13.000 ετών Αμερικανίδα ιθαγενής, Μεξικό
Αν και ο σκελετός του κοριτσιού που ονομάστηκε Ναϊάς ήρθε στο φως το 2007, μόλις φέτος οι επιστήμονες κατόρθωσαν να χρονολογήσουν τα ευρήματα. Προέκυψε ότι πρόκειται για τον αρχαιότερο σκελετό ιθαγενούς της αμερικανικής ηπείρου.

Πηγή:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.