Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*

Αποτέλεσμα εικόνας για πειρασμοί
Και είπε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: "ο σώφρων περνάει ολόκληρη τη ζωή του με άνεση και με μεγάλη πνευματική ελευθερία".
Πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλουμε σήμερα, προκειμένου να μείνουμε σώφρονες μέσα σε αυτή την θεότρελη κατάσταση της σημερινής κοινωνίας που ζούμε!
Η δίνη των περιστατικών που ξετυλίγονται γύρω μας είναι τόσο τρομερή, γιατί παρασέρνει μυαλά, τσέπες και σώματα. 
Τα μυαλά τα παρασέρνει γιατί οι πειρασμοί είναι τόσοι πολλοί ώστε ο καθένας μπορεί να εγκληματίσει πολύ εύκολα. Και το έγκλημα δεν είναι πάντα πραγματικό. Είναι και φανταστικό, φύεται μέσα στη σφαίρα της φαντασίας και του παραβατικού νου που έχει εγκλωβίσει. Το μυαλό, σφυρηλατείται από παντού και σώζεται μόνο σε περιπτώσεις εγκράτειας και ταπεινότητας. Παρασύρεται το μυαλό να παραβατήσει όταν οι αξίες μας δεν το αγκαλιάζουν σφιχτά και με θέρμη να το συγκρατήσουν.
Οι τσέπες, που ούτως ή άλλως είναι άδειες και τρύπιες, παρασύρονται να ξοδεύουν από τα δανεικά χρήματα σε καταστάσεις που προκαλούν. Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας είναι αυτά που παραγγέλνονται πρώτα από το λαό μας και ας κοστίζουν τέσσερα μηνιάτικα. Το δήθεν και η επίδειξη, είναι τρόπος ζωής για τους νέους ειδικά. Τα αξεσουάρ, κινητά τηλέφωνα, ρούχα, μηχανοκίνητα και γκάτζετ είναι αυτά που προσδιορίζουν πλέον την κοινωνική μας τάξη. Οι τσέπες ξηλώνονται προκειμένου να αποκτηθούν. Και τι θα φάμε; Ίντερνετ και νύχια.
Κοστίζει όταν το σώμα παρασύρεται σε πορνεία. Και σήμερα πια, είναι εμφανή τα σημάδια της εμπλοκής ειδικά των νέων σε τέτοιες καταστάσεις. Όλο και μικρότερες είναι οι ηλικίες που βγαίνουν στο κλαρί.
Υπάρχει πείνα σήμερα. Ναι. Περισσότερο πνευματική και συναισθηματική πείνα. Αντί να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας και να τον προωθήσουμε να εξελιχθεί βήματα περαιτέρω, για να έχουμε την ευκολία μας, γυρνάμε πίσω και εφαρμόζουμε πανάρχαιες μεθόδους επιβίωσης. Η πείνα της ψυχής είναι πολύ μεγαλύτερο κακό από την πείνα του στομάχου. Και δεν γεμίζει, παρά μονάχα γρήγορα, με εύκολες συνταγές από αμφιλεγόμενους διδασκάλους που δείχνουν τυχάρπαστους δρόμους.
Αντίθετα ο σώφρων άνθρωπος, όταν θα κάνει τον απολογισμό της ημέρας, θα διαπιστώσει ότι τα λίγα χρηματάκια που κέρδισε με την τίμια δουλειά του, κόπιασε μεν αλλά του γέμισαν το σπίτι με καθαρό ψωμί. Ο σώφρων άνθρωπος ξέρεις,ότι τα αντικείμενα χαλάνε, είναι ανακυκλώσιμα και γι αυτό δίνει βαρύτητα στην καλλιέργεια και την παιδεία του. Ο σώφρων άνθρωπος έχει μεγάλη πνευματική ελευθερία, γιατί αντιλαμβάνεται χωρίς να δοκιμάσει αναγκαία που βρίσκονται οι πειρασμοί. Και ο πειρασμός βρίσκεται στην ευκολία.
Αν θέλουμε να λεγόμαστε "άρτιοι" πρέπει και να κοπιάσουμε για αυτό. Και ο κόπος αυτός συνίσταται στο να απεγκλωβιστούμε από την δύνη, να προφυλαχτούμε λίγο παραπέρα, αποστασιοποιημένοι για να μην μας παρασύρει. Και αν κρατήσουμε αποστάσεις, τότε θα διαπιστώσουμε ότι όλα όσα λάμπουν δεν είναι χρυσός!

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.