Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΣΕΛΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ! ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΕΠΙΓΕΙΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ!

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος


Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχα επισκεφθεί, για ρεπορτάζ, το Σέλκι Περαχώρας, ένα ορεινό καταπράσινο οροπέδιο  στους πρόποδες των Γερανείων και είχα διαπιστώσει, για μία ακόμη φορά, πως εμείς, που ζούμε στην Περαχώρα, έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε την πανέμορφη φύση και να αντιλαμβανόμαστε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, καθώς συνδυάζει, με τον πλέον ιδανικό τρόπο, βουνό και θάλασσα. 
Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία επιβεβαιώνει πως Ζωή και Φύση είναι έννοιες αλληλένδετες, συνυφασμένες με την ποιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. 
Η πρόσφατη επίσκεψή μου πραγματοποιήθηκε στις εκτάσεις του κ. Θανάση Ζερβού, ο οποίος καλλιεργεί Ροδιές και Συκιές.
Ο κ. Θανάσης Ζερβός
Να υπενθυμίσουμε ότι το Σέλκι είναι περισσότερο γνωστό για τους αμπελώνες Ροδίτη και Σεβαστιανό. Όσο για το εκτροφείο σαλιγκαριών, διαφαίνεται ότι έχει παύσει να λειτουργεί. 
Ο κ. Ζερβός με υποδέχτηκε με πολλά χαμόγελα και άκρατο ενθουσιασμό και στη συνέχεια με ξενάγησε, με υπερηφάνεια, στις ροδιές και στις συκιές του. 
Οι ανθισμένες ροδιές συνθέτουν έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής, ενώ οι συκιές έχουν ήδη αρχίσει να καρποφορούν.
Η ροδιά είναι φυτό του γένους Punica και είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (στην Κύπρο). Κατάγεται από την Περσία και καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της αλλά και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Το δέντρο φτάνει σε ύψος 2-5 m, είναι μερικώς αγκαθωτό και δεν αντέχει σε μεγάλο ψύχος.
Ο καρπός της είναι το ρόδι και ο χυμός του ροδιού αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα του βάρους του. Οι καρποί της ωριμάζουν το Φθινόπωρο και συλλέγονται πριν αρχίσουν οι βροχές. Η ροδιά είναι δέντρο ανθεκτικό που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα (εκτός από μελίγκρα). 
Η συκιά (επιστημονικό όνομα: Συκή η καρική & Συκή η κοινή) είναι δέντρο πολύ κοινό στις Μεσογειακές χώρες και από την αγριοσυκιά, παράχθηκαν και όλες οι γνωστές υπάρχουσες ποικιλίες. Ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό και δροσερό κλίμα και σε υψόμετρα μέχρι 1700μ.
Το δέντρο της συκιάς μπορεί να ευδοκιμήσει σε αρκετά είδη εδαφών χωρίς μεγάλες και ιδιαίτερες απαιτήσεις ενώ αντέχει στην ξηρασία (χωρίς καθόλου νερό), στην οποία αντιδρά με το πλούσιο και ισχυρό ριζικό της σύστημα που δημιουργεί.
Στη συνέχεια με τον κ. Ζερβό επισκεφθήκαμε τα δύο πανέμορφα εξωκλήσια, τα οποία συμπληρώνουν το όλο σκηνικό. Της Υπεραγίας Θεοτόκου, που γιορτάζει 8 Σεπτεμβρίου και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που γιορτάζει 24 Ιουνίου.

Το φωτογραφικό οδοιπορικό, από την πρόσφατη επίσκεψή μου,  αποδεικνύει ότι το Σέλκι είναι ένας φυσικός επίγειος παράδεισος,  μόλις πέντε περίπου χιλιόμετρα από την Περαχώρα και εκατό από την Αθήνα!





Ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου



Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου





















Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που εορτάζει την 8η Μαΐου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.