Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ "ΕΛΕΝΑ" ΚΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!

Από τη Δήμητρα Καρλιάμπα

Μια από τις σημαντικότερες δωρεές που έχει γίνει σε επίπεδο υγείας, είναι αυτή του μαιευτηρίου «Έλενα» που ολοκληρώθηκε το... 1932 από την ιδρύτρια του, Έλενα Βενιζέλου.
Η Έλενα Βενιζέλου υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της χώρας. Ξεχώρισε για το φιλανθρωπικό της έργο, αλλά και για το γάμο της με τον σπουδαίο πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο.
Η Έλενα, της οποίας το πραγματικό επώνυμο είναι Σκυλίτση Στεφάνοβικ, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1874.

Ο διαλυμένος αρραβώνας στα 20 μόλις χρόνια της
Η οικογένεια Σκυλίτση, με καταβολές από τη Χίο, υπήρξε από τις πλουσιότερες της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου.
Όσοι γνώριζαν την Έλενα, μιλούσαν για ένα κορίτσι έξυπνο, καλλιεργημένο, με ιδιαίτερη έφεση στις ξένες γλώσσες, απελευθερωμένο, με πάθος για τα ταξίδια και το διάβασμα.
Ένας διαλυμένος αρραβώνας στα είκοσι της, την προσγειώνει απότομα και την κάνει αδιάφορη, σχεδόν, για την προοπτική του γάμου.
Ο μεγάλος έρωτας, ο γάμος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και οι φήμες για προικοθηρία...
Ο θαυμασμός της για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 1910 όταν διαβάζει έναν λόγο του, περί εσωτερικής πολιτικής, ενώ δύο χρόνια αργότερα τον γνωρίζει και προσωπικά.
Οι επαφές τους γίνονται ολοένα πιο συχνές και εκείνη γοητεύεται ιδιαίτερα από την παρουσία του.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου και τη δημιουργία της Κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η Έλενα επιδοκιμάζει τις επιλογές του και βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό του. Δημοσιογραφεί, συγκεντρώνει υλικό για τις ανάγκες του στρατού, οργανώνει εκδηλώσεις και εκθέσεις, στέλνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι και εξοπλισμένο νοσοκομείο αξίας 1.000 λιρών, το οποίο όμως τορπιλίζεται κατά τη μεταφορά του.
Αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 και την ήττα του Βενιζέλου σε αυτές και ενώ η Έλενα παρακολουθεί τις εξελίξεις από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» γνωρίζοντας την έξαψη των πολιτικών παθών στην Ελλάδα, μαζί με πολιτικούς του φίλους, τον πείθουν να επιβιβαστεί στη θαλαμηγό «Νάρκισσος» με προορισμό τη Νίκαια της Γαλλίας.
Εκεί, ο Βενιζέλος φιλοξενείται από την κυρία Ζερβουδάκη, μητέρα της αρραβωνιαστικιάς του γιου του Σοφοκλή, η οποία του μιλάει για τα αισθήματα της Έλενας.
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1921 στο Χάιγκεϊτ (Highgate) του Λονδίνου, παντρεύονται σε πολύ στενό φιλικό κύκλο, στην αίθουσα μουσικής του σπιτιού του Σερ Άρθουρ( Sir Arthur) και της Λέιντι Κρόσφιλντ (Lady Crosfield), καθώς οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν επικινδυνότητα για τη ζωή του Βενιζέλου και απαγόρευουν την τέλεση του γάμου στην εκκλησία.
Ένα μήνα μετά, το ζευγάρι ταξιδεύει στην Αμερική, όπου δέχεται μοναδικές εκδηλώσεις αγάπης από τον αμερικανικό λαό και τους Έλληνες της χώρας.
Οι φήμες της εποχής που διέρρεαν, ήθελαν τον πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο να παντρεύεται την τρίτη κατά σειρά σύζυγο του Έλενα Σκυλίτση, εξαιτίας της τεράστιας περιουσίας της και τον χαρακτήριζαν προικοθήρα.

