Του Αλέξη Παπαχελά
Η τεχνοκρατική ικανότητα των Ελλήνων πολιτικών τόσο στο μάνατζμεντ όσο και στη διαπραγμάτευση είναι -με λίγες εξαιρέσεις- ανύπαρκτη. Το πολιτικό μας σύστημα φρόντισε από τη δεκαετία του 1980 και μετά να κατεδαφίσει τη ραχοκοκαλιά της δημόσιας διοίκησης.
Υπάρχει σε κάθε υπουργείο μια ομάδα αφοσιωμένων και ικανότατων υπαλλήλων στους οποίους μπορεί να στηριχθεί κάποιος, αλλά λείπει η στέρεη βάση μιας υπηρεσίας που ξέρει τους φακέλους και τα νούμερά της. Μην ξεχνάτε ότι πριν από την κρίση ήταν αδύνατον για έναν υπουργό να γνωρίζει πόσους ακριβώς υπαλλήλους έχει. Έχουμε βεβαίως και τους περιώνυμους συμβούλους, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, γυροφέρνουν στα κομματικά γραφεία και κατόπιν βαφτίζονται ειδικοί σύμβουλοι. Η αδυναμία του ελληνικού κράτους να φέρει σε πέρας δύσκολα εγχειρήματα οδηγεί πάντοτε στη συγκέντρωση όλων των υποθέσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο και τη μικροδιαχείριση. Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς άρχισε πολύ γρήγορα να τηλεφωνεί ο ίδιος σε γενικούς γραμματείς ή γενικούς διευθυντές, προκειμένου να ξεκολλήσουν τα περίφημα προαπαιτούμενα. Είναι ντροπή να το λέμε, αλλά τα καταραμένα μνημόνια ήταν τα πρώτα και μοναδικά επιχειρησιακά σχέδια πάνω στα οποία εργάσθηκαν πολύ σκληρά εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι και μια μικρή ομάδα αξιωματούχων. Τι έκαναν όμως ορισμένοι παμπόνηροι παλαικοκομματικοί παράγοντες; Οχυρώνονταν πίσω από διαρροές και κορώνες περί εθνικής κυριαρχίας για να κρύψουν είτε τη γύμνια τους είτε τη φαυλότητά τους. Τους ενοχλούσε που δεν μπορούσαν να διορίσουν όποιον ήθελαν ή να ξοδέψουν χρήματα χωρίς προέγκριση από το Γενικό Λογιστήριο. Αυτό τους ένοιαζε και τίποτα άλλο.
Τα λέμε όλα αυτά γιατί η σημερινή κυβέρνηση θα χρειασθεί πολύ μεγάλη τεχνοκρατική υποστήριξη, στη διαπραγμάτευση αρχικά και κατόπιν στην υλοποίηση οιασδήποτε συμφωνίας. Ολα μπορεί να πάνε στραβά λόγω αυτής της παθογένειας. Και επειδή, όπως συμβαίνει με κάθε νέα κυβέρνηση, υπάρχει καχυποψία και απέραντη συνωμοσιολογία, θα είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευθεί δημόσιους υπάλληλους και τεχνοκράτες που έχουν ξανακάνει τη δουλειά. Χρόνο δεν έχουμε πολύ όμως. Είμαστε μια μικρή χώρα και οι άνθρωποι που μπορούν να φέρουν σε πέρας αδύνατες αποστολές είναι ελάχιστοι. Στο τέλος της ημέρας δεν έχει επίσης καμία σημασία αν είναι δεξιοί, αριστεροί ή ό,τι άλλο. Ας ελπίσουμε πως ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο θα αντιληφθούν αυτή την αλήθεια, γιατί θα είναι κρίμα να βρούμε τη σωστή πορεία και να βυθιστούμε επειδή το πλήρωμα είναι άσχετο ή λίγο...
Πηγή:http://www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.