Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ!

Αλεξάνδρα Σπαή*


Το πιο όμορφο γεγονός στην περιοδική ζωή της γυναίκας είναι να φέρει στην ζωή ένα παιδί. Η γυναικεία φύση είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για αυτό το μεγάλο γεγονός. Είναι πολλά τα ζητούμενα που μπορούμε να αναλύσουμε γύρω από αυτό το ζήτημα, αλλά εδώ θα περιοριστούμε στον μητρικό θηλασμό και στα οφέλη του. 
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα προετοιμάζεται για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του τοκετού. Οι αδένες των μαστών πραγματοποιούν μια ολόκληρη διαδικασία ώστε να είναι έτοιμοι την ημέρα του τοκετού να εκκρίνουν το μητρικό γάλα το οποίο θα λάβει το βρέφος.
Όλα τα έχει προγραμματίσει η φύση να έρθουν με την φυσική τους ροή. Ωστόσο τελευταία παρεμβαίνουμε όλο και πιο πολύ στην φύση και προσπαθούμε να εξομοιώσουμε το βρεφικό γάλα του εμπορίου με το μητρικό. Το βρεφικό γάλα του εμπορίου θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που οι γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν για λόγους παθολογικούς και δεν υπάρχει διαφορετική λύση. Η διατροφική του αξία φυσικά δεν συγκρίνεται με του μητρικού. 

Τα οφέλη του θηλασμού:
Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες που είναι απαραίτητα στοιχεία για το βρέφος. Το μεγαλύτερο ποσοστό του γάλακτος περιέχει νερό το οποίο βοηθά το μωρό να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του και να μην πάθει αφυδάτωση.
Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου που έχει λάβει μητρικό γάλα είναι πολύ πιο δυνατό από ενός ατόμου που τρεφόταν με γάλα εμπορίου στην βρεφική του ηλικία. Αυτό οφείλεται φυσικά στα ένζυμα και στα αντισώματα που περιέχει το μητρικό γάλα, τα οποία δεν μπορούν να παρασκευάσουν οι βιομηχανίες γάλακτος. 
Όταν μια μητέρα θηλάζει το μωρό της, χτίζει την σχέση της μαζί του. Το μωρό όταν θηλάζει γίνεται ένα με το σώμα της μητέρας του και κατανοεί την στοργή που του δείχνει εκείνη την ώρα. Υπάρχει οπτική επαφή εκείνη την στιγμή και αυτό ενισχύει πολύ την σχέση τους. Είναι μια στιγμή ιδιαίτερα κοινωνική για το μικρό βρέφος. Στην ιεροτελεστία του θηλασμού επιβάλλεται να συμμετέχει και ο πατέρας για να μην νιώθει απομονωμένος αλλά και να ενωθεί συναισθηματικά με το μωρό. 
Η μητέρα όταν θηλάζει έχει λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει στην ζωή της από καρκίνο του μαστού. 
Τέλος υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι οι οποίοι μας προτρέπουν στο θηλασμό καθώς το μητρικό γάλα δεν κοστίζει τίποτα και προσφέρει πολλά, ενώ το βρεφικό γάλα του εμπορίου είναι ακριβό και δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το μητρικό γάλα πλήρως. 
Ο θηλασμός αναμφισβήτητα προσφέρει πολλά στο βρέφος. Η καλύτερη επιλογή για μια μητέρα είναι να αποφασίσει να θηλάσει το μωρό της. Τελευταία παρατηρείται ότι όλο και περισσότερες γυναίκες δεν θηλάζουν τα παιδιά τους γιατί δεν θέλουν να «θυσιάσουν» το στήθος τους και να του προκαλέσουν μία χαλαρότητα. 
Ίσως να είναι θύματα και του εμπορίου των υποκατάστατων γάλακτος που προσπαθούν να πείσουν το καταναλωτικό κοινό ότι το σκεύασμά τους δεν υστερεί σε τίποτα από το μητρικό. Είναι και αυτό άλλη μια προπαγάνδα στο βωμό του κέρδους. 
Όταν μια γυναίκα αποφασίζει να φέρει ένα παιδί στο κόσμο πρέπει να είναι υπεύθυνη και να ενδιαφέρεται πάνω από όλα για το παιδί της. Εάν δεν νιώθει έτοιμη για αυτό, τότε θα πρέπει να περιμένει μια πιο κατάλληλη στιγμή για να μείνει έγκυος.
Όταν μια μητέρα φέρνει ένα παιδί στο κόσμο πρέπει να του τα παρέχει όλα και πάνω από όλα το θηλασμό. Εάν έχει την δυνατότητα να θηλάσει το παιδί της, τότε πρέπει να το κάνει. Μπορεί εκείνο το χρονικό διάστημα να νιώθει πολύ κουρασμένη από αυτή την διαδικασία, μπορεί να μην κοιμάται καλά, αλλά η αγάπη του παιδιού της θα την ανταμείψει…
Λέμε ναι λοιπόν στο θηλασμό! 

* Απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Πηγή: http://stitac.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.