Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

SPIEGEL: ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Το χάσμα είναι τεράστιο, σημειώνουν οι ερευνητές

                
Τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα επιδείνωσαν τη φτώχεια στην απειλούμενη με πτώχευση Ελλάδα, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που έγινε από Έλληνες επιστήμονες για λογαριασμό του ιδρύματος Hans Böckler.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Spiegel, οι περικοπές μισθών είναι υπεύθυνες για σχεδόν το ήμισυ της παρακμής ενώ ιδιαίτερα δύσκολη φαίνεται να έγινε η κατάσταση για τους Έλληνες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Για τους πολίτες με εισόδημα κάτω του μέσου εισοδήματος οι επιβαρύνσεις αυξήθηκαν κατά ένα επιβλητικό ποσοστό 337% ενώ για τους άνω του μέσου εισοδήματος μόνο κατά 9%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι περικοπές αποδείχτηκαν πολύ πιο μεγάλες από ό,τι θα ήταν αναγκαίο για να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας. Επιπλέον η απώλειες μισθών στο δημόσιο τομέα ήταν πολύ μικρότερες από αυτή στον ιδιωτικό. Σε πολλές περιπτώσεις ό,τι είχε αποφασιστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν εφαρμόστηκε ή αποσύρθηκε μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, εν μέρει βάσει δικαστικών αποφάσεων. Συνολικά, όπως σημειώνει το περιοδικό, το 2012 σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες είχε εισόδημα μικρότερο των € 7.000 ενώ τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν χάσει σχεδόν το 86 τοις εκατό του εισοδήματος τους. 
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 260.000 ελληνικά νοικοκυριά. «Οι σκληροί αριθμοί δείχνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συντριβεί οικονομικά πάνω σε μια σκληρή και κοινωνικά εντελώς ανισόρροπη λιτότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γκούσταβ Χορν, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικών Ερευνών (IMK) με αφορμή τη μελέτη. 
Οι εταίροι της Ελλάδας ισχυρίζονται ότι η χώρα έχει ζήσει για δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της, με οφέλη που ήταν μερικές φορές υψηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή:lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.