Το φιλανθρωπικό έργο της Έλενας Βενιζέλου
Το 1924 σε ένα ταξίδι της στην Ελβετία, επισκέπτεται ένα πρότυπο μαιευτήριο, το οποίο διευθύνει ο φίλος της καθηγητής Ροσσιέρ (Rossier).
Η Έλενα γοητευμένη από τη μοντέρνα εγκατάσταση, αποφασίζει να προσφέρει στην Ελλάδα ένα υποδειγματικό μαιευτήριο και να του δώσει το όνομα της στενής της φίλης Μαρίκας Ηλιάδη, που μόλις είχε χάσει.
Ο ενθουσιασμός του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αθανασάκη και η βοήθεια από τον καθηγητή Ροσιέρ (Rossier) και τον αρχιτέκτονα Επιτώ (G.Epitaux) συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος το 1932. Στις 16 Φεβρουαρίου 1933 εγκαινιάζεται το μεγάλο κεντρικό κτίριο, το οποίο γρήγορα αποκτά τη φήμη του πρώτου, στο είδος του, σε όλα τα Βαλκάνια.
Στον κήπο του μαιευτηρίου, έχει χτιστεί και ο ιερός ναός των Αγίων Ελευθερίου και Ελένης. 
Μετά το θάνατο της Έλενας, σύμφωνα με επιθυμία της, φυλάσσεται μέσα στον ναό, εντός ληκύθου η καρδιά της.
Κατά την διάρκεια της τετραετίας 1928-1932, ο Βενιζέλος έχει ήδη επιστρέψει στην πολιτική και πέρα από την έντονη δραστηριότητά του στο εσωτερικό της χώρας για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της, περιοδεύει και στο εξωτερικό, όπου πάντα τον συνοδεύει η σύζυγός του, Έλενα.
Το κυριότερο, ωστόσο, έργο της Έλενας Βενιζέλου παραμένει το φιλανθρωπικό. Κάποιες από τις σημαντικότερες δωρεές της αξίζει να σημειωθούν.
Στο Παρίσι συμβάλει για την ανέγερση νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού, στο Λονδίνο δωρίζει γήπεδο αξίας 1.000 λιρών σε γηροκομείο, στη Χίο ιδρύει το Σκυλίτσειον Νοσοκομείο , ενώ στην Αθήνα, πέρα από το μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη» συμβάλει για την ανέγερση του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού. Ιδρύει επίσης τη Σχολή Νοσοκόμων – Μαιών Βιργινίας Σκυλίτση και σχολή για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Μεταξύ άλλων, δωρίζει στο ελληνικό δημόσιο, το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και φροντίζει ιδιαίτερα τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Αλλά και στα Χανιά, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του συζύγου της, προσφέρει σημαντική αρωγή, όπως το Βενιζέλειο Στάδιο, το Βενιζέλειο Ωδείο, τις παιδικές εξοχές Αγίων Αποστόλων, το άνοιγμα του δρόμου του Θερίσου (Βιργινία Σκυλίτση).
Ακόμη, συμβάλει για το Πατριωτικό Ίδρυμα περίθαλψης προσφύγων, το Υδραγωγείο Μουρνιών, ενώ προσφέρει υποτροφίες σε Χανιώτες φοιτητές για σπουδές στο εξωτερικό.
Η απώλεια του Ελευθέριου Βενιζέλου και η αυτοβιογραφία της Έλενας 
Το 1933 στην απόπειρα κατά της ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου, η Έλενα τραυματίζεται ελαφρά, ενώ 2 χρόνια μετά, το 1935, ακολουθεί το σύζυγό της στο Παρίσι κατά την αυτοεξορία του.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 1936, ο Ελευθέριος Βενιζέλος φεύγει από τη ζωή στο σπίτι τους στην οδό Μπωζόν του Παρισιού και μεταφέρεται για την ταφή του, με πρωτοφανείς εκδηλώσεις πένθους, στα Χανιά.
Είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του Βενιζέλου, γράφει το μικρό αυτοβιογραφικό της βιβλίο που περιέχει τις αναμνήσεις της ζωής της με τον Βενιζέλο και τιτλοφορείται «Στη σκιά του Βενιζέλου».
Φεύγει μόνη από τη ζωή και άτεκνη...
Η Έλενα Σκυλίτση Βενιζέλου φεύγει από τη ζωή σε ένα διαμέρισμα ξενοδοχείου στο Παρίσι στις 7 Σεπτεμβρίου του 1959.
Ο θάνατός της πέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων η γενναιόδωρη, ωστόσο, προσωπικότητά της έγραψε τη δική της ιστορία.
Την ιστορία μιας γυναίκας που αν και δεν γνώρισε τη χαρά της μητρότητας, αυτή η έλλειψη της, δεν την εμπόδισε να προσφέρει την ανιδιοτελή δράση της για κάθε γυναίκα και μητέρα.

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr 
See more at: http://www.newsone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.