Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ!

Η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα συνιστά "το τέλος μιας ξεπερασμένης προσέγγισης" της αμερικανικής πολιτικής, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας το άνοιγμα ενός "νέου κεφαλαίου" στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα.
"Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορική ομιλία του στον Λευκό Οίκο και, κηρύσσοντας μια "νέα προσέγγιση", είπε στα ισπανικά, απευθυνόμενος στους Κουβανούς που ζουν στις ΗΠΑ: "Είμαστε όλοι Αμερικανοί".
"Σήμερα, κάνουμε αυτές τις αλλαγές γιατί είναι το σωστό. Σήμερα η Αμερική επιλέγει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος ώστε να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, για τον κουβανικό λαό, για τον αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριό μας και για όλον τον κόσμο", υπογράμμισε.
Όπως είπε, έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να συζητήσει με την Αβάνα την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. "Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τον κουβανικό λαό" συνεργαζόμενοι με την κουβανική κυβέρνηση, υπογράμμισε.
Ο Ομπάμα σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είπε επίσης ότι θα συζητήσει με μέλη του Κογκρέσου την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, ενώ η χώρα θα βγει από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.
Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον πάπα Φραγκίσκο γιατί βοήθησε να "σπάσει ο πάγος" με την Κούβα, ασκώντας πιέσεις για να απελευθερωθεί ο Αμερικανός Άλαν Γκρος που είχε συλληφθεί από τις κουβανικές αρχές το 2009 και είχε καταδικαστεί ως κατάσκοπος. Αποκάλυψε επίσης ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Καναδάς, αφού φιλοξένησε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

'Ετοιμος να ταξιδέψει στην Κούβα
Ο Ομπάμα μέχρι στιγμής δεν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κούβα σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι δεν αποκλείει να γίνει μια τέτοια επίσκεψη.
«Εάν υπάρξει ευκαιρία να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος μια επίσκεψη, είμαι σίγουρος πως [ο Ομπάμα] δεν θα την αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη», είπε ο Τζος Έρνεστ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Επίσης ο Ερνεστ παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό κάποιος μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να αναιρέσει τη νέα πολιτική που χαράσσει ο σημερινός έναντι της Κούβας· ωστόσο, τόνισε πως ο Λευκός Οίκος ελπίζει το Κογκρέσο να προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα καταστήσουν δυνατή την πλήρη άρση του εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Αβάνα πριν ο Ομπάμα αποχωρήσει από την προεδρία.

Χαλαρώνουν οι περιορρισμοί
Η αλλαγή στην πολιτική σημαίνει τη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο και τις μεταφορές από τις ΗΠΑ προς την Κούβα. Μεταξύ άλλων, θα επιτραπεί στις αμερικανικές τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ανταποκρίτριες κουβανικές τράπεζες και θα παρασχεθούν διευκολύνσεις στο εμπόριο με τον ιδιωτικό τομέα.
Οι οικονομικές κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται σε βάρος της Κούβας θα αμβλυνθούν μέσα στις «επόμενες εβδομάδες», όπως ανακοίνωσαν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και ο Λευκός Οίκος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι πρόσωπα και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγούνται άδειες ώστε να έχουν επιχειρηματικές δοσοληψίες με Κουβανούς οι οποίοι κατοικούν εκτός Κούβας, αλλά και να επιτρέπεται σε πρόσωπα και επιχειρήσεις να παρακολουθούν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη νήσο εκτός της επικράτειάς της.
Ακόμη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα άρει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών υπηκόων της Κούβας οι οποίοι δεν κατοικούν πλέον στη νήσο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, στην οποία συζήτησαν όλες τις αλλαγές που σχεδιάζονται. Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιδέλ Κάστρο "δεν ενεπλάκη στις συζητήσεις", τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Ταυτοχρόνως, ωστόσο, ο Ομπάμα επανέλαβε και τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Η κουβανική κυβέρνηση από την πλευρά της συμφώνησε να απελευθερώσει 53 ανθρώπους οι οποίοι στις ΗΠΑ θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι· ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη αποφυλακιστεί.

