Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

<< ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Ή ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ; >>

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ-Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.
π. Παντείου--μετ. ΗΠΑ στη ''Διαχείριση Κρίσεων''



Τα τελευταία χρόνια η ανθρώπινη άοπλη μαζική έλευση-εισβολή στη χώρα μας ατόμων τρίτων χωρών δυστυχώς είναι γεγονός. Άλλοι τους χαρακτηρίζουν πρόσφυγες και άλλοι μετανάστες η λαθρομετανάστες.

Ποιά είναι όμως η διαφορετικότητά τους και τι σημαίνει για την Ελλάδα;
Πρόσφυγας θεωρείται κάποιος ο οποίος εισέρχεται σε μία ξένη προς αυτόν χώρα, προκειμένου να σωθεί από επικείμενο κίνδυνο κατά της ζωής του από πόλεμο, η ένοπλη εσωτερική εμφύλια σύγκρουση.
Μετανάστης [λαθραίος] χαρακτηρίζεται αυτός ο οποίος εισέρχεται χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα σε κάποια άλλη χώρα της καταγωγής του για προσωπικούς και οικονομικούς λόγους, απλά γιατί αποφασίζει να μετακομίσει για καλύτερες συνθήκες ζωής.
Στην Ελλάδα σήμερα έχουν εισέλθει και εξακολουθούν να εισέρχονται με αυξητικούς ρυθμούς άνθρωποι από 77 διαφορετικές χώρες του τρίτου κόσμου οι οποίοι είναι παράνομοι μετανάστες, όπως επίσης και άνθρωποι που προέρχονται από την Συρία, οι οποίοι είναι πρόσφυγες πολέμου. Από επίσημα χείλη και κάποια εγκύκλιο πρόσφατα λέχθηκε και γράφηκε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος -λαθρομετανάστης-. Η διατύπωση αυτή όμως είναι τελείως εκτός εγκυκλοπαιδικής πραγματικότητας και εντελώς λανθασμένη και τούτο γιατί κάποιος ο οποίος εισέρχεται λαθραία σε ξένο έδαφος είναι παράνομος κατά τον Νόμο. Για τον ίδιο λόγο π.χ ένας που θηρεύει παράνομα δεν ονομάζεται λαθροθήρας; 
Ένας παράνομος έμπορος ,δεν αποκαλείται λαθρέμπορος;
Κάποιος άλλος δεν ονομάζεται λαθρεπιβάτης; κ.ο.κ. Μάλιστα τώρα τελευταία διατυπώνεται ο ..νεολογισμός του ''παράτυπου'' μετανάστη.Η εν λόγω προσδιοριστική έννοια του ''παράτυπου'' θα μου επιτραπεί η έκφραση πως είναι όρος ''τραβεστί'' και αποτελεί ''εφεύρεση'' και τούτο γιατί. Ο κάθε εισερχόμενος στη χώρα μας,η είναι νόμιμος εφόσον το Ελληνικό Κράτος του παρέσχε δικαιώματα νόμιμης παραμονής στη χώρα μας ή σε αντίθετη περίπτωση είναι παράνομος κατά το Ποινικό Δίκαιο, όταν αυτός ευρίσκεται λάθρα.
Η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα διαρκώς διογκούται ανησυχητικά και είναι ''ηλίου φαεινότερο'' ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα αποτελέσει την εκρηκτικότερη κοινωνική και εθνική απειλή και τούτο γιατί:
1.Ο πληθυσμός των εισερχομένων στην επικράτειά μας είναι κατ εξοχήν νεανικός και πολλαπλασιαζόμενος, σε αντίθεση με τον γηράσκοντα και μειούμενο Ελληνικό πληθυσμό. [Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία έτους 2017 το αποδεικνύουν].
2.Η διαφορετικότητα θρησκείας και κοινωνικής καταβολής δείχνει ότι είναι από δύσκολη έως και αδύνατη η ενσωμάτωσή τους στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, με την Ελληνική κοινωνία.
3.Το Ελληνικό Κράτος μέχρι σήμερα.. ''έχει αποδείξει'' ότι είναι ανίκανο να ανταποκριθεί με επάρκεια στο μεταναστευτικό κύμα, όπως διαπιστώνεται καθημερινά με την χαοτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εγκατάστασής τους [HOT SPOT], ακόμη και από το πλέον απλό δηλαδή την μη πρόβλεψη της εγκατάστασης στον κάθε χώρο ατόμων της ίδιας εθνικότητας και όχι διαφορετικών εθνικοτήτων, πράγμα το οποίο παρατηρούμε σχεδόν καθημερινά με συμπλοκές και ακρότητες ατόμων διαφορετικής εθνότητας.
4.Έχει προβλέψει στοιχειωδώς κάθε αρμόδιος τι θα συμβεί στο μέλλον όταν λάβουν τέλος οι Κοινοτικές οικονομικές ενισχύσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό; Πως θα διαχειρισθεί το πρόβλημα σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο ένα χρεοκοπημένο Κράτος;..
5.Πως θα συμπεριφερθούν όλες αυτές οι χιλιάδες των αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας σε τυχούσα περίπτωση πολεμικής εμπλοκής;
Δεν είμαι κινδυνολόγος. Προσπαθώ να προσεγγίσω το θέμα από ρεαλιστική άποψη, πέρα από συμπάθειες η αντιπάθειες.
Το Κράτος θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων των παρανόμων μεταναστών, να επισπεύσει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στις προβλεπόμενες περιπτώσεις προσφύγων πολέμου, να ελέγξει την νομιμότητα των δραστηριοποιούμενων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό Μ.Κ.Ο., να διαχειρισθεί με διαφάνεια τα Κοινοτικά κονδύλια και να λειτουργήσει η κάθε κυβέρνηση με εθνικά και όχι με κομματικά η ιδιοτελή κριτήρια. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα άλλα εθνικά,οικονομικά και κοινωνικά μας προβλήματα θα είναι ''καραμέλες'' μπροστά στο αναφερόμενο μείζον ζήτημα.
Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σωστή λειτουργική ικανότητα γιατί ''οι καιροί ου μενετοί'.. Ας θυμηθούμε τι είχε πει πριν πολλά χρόνια ο τότε Τούρκος Πρόεδρος Οζάλ. ''δε χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με την Ελλάδα. Θα τους στείλουμε εκατομμύρια ομόθρησκους μετανάστες και θα τους κατακτήσουμε χωρίς όπλα''.
Εμείς ας ακολουθήσουμε την προτροπή του μεγάλου Einstain. <<where is a will, there is a way >>.[όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.