ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ CIA
Η Όλιβ Γιανγκ περιστοιχισμένη από άνδρες της φατρίας των Κοκάνγκ
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ
Μια τέτοια περίπτωση είναι εκείνη της Όλιβ Γιανγκ Ζινξιού, μιας Κινέζας πριγκίπισσας και διαβόητης εμπόρου ναρκωτικών, που είχε υπό τις διαταγές της χιλιάδες μαχητές, συνεργάστηκε με τη CIA και άφησε εποχή με τους έρωτές της με ανερχόμενες στάρλετ στη σημερινή Μιανμάρ..
Η άνοδος και τη πτώση της, όπως περιγράφεται σε συνεντεύξεις και τα απομνημονεύματα της οικογένειάς της αποκαλύπτουν μια ατίθαση προσωπικότητα, που τόλμησε στην εποχή της να τα βάλει με όλους και με όλα...
Γόνος μιας κινεζικής βασιλικής οικογένειας και το μεγαλύτερο από τα 11 παιδιά της η Όλιβ Γιανγκ γεννήθηκε στην πρώην βρετανική αποικία της Βιρμανίας το 1927, για να εξελιχθεί σε μια πολέμαρχο, ο στρατός της οποίας με τη στήριξη της CIA χάραξε τους δρόμους μεταφοράς του οπίου στο λεγόμενο «Χρυσό Τρίγωνο», ένα πραγματικό βασίλειο των ναρκωτικών στις κοιλάδες της ζούγκλας που περιβάλει τα σύνορα Ταϊλάνδης, Λάος και Μιανμάρ. Όταν πέθανε τον Ιούλιο του 2017 σε ηλικία 90 ετών είχε αφήσει εποχή...
Χάρτης λεγόμενου «Χρυσού Τριγώνου» στα σύνορα Ταϊλάνδης, Λάος και Μιανμάρ (Χάρτης: Wikimedia Commons)
Η ιστορία της Όλιβ Γιανγκ Ζινξιού είναι όμως πολύ πιο περίπλοκη καθώς η οικογένειά της καταγόταν από το περιβάλλον των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Μινγκ, της τελευταίας «καθαρής» δυναστείας της Κίνας, που παρέδωσε τα σκήπτρα της χώρας τον 17ο αιώνα στην μαντσουριανής εθνικότητας δυναστεία των Τσινγκ.
Η φατρία των Γιανγκ ανήκε στους πλέον αφοσιωμένους οπαδούς των Μινγκ. Μετά την οριστική ήττα του αυτοκρατορικού οίκου πέρασαν το 18ο αιώνα στις μεθόριες περιοχές της σημερινής Μιανμάρ κι από εκεί κυβερνούσαν τους Κινέζους Χαν της φυλής Κοκάνγκ, μιας από τις 135 επίσημα αναγνωρισμένες μειονότητες μιας χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Κίνας, Ταϊλάνδης, Λάος, Μπανγκλαντές και Ινδίας.
Έναν αιώνα αργότερα γεννήθηκε εκεί το 1927 η πριγκίπισσα της φυλής, η Γιανγκ Ζινξιού, που προτιμούσε το βρετανικό όνομα Όλιβ.
Το ατίθασο αγοροκόριτσο που οπλοφορούσε στο σχολείο
Το μέλλον της ήταν προκαθορισμένο: ως πανέμορφη, μορφωμένη γαλαζοαίματη έπρεπε να παντρευτεί έναν ταιριαστό άνδρα και να φέρει στον κόσμο τους διαδόχους της φατρίας, αλλά αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο καθώς η Όλιβ ήταν ένα ατίθασο, οξύθυμο αγοροκόριτσο, που λάτρευε τα όπλα κι ήταν άσος στο σημάδι. Ήδη από το σχολείο αντιμετώπιζε προβλήματα καθώς κουβαλούσε μαζί της στο μάθημα ένα περίστροφο. Δεν είναι τυχαίο ότι το περιβάλλον της τη χαρακτήριζε πολεμόχαρη.
H Όλιβ Γιανγκ σε νεαρή ηλικία
Η Όλιβ αρνιόταν επίμονα να συμμορφωθεί με την αρχαία παράδοση των «ποδιών του λωτού» που ήθελε στις Κινέζες να τυλίγουν από μικρή ηλικία πολύ σφιχτά τα πόδια τους με υφάσματα, ώστε να μην μεγαλώνουν. Ούτε την ενδιέφεραν τα λούσα και η περιποίηση. Προτιμούσε τα ανδρικά ρούχα κι οι συγγενείς της την αποκαλούσαν «δεσποινίς τριχωτά πόδια». Χώρια που άρχισε να φλερτάρει με τις φίλες και τις συζύγους των αδελφών της.
Μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάστηκε να αποδεχθεί έναν προσυμφωνημένο γάμο με τον ξάδελφό της Ντουάν Σάο Γουέν, γιο του αρχηγού μιας άλλης φατρίας. Ωστόσο, λίγο έλειψε να του σπάσει το κεφάλι μ’ ένα βάζο όταν της ζήτησε να εκπληρώσει τα συζυγικά της καθήκοντα... Αν και ο άντρας της «τη φοβόταν, όπως αποκάλυψε η αδελφή της Τζούντι, η Όλιβ έμεινε έγκυος και απέκτησε το μοναχογιό της, Ντουάν Τζιπού, δίνοντάς του ένα όνομα από τα τζιπ που είχε δει να χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί... Ο γάμος της διαλύθηκε λίγες εβδομάδες αφότου έμεινε έγκυος, αλλά αντί να αναλάβει την ανατροφή του γιου της, προτίμησε να φορέσει μια γκρι στρατιωτική στολή και με δύο βέλγικα περίστροφα στη ζώνη της να ηγηθεί μιας ομάδας 300 μελών της φατρίας της για να μετάσχει στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο. Μετά την επικράτηση των κομμουνιστών το 1949 τα εθνικιστικά στρατεύματα του στρατηγού Λι Μι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν στη Μιανμάρ.
Βοήθεια από τη CIA
Οπιοποτείο στην Κίνα τη δεκαετία του 1930 (Φωτογραφία: Wikipedia)
Εκεί επρόκειτο να γεννηθεί το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών με τη βοήθεια μιας σχετικά νέας μυστικής υπηρεσίας: η CIA ήθελε να βλάψει τους κομμουνιστές, οι δυνάμεις του Λι Μι ήθελαν να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα, αλλά χρειάζονταν χρήματα, που θα μπορούσε να τους αποφέρει το εμπόριο ναρκωτικών.
Κινέζοι πιλότοι των εθνικιστικών δυνάμεων ετοιμάζονται για αποστολή κατά των κομμουνιστών (Φωτογραφία: Wikipedia)
Κι έτσι οι ΗΠΑ -υπό τον πρόεδρο Τρούμαν τότε- άρχισαν να παραδίδουν σύγχρονο οπλισμό στους εθνικιστές μαχητές, ανοίγοντας το δρόμο για την εδραίωση της ανομίας και των διαβρωτικών επιδράσεων των ναρκωτικών στην περιοχή - προβλήματα που οδήγησαν σε έναν διαρκή εμφύλιο πόλεμο.
Η Όλιβ Γιανγκ με μαχητές της φατρίας της το 1956
Η Όλιβ Γιανγκ αναδείχθηκε σε μια ιδιοφυία της διοικητικής μέριμνας στο εμπόριο των ναρκωτικών. Αυτή εκσυγχρόνισε τις μεθόδους διακίνησης και χάραξε τους δρόμους μεταφοράς του οπίου από τη ζούγκλα στον έξω κόσμο, που χρησιμοποιούνταν επί δεκαετίες.
Από πολέμαρχος... ειρηνοποιός
Αρχηγός των Κοκάνγκ ήταν ο αδελφός της Έντουαρντ. Αλλά όταν άρχισε διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική λύση η Όλιβ στασίασε. Οι μαχητές της την αγαπούσαν κι έτσι την πραγματική εξουσία ασκούσε εκείνη, τις δικές της διαταγές ακολουθούσαν... Ο ανταγωνισμός με τον αδελφό της πέρασε και στο ερωτικό πεδίο, καθώς η Όλιβ ερωτοτροπούσε με διάσημες στη Μιανμάρ ηθοποιούς, όπως η Λουίζα Κρεγκ Μπένσον, που είχε κερδίσει και τα τοπικά καλλιστεία αλλά και ανερχόμενες στάρλετ, όπως η Γουά Γουά Γουίν Σουέ, την οποία πολιορκούσε με πανάκριβα δώρα, μεταξύ των οποίων σπάνιες ποικιλίες τσαγιού, φανταχτερά υφάσματα και μπέικον...
H ηθοποιός Λουίζα Μπένσον Κρεγκ
Οι περίπλοκες συμμαχίες στον εμφύλιο της χώρας οδήγησαν στο να αποκτήσουν ηγέτες φατριών και έμποροι ναρκωτικών απεριόριστη πρόσβαση στο «Χρυσό Τρίγωνο», που εξελίχθηκε υπό την ηγεσία της Όλιβ Γιαν στον μεγαλύτερο προμηθευτή οπίου και ηρωίνης στην υφήλιο. Τεράστιο μερίδιο ευθύνης στο κύμα θανάτων παγκοσμίως από ναρκωτικά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 φέρει η συνεργασία των επικεφαλής των Κοκάνγκ με τη CIA.
Η Όλιβ Γιανγκ σε προχωρημένη ηλικία
Τον τελευταίο μεγάλο ρόλο της ζωής της έπαιξε η Όλιβ Γιανγκ το 1989 , όταν μεσολάβησε για μια εκεχειρία μεταξύ των μαχητών της και των κυβερνητικών δυνάμεων – μια ειρήνη που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά δεν έμελλε να κρατήσει παραπάνω καθώς οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν εδώ και λίγα χρόνια...
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.