Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

''ΤΑΓΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ'': ΤΟ ΤΑΜΠΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ!



Συναίσθημα ή αξιοκρατία; Λογική της παρέας ή απλή λογική; Επιβράβευση του «εγώ» ή υπέρβαση στο «εμείς»;
Τι τελικά θα υπερισχύσει στις επερχόμενες εκλογές και τι διακυβεύεται από το αποτέλεσμα;

Ας αποπειραθούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις ερωτήσεις μήπως οδηγηθούμε σε απαντήσεις.
Τι είναι η συναισθηματική ψήφος; Είναι η ψήφος στον συγγενή, στον φίλο, στον δικό μας άνθρωπο. Ποια είναι τα κριτήρια της ψήφου; Στην καλλίτερη περίπτωση η επιβεβαίωση της κοινωνική μας θέσης, η επαφή με την εξουσία, η παραλλαγή του «έχω μπάρμπα στη Κορώνη». Στη χειρότερη, η εξαργύρωση παλαιότερης «υποχρέωσης» ή η προσμονή και απαίτηση υλοποίησης των προσωπικών μας αιτημάτων, που «ο δικός μας άνθρωπος» πρέπει με κάθε κόστος να ικανοποιήσει έστω και αν αυτά αντίκεινται του κοινού συμφέροντος. Το γνωστό μας, δηλαδή, «ρουσφέτι», εσχάτως αντικατασταθέν από την ελληνική λέξη διαπλοκή. Και η αξιοκρατία; 
 
Στην καλλίτερη περίπτωση αφήνεται στην τύχη, αν «ο δικός μας άνθρωπος» προκύψει ακέραιος και ικανός , το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο επικαλούμενοι την ορθή μας κρίση. Στη χειρότερη την αποφεύγουμε μετά βδελυγμίας διότι, μεταξύ άλλων, κινδυνεύει και η υλοποίηση του «ρουσφετιού» μας.
Τι είναι η ψήφος που βασίζεται στη λογική της παρέας; Η συναισθηματική ψήφος σε ποιο ευρύ κύκλο. Είναι η ψήφος στον παλιό συμμαθητή, συμφοιτητή, συναθλητή , συνάδελφο, συνοδοιπόρο… Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και ο κύκλος, είπαμε, είναι ευρύς. Τα κριτήρια και η αντιμετώπιση της αξιοκρατίας είναι ίδια.
Τι κοινό έχουν αυτά τα δύο είδη ψήφου; Είναι και οι δύο «ταγμένες» ψήφοι. Είναι ψήφοι που βασίζονται και τροφοδοτούν στο υπερτροφικό μας «εγώ». Οι ψήφοι που αδιαφορούν για το κοινό καλό εκτός και αν αυτό, συμπτωματικά, συμπίπτει με το δικό μας. Είναι οι αγελαίοι ψήφοι που κατευθύνονται από συνδυασμό σε συνδυασμό, ανάλογα με τα κελεύσματα του επικεφαλής της αγέλης. Είναι ψήφοι που δημιούργησαν τη διαπλοκή, την ανισότητα, τον εκμαυλισμό της τοπικής κοινωνίας και έφτασαν τον Δήμο μας ένα βήμα πριν την καταστροφή.

 
Αν στις επερχόμενες εκλογές δεν καταφέρουμε να υπερβούμε το «εγώ» μας για χάρη του συνόλου, να προτάξουμε την αξιοκρατία στην επιλογή μας, επιλέγοντας τους ικανότερους και εμπειρότερους για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, τότε η απευκταία χρεωκοπία είναι μάλλον δεδομένη. Και τότε δεν θα μας σώσει ούτε «ο μπάρμπας από την Κορώνη», όσοι, τουλάχιστον, από εμάς έχουν.
 
Από την Δημοτική Κίνηση «ΕΜΠΡΟΣ ΞΑΝΑ» για τον Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων του υποψηφίου Δημάρχου Γιάννη Γιωτάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.