Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η... ΑΓΕΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!

Από την έντυπη έκδοση, του Γιώργου Κούρου

Δεν γνωρίζω ποιες επενδύσεις, στην παρούσα φάση, είναι οι καλύτερες στη χώρα μας. Σίγουρα υπάρχουν πολλές, αφού η κρίση έχει δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για όσους έχουν φυσικά «ζεστό» χρήμα. Όλα σε τιμή ευκαιρίας!
Το μόνο που μετά βεβαιότητας μπορώ να υπογράψω, όμως, είναι ότι η πιο ασύμφορη επένδυση πλέον είναι τα ακίνητα!
Ήταν, είναι και θα είναι τελικά πάντα στο «στόχαστρο» όλων των κυβερνήσεων. Σε περιόδους δύσκολες για την οικονομία, η γνωστή σε όλους «αγελάδα» των ακινήτων γεμίζει τα άδεια ταμεία.
Και γιατί όχι, αφού με βάση πρόσφατες έρευνες οι Ελληνες σε ποσοστό 60% έχουν ιδιόκτητη κατοικία χωρίς να έχουν στεγαστικό δάνειο ή υποθήκη.
Ποσοστό 15% κατοικεί σε ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο απέκτησε με στεγαστικό δάνειο και υποθήκη, ενώ συνολικά 75% κατοικεί στην Ελλάδα σε ιδιόκτητη κατοικία.
Σίγουρα χρήματα επομένως, αφού κανείς, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, δεν διανοείτο να αφήσει απλήρωτο χρέος για το σπίτι του, μήπως και του το πάρουν.
Βέβαια, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, όλοι πλέον εύχονται να τους πάρουν το σπίτι.
Γιατί το πολύ «ξεζούμισμα» έχει αδειάσει την «καρδάρα», αφού οι ιδιοκτήτες δεν αντέχουν άλλα βάρη.
Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 40 «χαράτσια» και φόροι βαραίνουν σήμερα τα ακίνητα, επιπλέον 20 φόροι προσδιορίζονται από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ υπάρχουν ακόμη οκτώ υποχρεωτικές επιθεωρήσεις, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, καθώς και άλλα οκτώ που μας έρχονται σύντομα από τις Βρυξέλλες, είμαστε υποχρεωμένοι να εναρμονιστούμε με το κοινοτικό καθεστώς.
Έλεος!
Όσο μεγάλη «αμαρτία» κι αν είναι σήμερα να κατέχει κάποιος ένα ακίνητο, η τιμωρία που του επιβάλλεται, όχι μόνο είναι πολύ αυστηρή με τους φόρους, τα χαράτσια και τις έκτακτες εισφορές, αλλά πολλές φορές ξεφεύγει πλέον και από τα όρια της λογικής!
Διότι είναι πολύ λογικό όταν ένας ιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται - νοικιάζει ένα ακίνητό του, να φορολογείται για το εισόδημα που του αποφέρει.
Όταν όμως ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης το έχει νοικιάσει, ο ενοικιαστής δεν καταβάλλει τα μισθώματα για χίλιους δυο λόγους στην εποχή της κρίσης και στην Ελλάδα της ύφεσης και η εφορία ζητά από τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη να πληρώσει για τα «εικονικά» εισοδήματά του, τότε αυτό ξεφεύγει από τα όρια της… φαντασίας!
Κι όμως αυτό προβλέπει η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που καλεί ακόμη και όσους δεν έχουν εισπράξει ενοίκια το 2014 να τα αναγράψουν στη φετινή φορολογική τους δήλωση για να φορολογηθούν με συντελεστές 11%-33%!
Θα πρέπει ίσως να θυμίσει κάποιος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι… προηγούμενοι «χαιρέτησαν» ήταν η υπερφορολόγηση και ο ΕΝΦΙΑ!
Ας σκεφτούν λοιπόν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα εάν φορολογούν τώρα και τον… «αέρα»!
Και να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιβεβλημένη μια φορολογική πολιτική που θα αντιμετωπίζει συνολικά και όχι εισπρακτικά το θέμα των ακινήτων.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.