Ραούλ Κάστρο: Μένει να επιλυθεί το ζήτημα του εμπάργκο
Ο Κουβανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αφού έγινε γνωστό ότι απελευθερώθηκε ο Αμερικανός Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατείτο εδώ και πέντε χρόνια σε κουβανική φυλακή.
«Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι το κεντρικό (πρόβλημα) του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί».
Ο Κάστρο σημείωσε ότι τρεις Κουβανοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές τα τελευταία 16 χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του 'Αλαν Γκρος.
Οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο, που είχαν καταδικαστεί το 2001 σε βαριές ποινές κάθειρξης για κατασκοπεία, «επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα μας», είπε.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αβάνα θα απελευθερώσει έναν Αμερικανό κουβανικής καταγωγής που κρατείται με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ.
Ευχαρίστησε, τέλος, κι εκείνος το Βατικανό για τη συνεισφορά του και τον Καναδά για την επιμελητειακή του υποστήριξη στην επίτευξη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Στη βάση Αντριους της Ουάσινγκτον ο 'Αλαν Γκρος
"Τα βήματα αυτά θα είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στην πολιτική μας απέναντι στην Κούβα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Αυτό που κάνουμε είναι η αρχή της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας", είπε στους δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι θα ξεκινήσουν επαφές και επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την απελευθέρωση από την Αβάνα του 65χρονου Αμερικανού 'Αλαν Γκρος, ο οποίος κρατήθηκε επί πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές.
Το αεροσκάφος που τον μεταφέρει, προσγειώθηκε ήδη στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον. Στις εικόνες που μετέδωσε το MSNBC διακρίνεται ο Γκρος να αποβιβάζεται από το αεροπλάνο και να βαδίζει προς το σημείο όπου είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος για να τον υποδεχτεί.
Ο Άλαν Γκρος και τα τρία μέλη του Κογκρέσου (δύο Δημοκρατικοί και ένας Ρεπουμπλικανός) που τον συνόδευσαν στο ταξίδι της επιστροφής του από την Αβάνα στις ΗΠΑ, αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου γύρω στις 8.30, ώρα Ελλάδας.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας Πάτρικ Λίχι, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ και ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Βαν Χόλεν.
Ο Τζον Κέρι είχε μια αναπάντεχη, μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον 'Αλαν Γκρος και τον καλωσόρισε στην πατρίδα, ενώ "εξέφρασε την αφάνταστη χαρά του που είναι πλέον ελεύθερος και ενώθηκε ξανά με την οικογένειά του σε αμερικανικό έδαφος", όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η συνάντηση αυτή δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έτυχε να επιστρέφει από την Ευρώπη την ίδια ώρα που το αεροπλάνο του Γκρος έφτανε στις ΗΠΑ από την Κούβα.

Αντιδρούν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές
Σοβαρές επιφυλάξεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα εκφράζουν ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διπλωματική πτυχή των εξελίξεων.
Ο Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα άσκησε κριτική, υποστηρίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος κέρδισε λίγα με αυτή την αλλαγή πολιτικής υπέρ της Αβάνας. «Ο Λευκός Οίκος έχει παραχωρήσει τα πάντα, αλλά κέρδισε λίγα», είπε χαρακτηριστικά ο Κουβανοαμερικανός πολιτικός και πρόσθεσε ότι θα αντιταχθεί στις προσπάθειες να οριστεί πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κούβα. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανταλλαγή του 'Αλαν Γκρος με τρεις Κουβανούς κατασκόπους δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο», το οποίο επί της ουσίας «επικηρύσσει τους Αμερικανούς στο εξωτερικό».
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News ο Ρούμπιο που είναι πιθανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2016, είπε πως δεν πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.
Ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην επόμενη Γερουσία, δήλωσε ότι θέλει περισσότερες πληροφορίες για το τι προτίθεται να πράξει η Κούβα σε αντάλλαγμα για τη στροφή της αμερικανικής πολιτικής και υποσχέθηκε ότι "θα εξετάσει προσεκτικά" το ζήτημα.
"Η νέα αμερικανική πολιτική που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση είναι, αναμφιβόλως, σαρωτική και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξήγηση για το τι αλλαγές προτίθεται να κάνει η κουβανική κυβέρνηση. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τις συνέπειες αυτών των μεγάλων αλλαγών στην πολιτική μας στο επόμενο Κογκρέσο" ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Πολλοί άλλοι γερουσιαστές, που τηρούν "σκληρή" γραμμή απέναντι στην κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας, όπως ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντες, κατήγγειλαν τη σχεδιαζόμενη αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής αλλά και την ανταλλαγή Κουβανών πρακτόρων με τον Αμερικανό κρατούμενο Άλαν Γκρος.
Από τον ερχόμενο μήνα ο Κόρκερ θα πάρει τη θέση του Μενέντες ως πρόεδρος της Επιτροπής στην επόμενη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Πηγή: Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.