Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΟΞΥΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!

Του Γιώργου Μπουρδάρα

-Κλειστά χαρτιά Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση – Αποχώρηση Ν.Δ. λόγω Κωνσταντοπούλου 
-Αποχώρησε εν μέσω διαμαρτυριών η «γαλάζια» Κ.Ο. όταν η κ. Κωνσταντοπούλου έδωσε τον λόγο επί προσωπικού στον κ. Κατρούγκαλο.   
   
Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία ο κ. Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών και να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της Αθήνας.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση σε «συστράτευση», αλλά ακύρωσε άμεσα το αίτημά του εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τα πεπραγμένα της, καθώς και για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε τη χώρα. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως θα προσφέρει στήριξη «για να μην πάει η χώρα στα βράχια», αλλά σημείωσε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να τη «ζητήσει πρώτα από το κόμμα του». Στο έλλειμμα ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό αναφέρθηκαν οι κ. Στ. Θεοδωράκης, Ευ. Βενιζέλος και Δημ. Κουτσούμπας, με τους δύο πρώτους να υπογραμμίζουν την ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας στην τριτολογία του περιορίστηκε να αναφέρει ως «κόκκινες γραμμές» την προστασία μισθών και συντάξεων, τη μη εφαρμογή των ομαδικών απολύσεων και τη μη αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ μίλησε και για αλλαγή του μοντέλου ιδιωτικοποιήσεων. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από ένταση και για τους χειρισμούς της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έδωσε τον λόγο επί προσωπικού στον κ. Γ. Κατρούγκαλο κατόπιν αναφοράς του κ. Σαμαρά στην υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να αποχωρήσει. Περιβάλλον ακραίας πόλωσης χθες στη Βουλή, όπου αντί να υπάρξει συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σημειώθηκε οξύτατη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε τόνους που θύμιζαν προεκλογικές περιόδους. Όπως ήταν φυσικό, εν μέσω τέτοιου κλίματος, οι δυνατότητες αναζήτησης περιθωρίων για συναίνεση στη βάση ενός ελάχιστου σχεδίου για την έξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση φάνηκε να εκμηδενίζονται.
Στη σκιά των μετωπικών συγκρούσεων, που κορυφώθηκαν μάλιστα με την αποχώρηση της Ν.Δ. από τη συζήτηση, πολλοί μίλησαν για «κενό ενημέρωσης», αφού -όπως επισήμαναν στο σύνολό τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης από του βήματος αλλά και αρκετοί βουλευτές στο περιστύλιο- ο πρωθυπουργός δεν παρέσχε πληροφόρηση ούτε επί της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων ούτε και για το περιεχόμενο των προτάσεων της κυβέρνησης. 
Υπό την πίεση αυτή, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να ανοίγει κάπως τα χαρτιά του στην τρίτη και τελευταία παρέμβασή του. Μίλησε για «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις ― όχι σε περικοπή μισθών και συντάξεων, σε ομαδικές απολύσεις, σε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα, στο «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως «όποιος έρχεται να επενδύσει με αναπτυξιακή προοπτική, και επιθυμεί κοινοπραξία με συμμετοχή και έλεγχο του Δημοσίου, είναι καλοδεχούμενος». Μίλησε για επανεξέταση και του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια και πρόσθεσε ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και την ανάπτυξη. 
Είχε προηγηθεί η εντονότατη κριτική που του άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Σαμαρά να σημειώνει απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Λειτουργήσατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναρωτιούνται όλοι: Γιατί μας φέρατε στη Βουλή; Ποια είναι τα μέτρα που λέτε ότι τα φέρνατε όλα στο φως; Ζητάτε συναίνεση, αλλά τι φέρατε εδώ; Δεν μας φέρνετε επιτέλους τα μέτρα να τα κρίνουμε; Εχετε μέτρα και συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις να μας πείτε; Αλλά ούτε και για τον ΕΝΦΙΑ, εσείς ο πρωθυπουργός τη αλήθειας, είπατε κουβέντα». 
Για ελλιπή ενημέρωση του Κοινοβουλίου έκαναν λόγο επίσης τόσο ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης όσο και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και ασχολίαστο ότι στην πρώτη «επίσημη» εμφάνιση στη Βουλή μετά την αποφυλάκισή του, ο αρχηγός της Χρ. Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος ήταν ήπιος στις τοποθετήσεις του, αλλά και στις αναφορές του στον ΣΥΡΙΖΑ και επικριτικός κατά της Ν.Δ. 
Η ένταση στην Ολομέλεια κλιμακώθηκε πολλές φορές, αλλά η στιγμή της κορύφωσης ήταν όταν η πρόεδρος της Βουλής έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, καθώς είχε ζητήσει να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Σαμαρά σε αυτόν. Είχαν προηγηθεί ανταλλαγές αιχμών του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. για εμπλοκή συνεργατών τους σε δύσκολες υποθέσεις: ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για τον κ. Στ. Παπασταύρου, ενώ ο κ. Σαμαράς για τον κ. Γ. Κατρούγκαλο. Η Ν.Δ., αντιδρώντας στην επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου, διαμαρτυρήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κανονισμό της Βουλής, και αποχώρησε από την Ολομέλεια. «Αποχώρησαν γιατί δεν ανέχονται την άλλη άποψη, για να καλυφθεί η ουσία της συζήτησης;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι διαξιφισμοί για θέματα διαδικασίας δεν τιμούν το Κοινοβούλιο και όσους τους επιχειρούν. Ο κ. Σαμαράς, αποχωρώντας από τη Βουλή, δήλωσε: «Ηρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, για προσπάθεια συναίνεσης. Αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις». Κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής και τον εκπρόσωπο της Χ.Α. ότι «έπαιζαν έναν ρόλο που δεν θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει». 

Πηγή: εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.