Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

«Ο ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ»!

Επιμένει με συνέντευξή της στην «Κ» η Κατερίνα Περιστέρη

Image result for κατερινα περιστερη αρχαιολογος
Επιμένει ότι ο τάφος είναι μακεδονικός, ενώ θεωρεί αβάσιμα τα περί διαφορετικής χρονολόγησης του μνημείου.
Ο τάφος που έφερε στο φως στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι μακεδονικός του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ., επιμένει με συνέντευξή της στην «Κ» η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και θεωρεί αβάσιμα τα περί διαφορετικής χρονολόγησης του μνημείου από συναδέλφους της, υποστηρίζοντας πως οι εκτιμήσεις τους στηρίζονται σε φωτογραφικό υλικό ή ημίωρες επισκέψεις στον τάφο.

Η κ. Περιστέρη μιλάει για το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αποδίδει τις επιθέσεις που δέχεται σε μικρότητες, αντιπαρέρχεται τις εικασίες περί πολιτικής εκμετάλλευσης της Αμφίπολης από την προηγούμενη κυβέρνηση και εύχεται ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεπτόταν την Αμφίπολη ώστε να σχηματίσει και ο ίδιος προσωπική άποψη. Επιμένει η αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη ότι ο τάφος που έφερε στο φως στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι μακεδονικός του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ., μιλώντας στην «Κ», και θεωρεί αβάσιμα τα περί διαφορετικής χρονολόγησης του μνημείου από συναδέλφους της, υποστηρίζοντας πως οι εκτιμήσεις τους στηρίζονται σε φωτογραφική υλικό ή ημίωρες επισκέψεις στον τάφο. 
– Τι ακριβώς έγινε με το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου; 
 
Το μνημείο στην Αμφίπολη γίνεται πάλι αντικείμενο νέας αντιπαράθεσης.

– Κατ’ αρχάς δεν είχε οριστεί επιτροπή. Στις 30 Μαΐου ήρθε στην Αμφίπολη η αναπληρώτρια γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μ. Βλαζάκη, μαζί με τις συναδέλφους κ. Α. Κοτταρίδη και κ. Π. Βελένη με τον άνδρα της, στο πλαίσιο μιας εντελώς φιλικής επίσκεψης. Τους ξενάγησα και στο μουσείο και στον τάφο, μετά πήγαμε για φαγητό και έφυγαν. Αυτό ήταν, μια φιλική παρέα που είδε για μισή ώρα τον τάφο και αποχώρησε...
 – Είχατε ενημερωθεί για την έλευσή τους, σας ζητήθηκε να τους διευκολύνετε;
– Την ίδια ημέρα το πρωί μού τηλεφώνησε η κ. Μ. Βλαζάκη και μου είπε ότι έρχεται στην Αμφίπολη, και όταν έφτασε, είδα με έκπληξη τις κυρίες Α. Κοταρίδη και Π. Βελένη, οι οποίες στο παρελθόν με επέκριναν για το ανασκαφικό μου έργο με συνεντεύξεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εμφανίστηκαν ως επιτροπή που θα αποφαινόταν για το έργο μου. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να διοριστούν ως μέλη μιας επιτροπής ειδικών που θα αποφαίνονταν για τον Τύμβο Καστά άτομα τα οποία ανήκαν στους σφοδρούς επικριτές μου και μάλιστα είχαν κατ’ επανάληψιν εκφράσει δημοσίως τις απόψεις τους; Και φυσικά δεν μου είπαν κάτι τέτοιο. 
– Σας εξέπληξε το πόρισμα της «φιλικής παρέας», όπως τη χαρακτηρίσατε;
– Μόνο στο σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αυγής» είδα έκπληκτη να γίνεται λόγος για επιτροπή και πόρισμα και να γράφονται ψεύδη και ανακρίβειες. Για τον λόγο αυτό εξάλλου αναγκάστηκα για πρώτη φορά να απαντήσω στους επικριτές μου για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι εκπεφρασμένη γνώμη και άποψη δικαιούται να έχει μόνο ο ανασκαφέας και όχι ο ασκών τηλεαρχαιολογία. Αρχαιολογία εκ του μακρόθεν δεν υπάρχει. 

