Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΜΠΡΑΒΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑ!

  • Συγχαρητήρια επιστολή του κ. Γιάννη Κυριακόπουλου προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας, για τη συμμετοχή του στο 33ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής στη Θεσσαλονίκη
  • Τραγούδι: ''Δεν σε φοβάμαι''-Μελίνα Ασλανίδου

Η Περαχωρίτικη Λεβεντιά!
Προς
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο
Περαχώρας
                              Λουτράκι, 29 Μαρτίου 2015
 
Ωραίοι Έλληνες της Περαχώρας,
Αν και απών, μπήκα στο κλίμα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη στις οποίες συμμετείχατε, ως μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, χάρις στο πλήρες ρεπορτάζ, με χαρακτηριστικές σκηνές [βίντεο] που ''μιλούν'', συμπληρώνοντας αρμονικά κείμενα και συνεντεύξεις, που αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο του φίλου Γιάννη Καραπανάγου.
Είναι από τις πιο πλήρεις καλύψεις εκδηλώσεων που έχει επιμεληθεί-αναρτήσει και αυτό αποδεικνύει την αγάπη και την περηφάνεια του για τους ανθρώπους του χωριού του, όταν αποδεδειγμένα η παρουσία τους είναι αντάξια της ιστορίας και της διαδρομής της Περαχώρας.
Με συγκίνησαν ιδιαίτερα οι χοροί, σε συνδυασμό με δημοτικό τραγούδι, απουσία μουσικής, που ανέδειξαν την ικανότητα του χορευτικού συγκροτήματος και στο δημοτικό τραγούδι, δίνοντας ξεχωριστή ζεστασιά και κάνοντας τα χρώματα της παράδοσης της Περαχώρας να λάμπουν, στο λυκόφως που λούζει τη Χώρα και τις καρδιές μας, στις μακριές νύκτες του φόβου και της ανασφάλειας, που μας έχουν επιβάλει οι σύγχρονοι κατακτητές με τα λευκά κολάρα. 
Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ πράξη αντίστασης, τη διατήρηση της μνήμης αυτού του λαού, με κάθε πρόσφορο μέσο και μεταξύ αυτών, εξέχουσα θέση κατέχουν, η παράδοση και ο πολιτισμός.
Συγχαρητήρια για την πολιτιστική παρουσία σας, κατά τρόπο που φανερώνει τη βούλησή σας, να κρατήσετε ζωντανές τις μνήμες του τόπου σας, ως κύρια αποσκευή, στο ταξίδι αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη μας και αύριο εύχομαι παντού.
Στους λυγμούς, που σας αφιέρωσε δημόσια ο Δημήτρης Βασιλείου, προσθέτω, με υγρά μάτια, τον θαυμασμό μου για το πολιτιστικό και πατριωτικό προϊόν που παράγεται στην Περαχώρα και όπου αλλού ''η Ελλάδα αντιστέκεται'' και σας αφιερώνω το ''Δεν σε φοβάμαι'' της Μελίνας Ασλανίδου, ως αντιφώνηση του δημοτικού που τραγουδήσατε.
      Με εκτίμηση,
Γιάννης Κυριακόπουλος
Κατ ΄επιλογήν δημότης 
Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.