Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ!


Λευτέρης Τρίγκας

Υπάρχει κάτι παράξενο σε αυτές τις φωτογραφίες της πόλης του φωτός. Αρχικά, όλα τα μέρη που απεικονίζονται φαίνονται τρομερά οικεία, για αυτούς που έχουν επισκεφτεί το Παρίσι ή για αυτούς που έχουν εντρυφήσει στον Γαλλικό κινηματογράφο, αλλά είναι άραγε το μόνο περίεργο; Όχι μόνο οι φωτογραφίες είναι παλιές αλλά είναι και άδειες από ανθρώπους!
Πράγματι, οι φωτογραφίες είναι του 19ου αιώνα και η εξήγηση δεν είναι τόσο μυστηριώδης. Η απουσία των Παριζιάνων οφείλεται στους πολύ μεγάλους χρόνους έκθεσης των φωτογραφικών αρχείων στο φως και ότι οι φωτογραφικές πλάκες της εποχής είχαν ευαισθησία στην φωτεινή δραστηριότητα.

Εάν κοιτάξετε προσεκτικά αυτές τις φωτογραφίες, θα δείτε τα σκιερά περιγράμματα των ανθρώπων που στέκονταν ή κάθονταν αρκετά μακριά ώστε να αντιληφθούν το φωτογραφικό κλικ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μία πόλη – φάντασμα. Στην πραγματικότητα αυτοί οι δρόμοι δεν ήταν καθόλου άδειοι και τα μέρη που εμφανίζονται είναι άκρως πολύβουα μέχρι και σήμερα. Σε αρκετές από αυτές θα δείτε λεπτομέρειες ομίχλης, που μαρτυρούν την κινητικότητα των κατοίκων σαν αερικά δίπλα στα διάσημα μνημεία.

Αυτή η συλλογή εικόνων που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1865-1870 είναι το έργο του Ενρί Τσάρλς Πλάουτ, με τίτλο «Τύποι του Παρισιού και των περιχώρων του». Ο Πλάουτ ανήκε στις ομάδες των Γάλλων φωτογράφων, που αποτύπωσαν το Παρίσι κατά την ανακαίνιση του από τον Χάουσμαν, όταν κατεδαφίστηκε ένα μεγάλο μέρος του μεσαιωνικού Παρισιού υπέρ των μεγάλων λεωφόρων, πάρκων και πλατειών που ανέθεσε ο Ναπολέοντας Γ ‘.

Ο Γάλλος φωτογράφος Ενρί Τσάρλς Πλάουτ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1819. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή, αλλά η επαγγελματική του πορεία είναι γνωστή και δοξασμένη από τους φίλους της τέχνης και του φιλμ. Ο ίδιος αποτέλεσε λαμπρός φωτογράφος και εφευρέτης της στερεοσκοπικής φωτογραφίας. Μεταξύ 1852 και 1855 έλαβε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για φωτογραφικές διεργασίες και τεχνικές χρωματισμού με κερί. Το 1854 συμμετείχε στην Έκθεση της Βιομηχανίας Όλων των Εθνών στη Νέα Υόρκη, στην οποία κέρδισε ένα μετάλλιο για πολλαπλά επιτεύγματα. Το 1867 συμμετείχε και στην Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι. Οι φωτογραφίες του ανήκουν στην Εθνική Γαλλική Βιβλιοθήκη και οι επισκέπτες μπορούν να τις δουν από κοντά.




























Ο καλλιτέχνης εργαζόταν νυχθημερόν στο στούντιο του στο Παρίσι, στην οδό Βανό, μέχρι τα τέλη του 1870 και δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον θάνατο του.

Πηγή:http://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.