Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΚΗΠΟΙ: ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ - ΓΕΜΑΤΟ ΚΗΠΟΥΣ, ΜΕ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΑ ΝΕΡΑ!

Φωτογραφία: Shuttertock


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Από τα ωραιότερα χωριά των Ζαγοροχωρίων είναι οι Κήποι και μια απόδραση μέχρι εκεί θα σας αποκαλύψει το παραμυθένιο σκηνικό.

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της χώρας μας, με γραφικά χωριά, ποτάμια, πέτρινα γεφύρια και την ηπειρώτικη γαστρονομία να συνθέτουν ένα μοναδικό κάδρο για τους επισκέπτες κάθε εποχή του χρόνου.

Τα 46 χωριά που ανήκουν στα Ζαγοροχώρια έχουν διατηρήσει τη γραφικότητά τους και πέρα από τα πιο τουριστικά υπάρχουν κι άλλα πιο ήσυχα, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ομορφιά -αντίθετα, είναι πιο ανεξερεύνητα και αξίζουν να τα βάλετε στο πρόγραμμά σας στην επόμενη επίσκεψή σας.

Κήποι: Το πέτρινο χωριό της Ηπείρου με τους όμορφους κήπους και τα τρεχούμενα νερά

Από τα πιο γραφικά χωριά, στο σύμπλεγμα των Ζαγοροχωρίων, είναι οι Κήποι. Πρόκειται για ένα πέτρινο χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο, σε υψόμετρο 750 μέτρων, και το όνομά του προέρχεται από τους όμορφους κήπους του χωριού, που το καλοκαίρι είναι καταπράσινοι, και ανάμεσά τους κυλάει ένα ποτάμι με πέτρινα γεφύρια.

Φώτο:Shutertock

Ένα χωριό με πολλές πέτρινες γέφυρες και κήπους. Φώτο:Shuttertock

Το χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι πανέμορφοι κήποι που υπάρχουν στην περιοχή και ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι το τοπίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ενθουσιάζοντας τους επισκέπτες.

Οι Κήποι διατηρούν την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πέτρινα σπίτια και τα χαγιάτια, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν πέτρινα γεφύρια. Από τα πιο γνωστά είναι το γεφύρι του Κόκκορη, το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο.

Ωστόσο, στους Κήπους υπάρχουν πολλά πέτρινα γεφύρια, τα οποία παλαιότερα αποτελούσαν τη μοναδική πρόσβαση για τα υπόλοιπα χωριά και αξίζει να περπατήσετε μέσα στο χωριό και να τα δείτε από κοντά. Οι Κήποι δεν είναι από τα χωριά που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και στα αξιοθέατα του χωριού συμπεριλαμβάνεται ένα λαογραφικό μουσείο.

Φώτο:Shuttertock

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, φορέστε τα αθλητικά σας και πάρτε το μονοπάτι από τους Κήπους που οδηγεί στο Κουκούλι -επίσης ένα ήσυχο και όμορφο χωριό που κρατάει την αρχιτεκτονική του. Η διαδρομή των 2,5 χιλιομέτρων είναι εύκολη και το φυσικό τοπίο θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Η γέφυρα του Κόκκορη

Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι, το οποίο χτίστηκε το 1750 και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Η εντυπωσιακή γέφυρα-σήμα κατατεθέν του τόπου είναι μονότοξη και αξίζει να κάνετε μια στάση και να περπατήσετε πάνω στο γεφύρι.

Φώτο:Shutterstock

Σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι του Κόκκορη βρίσκεται η «σπηλιά του Νταβέλη», που ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί κατέφυγε ο Γιώργος Νταβέλης το 1881 όταν τον κυνήγησαν οι Τούρκοι.

Άλλες επιλογές κοντά στους Κήπους Ζαγορίου

Στο χωριό Κήποι μπορείτε να μείνετε, καθώς υπάρχουν καταλύματα, και να γίνει η βάση για τις εξορμήσεις σας.

Στην ευρύτερη περιοχή θα απολαύσετε εναλλακτικές δραστηριότητες, από πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου, μονοπάτια που περνούν μέσα από χωριά, αλλά και rafting στον Βοϊδομάτη, θα δείτε αξιοθέατα, όπως είναι οι Κολυμπήθρες, και φυσικά θα δοκιμάσετε την ηπειρώτικη γαστρονομία.

Στάση για φαγητό θα κάνετε στο χωριό Βίτσα, στο θεματικό εστιατόριο «Κανέλα και γαρύφαλλο», που στο μενού πρωταγωνιστούν τα μανιτάρια, ενώ για καθαρά κρεατικές επιλογές θα πάτε στο κοντινό χωριό Ελάτη, στην παραδοσιακή ταβέρνα «Στα Ριζά» για κυνήγι και μεζεδάκια.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.