– 'Εχετε καινούργια στοιχεία που να ενισχύουν τα συμπεράσματά σας; Σκοπεύετε να τα εμφανίσετε άμεσα;
– Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, καινούργια και παλιά, θα παρουσιαστούν επίσημα λίαν συντόμως. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι βραβεύεται στην Ιταλία τον ερχόμενο Οκτώβριο με το «Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης»; Ατυχώς, στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τρώμε τις σάρκες μας. Προσωπικά ασχολούμαι με το ανασκαφικό έργο μου και χαρίζω στους επικριτές μου τη χολή και τη μικροπρέπειά τους. Ο χρόνος και τα ευρήματα θα με δικαιώσουν. 
– Είναι θέμα επιστημονικής διαμάχης αυτός ο θόρυβος ή μήπως ανιχνεύετε και πολιτικές προεκτάσεις;
– Τις πολιτικές προεκτάσεις δεν τις έδωσα εγώ σε καμία περίπτωση. Το Μνημείο του Καστά είναι μοναδικό και οικουμενικό. Δεν έχει σχέση με κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Εύχομαι να το αντιληφθούν κυβερνώντες και μη και να πάψουν να εκμεταλλεύονται την ανασκαφή και τα ευρήματά της για λογαριασμό τους. Αυτό για το οποίο θα έπρεπε να πασχίζουν είναι να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα του τύμβου και να γίνει το μνημείο άμεσα επισκέψιμο. 
– Ωστόσο ο τέως πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έδωσε πέρυσι τέτοιες μέρες, κατά την επίσκεψή του στον τύμβο, τον τόνο της επικοινωνιακής πολιτικής, με τη δήλωσή του ότι η γη της Μακεδονίας «κρύβει εκπλήξεις».
– Ποιος μπορεί να αμφιβάλει ότι η γη της Μακεδονίας κρύβει εκπλήξεις; Το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη ως υπουργός Πολιτισμού είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, επισκέπτεται μια αρχαιολογική ανασκαφή δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος του μνημείου. Ο πολιτισμός οφείλει να είναι πάνω απ’ όλα. Μακάρι και ο νυν πρωθυπουργός να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και να επισκεπτόταν την Αμφίπολη ώστε να σχηματίσει προσωπική άποψη. 
– Επιμένετε, παρά τον «πόλεμο» μερίδας συναδέλφων σας.
– Δεν με αφορά ο πόλεμος οιουδήποτε. Δικό τους θέμα οι μικρότητες και οι άστοχες επιθέσεις. Εγώ συνεχίζω νηφάλια το τεράστιας σημασίας έργο που έχω να διεκπεραιώσω. – Υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνεί και η προϊσταμένη σας αρχή, το υπουργείο και η πολιτική του ηγεσία.

– Υποθέτετε ότι η προϊσταμένη αρχή και η πολιτική ηγεσία θα έχουν αντίρρηση στη διάσωση και ανάδειξη ενός εξαιρετικού μνημείου; Γιατί άραγε; Εξάλλου, οι σχέσεις μου με το υπουργείο είναι άριστες. – Περνάει από τον νου σας να τα βροντήξετε;
– (Γέλια) Ποιος ο λόγος να τα βροντήξω; Αν ήταν στις προθέσεις μου, θα το είχα κάνει προ πολλού. Εχω πολύ μέλλον ακόμα στην υπηρεσία. Εχω μάθει στη ζωή μου να αγωνίζομαι. Αυτή η ανασκαφή είναι έργο ζωής. Ακόμη και όταν άλλοι έλεγαν ότι ο Καστάς δεν κρύβει τίποτα στα σπλάγχνα του, εγώ επέμενα να σκάβω. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Υστερα από μια τέτοια τιτάνια προσπάθεια, δεν παρατάς την ανασκαφή σου στην τύχη της. 
– Σκέφτεστε ότι μπορεί να σας αφαιρέσουν τη συγκεκριμένη ανασκαφή;
 
– Γνωρίζετε κάτι που δεν ξέρω; Για ποιο λόγο να μου αφαιρέσουν την ανασκαφή; Θεωρώ ότι δεν έχει κανείς τη διάθεση να αφαιρεί ένα σημαντικό έργο από τον ανασκαφέα του. 
Πηγή: kathimerini.newspaperdirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.