Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

''ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ, ΕΣΠΑΣΕ ΚΑΤΙ ΜΕΣΑ ΜΟΥ''! VIDEO


Οι πρωταγωνιστές του συγκλονιστικού video της Action Aid για τον ρατσισμό μιλούν για τη συγκλονιστική εμπειρία τους

                               
Στην εφημερίδα «΄Εθνος» μιλούν οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στο συγκλονιστικό video της Action Aid με θέμα τον ρατσισμό. Οι πρωταγωνιστές υποδύθηκαν έναν μετανάστη και έναν ρατσιστή σε στάση λεωφορείου της Αθήνας προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις των περαστικών από το σημείο.
«Το πιο συγκλονιστικό ήταν η αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώθηκε κι αγκάλιασε τον μετανάστη. Ύστερα από αυτή τη λήψη έσπασε κάτι μέσα μου. Δεν μπορούσα να συνεχίσω», λέει στην εφημερίδα ο Τηλέμαχος Κρεβάικας, ο ηθοποιός που υποδύεται τον ρατσιστή στο βίντεο - κοινωνικό πείραμα της ActionAid και επιτίθεται φραστικά στον μετανάστη. 
«Η υπεράσπιση ποίκιλλε από κατανόηση προς τον συνάνθρωπο του τύπου έλα, άσ' τον, τι είναι αυτά που λες, μέχρι απόψεις έντονες και πολιτικές», λέει ο κ. Κρεβάικας στην εφημερίδα. Οι πιο εντυπωσιακές ήρθαν από ανθρώπους που δεν το περιμένεις. «Ηταν μια ηλικιωμένη γυναίκα. Από το στυλ και την ηλικία της έλεγες θα κάτσει στη γωνία. Κι όμως μίλησε και η στάση της ήταν αφάνταστα ανθρωπιστική και υπέροχη». Ο Μπαγκλαντεσιανός μετανάστης εξεπλάγη κι αυτός ευχάριστα, κατά τον κ. Κρεβάικα, από τις αντιδράσεις συμπαράστασης του κόσμου. «Μένει 15 χρόνια στην Ελλάδα. Τη σιωπή και τις κατηγορίες τις είχε και παλιότερα αντιμετωπίσει, μου είπε. Δεν του ήταν ξένες»... Ο Ελληνας ηθοποιός, πάντως, δηλώνει ότι πέρασαν μέρες για να συνέλθει από τη διαδικασία. «΄Οσο περνούσε η ώρα, η εσωτερική σύγκρουση και η ένταση γινόταν αφόρητη». Το πιο δύσκολο ήταν πως υπήρχαν άνθρωποι που τον φοβόντουσαν. «Εβλεπα στο μάτι των άλλων τον φόβο. Οπισθοχωρούσαν όταν πλησίαζα. Ηταν σοκαριστικό. Και είναι απάνθρωπο και συμπλεγματικό να επιδιώκεις να σε φοβάται ο άλλος». 
Η 65χρονη Παναγιώτα Τσαματάνη, παρούσα σε μια από τις σκηνές, ομολογεί πως φοβήθηκε. «Στην αρχή είχα μουδιάσει. Φοβήθηκα μήπως μας πλακώσει στο ξύλο. Για να είμαι ειλικρινής σκέφτηκα πως είναι χρυσαυγίτης». Μετά κάποιος αντέδρασε και πήραν όλοι φωτιά στη στάση. «Του είπα ντροπή σου. Πολύ με ξένισε. Δεν μπορεί να είναι Ελληνας και να μιλάει έτσι άσχημα. Δεν χαρακτηρίζει τους Ελληνες αυτό. Δυστυχώς όμως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Δεν μας φταίνε οι ξένοι για τα δεινά μας. ΄Εχουμε κι εμείς μετανάστες συγγενείς στην Αυστραλία και ξέρουμε από ξενιτιά».
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.