Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ «ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΕΙ» ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος*


Ο Donald Trump, έλεγε ένας από τους Γνώστες του Οικονομικού κατεστημένου, μεγάλο-επενδυτής και ένθερμος υποστηρικτής του, πρόκειται να ταρακουνήσει την Υφήλιο (he is going to Rock the World) ένα χρόνο πριν την ενθρόνιση του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μετά το προσφάτως ψηφισθέν (Δεκ 2017) «ριζοσπαστικό και αναπτυξιακό» φορολογικό νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος Trump και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επανέρχονται και επιδιώκουν να εφαρμόσουν μια δεύτερη φάση στοχευόμενων φορολογικών περικοπών.
Μιλώντας σε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης», σχετικά με το εμπόριο και τη φορολογική μεταρρύθμιση κατά την διάρκεια επισκέψεως του στη εταιρία Boeing στο St. Louis – στο Μιζούρι των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Trump κατέθεσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια«Δεύτερη Φάση» του φορολογικού νομοσχεδίου.
«Είμαστε έτοιμοι για μια Δεύτερη Φάση η οποία, εκτός από τη μεσαία τάξη, θα βοηθήσει πολύ τις εταιρείες. Θα είναι κάτι, νομίζω, πολύ ιδιαίτερο. Μετά την φορολογική μεταρρύθμιση του Δεκεμβρίου, τρία εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί ενώ οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώνονται με ρυθμό ρεκόρ, σε χαμηλό 50ετιας» είπε ο κ. Trump.
Ο κ. L. Kudlow, ο νέος Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, τόνισε ότι η «Φάση Δύο» δεν είναι απλώς ένας αόριστος πολιτικός διάλογος, αλλά πραγματική πολιτική. Ο βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής του Κοινοβουλίου, House Ways and Means Comittee, Kevin Bradyήταν ο υποκινητής της ιδέας και έπεισε τον κ. Trump επί τούτου και έχει επωμισθεί να φέρει το έργο εις πέρας στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο. Κατά τον κ. Brady η «Δεύτερη Φάση» θα καταστήσει τις φορολογικές περικοπές μόνιμες για μικρές επιχειρήσεις και για άτομα (λήγουν στο τέλος του 2025), θα στοχεύσει στο να αυξηθεί η καινοτομία των επιχειρήσεων, η αποταμίευση και οι συντάξεις των πολιτών. 
 
Η Αμερικανική Οικονομική μηχανή έχει πάρει μπροστά το τελευταίο έτος, επιταχύνεται, και θα αρχίσει να «προβληματίζει» πιο έντονα τους ανταγωνιστές της λόγω των πολιτικό-οικονομικών επιλογών ένθεν και ένθεν Ατλαντικού και Ειρηνικού και λόγω της νέας Πολιτικοοικονομικής κατεύθυνσης των ΗΠΑ.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) αναφέρει ότι η διεθνής χρηματοδότηση σε δολάρια έχει πενταπλασιασθεί από το 2000 και στέκει στα 10,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ επιπλέον χρέος ύψους 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ είναι κρυμμένο σε παράγωγα. Ως εκ τούτου, τόσο τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ όσον και οι επιπτώσεις των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και πολίτικο-οικονομικών επιλογών της κυβερνήσεως Trump είναι πλέον κρίσιμοι παράγοντες για την Παγκόσμια Οικονομία.
«Η Fed όχι μόνο αυξάνει τα επιτόκια, αλλά αναστρέφει τις αγορές ομολόγων Δημόσιου και συρρικνώνει σταδιακά τον ισολογισμό της, το ακριβώς το αντίθετο της ΕΚΤ. 
Τα επιτόκια αρχίζουν ήδη να αυξάνονται σε αρκετές σημαντικές χρηματαγορές και στις διατραπεζικές αγορές. Το Libor βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008, το δε επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια αυξάνεται σταθερά από το τέλος του 2014. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι οφειλέτες θα αντιμετωπίσουν μια ταχεία αύξηση των δαπανών σε τόκους που θα προκαλέσουν σοκ στον κόσμο και θα εξαντλήσουν τους Προϋπολογισμούς>> αναφέρει ένας από τους πιο σημαντικούς παγκοσμίως- Οικονομικός Αναλυτής - Επενδυτής. 
Εάν δε οι εταιρείες των Η.Π.Α. επαναπατρίσουν σημαντικό ποσό (20-30%) των 3 περίπου τρισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται σε offshore funds για να επωφεληθούν από την ισχύουσα εφάπαξ φορολογική ελάφρυνση του 14%, αυτό αυτομάτως θα μειώσει τις καταθέσεις στο εξωτερικό και θα αυξήσει τους κινδύνους των τραπεζικών αποτυχιών εκτός των ΗΠΑ. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ανεξάρτητα από το τι λέει δημοσίως άλλα θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά της. 
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, λόγω των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη πασχίζουν να αντεπεξέλθουν περιορίζοντας τις χορηγήσεις νέων δανείων και εξασθενώντας τα όποια “θετικά” αποτελέσματα νομισματικής στήριξης επιχειρεί να παράσχει η ΕΚΤ με τα πολύ χαμηλά επιτόκια.
Εν κατακλείδι, η αύξηση των επιτοκίων δολαρίου και Libor, η πιθανότατη απόσυρση και ο επαναπατρισμός Αμερικάνικων κεφαλαίων και το γεγονός ότι η ΗΠΑ τείνουν να καταστούν λόγω “Πολιτικοοικονομικής κουλτούρας”, Φορολογικού πλαισίου, Τεχνολογίας και Εσωτερικής Σταθερότητος, η χώρα για Επενδύσεις.... τα πράγματα γίνονται “άκρως ενδιαφέροντα” για τους ανταγωνιστές της....
Σημειώσεις
Στον αντίποδα, το κόμμα των «Δημοκρατικών». Το κόμμα δήλωσε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει ένα ανώτερο ποσοστό φορολογίας εισοδήματος 39,6% και να αυξήσει τον συντελεστή φορολογίας εταιρειών στο 25%. 
( Άλλως, ένα από τα ίδια σοφίσματα -- αντί - επιχειρηματικό, αντί - παραγωγικό, αντί - δημιουργικό και αντί - καπιταλιστικό). 
Δείτε τα προηγούμενα άρθρα στην «Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου» επί του εν γένει θέματος.
1. «Έχει ο καιρός γυρίσματα – ο κύβος ερρίφθη.» Εδώ
2. «Μακάρι να μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Τραμπ.»Εδώ
3. «Πως εξηγείται το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ - οι απροστάτευτοι και η ελίτ.» Εδώ και Εδώ

*Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος είναι πρώην στέλεχος της JPL-NASA ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού λόμπι στη Νότια Καλιφόρνια. (Αναχάιμ)

Πηγή: enimerosipeloponnisou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.