Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ!

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα


Τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά καλό είναι να αρχίσουν σιγά-σιγά τις προσπάθειες, διότι αν ισχύουν τα ευρήματα δύο νέων μελετών, οι πιθανότητές τους να τα καταφέρουν είναι οι μέγιστες τους μήνες που έρχονται.
Επιστήμονες από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γάνδης (UZ Ghent), στο Βέλγιο, εξέτασαν τα αποτελέσματα των εξωσωματικών που έκαναν 6.000 γυναίκες σε διάστημα έξι ετών, συγκρίνοντας τις εκβάσεις τους με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τον μήνα που προηγήθηκε της εξωσωματικής.
Έτσι διαπίστωσαν πως όταν επικρατούσε ηλιοφάνεια, μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, βελτιωνόταν ο αριθμός των παραγόμενων ωαρίων,τα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και οι γεννήσεις βρεφών.
Μάλιστα η διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας δεν ήταν διόλου αμελητέα, αφού τα ποσοστά των γεννήσεων βρεφών από 14% που ήταν στις γυναίκες οι οποίες έμειναν έγκυοι χειμώνα, έφταναν το 19% σε όσες έμειναν έγκυοι φθινόπωρο.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τηνεπιτυχία των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Βαντεκερκόβ, από το Τμήμα Αναπαραγωγικής Ιατρικής του UZ Ghent, ο οποίος παρουσίασε προ μηνός τη νέα μελέτη στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE 2015).
Παρότι, δε, η μελέτη έγινε σε γυναίκες που έκαναν IVF, τα ευρήματα πιθανότατα ισχύουν και για τις εγκυμοσύνες που επιτυγχάνονται με φυσικό τρόπο, είπε.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η συσχέτιση πιθανώς οφείλεται στην βιταμίνη D, η παραγωγή της οποίας μοιραία είναι αυξημένη κατά τους μήνες της ηλιοφάνειας. Τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης βελτιώνουν την ποιότητα των παραγομένων ωαρίων και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης και έκβασης της εγκυμοσύνης.

...και στους άντρες
Ανάλογα ευρήματα είχε και η δεύτερη μελέτη, η οποία διήρκεσε 11 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 5.188 άνδρες, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Κέντρο για την Αναπαραγωγική Αδυναμία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάρμα, στην Ιταλία.
Όπως έδειξε αυτή η μελέτη, τα σπερματοζωάρια είναι πιο κινητικά τους μεσαίους μήνες του χρόνου και δύο φορές πιο κινητικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιανουαρίου.
Η καλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της γονιμότητας, διότι έχουν μεγάλη απόσταση να διανύσουν από τον κόλπο της γυναίκας έως την σάλπιγγα όπου θα επιτευχθεί (αν επιτευχθεί) η σύλληψη. Για να υπάρχουν ικανοποιητικές πιθανότητες φυσικής σύλληψης, το τουλάχιστον 50% των σπερματοζωαρίων του άνδρα πρέπει να έχει πολύ καλή κινητικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Chronobiology International», η μελέτη τους έδειξε ότι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι μέγιστη το καλοκαίρι και χαμηλότερη το χειμώνα. Επιπλέον, ο αριθμός των ανδρών με τουλάχιστον 40% κινητικά σπερματοζωάρια ήταν 65,3% το καλοκαίρι και μόνο 50% τον χειμώνα.
Αυτό σημαίνει ότι «ορισμένες παράμετροι του ανθρώπινου σπέρματος υπόκεινται σε εποχιακές διακυμάνσεις οι οποίες μπορεί αν επηρεάσουν την ικανότητα τεκνοποίησης» έγραψαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλφρέντο Ντι Τζιόρτζι.

Πηγή: http://ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.