Επιμέλεια: Ελένη Σοφού
Η πιο σημαντική ερώτηση στον κόσμο είναι «γιατί κλαίει το παιδί;» Άλις Γουόκερ «Νοσηρά μυαλά παγκοσμίων κυκλωμάτων παιδικής πορνείας και διεφθαρμένες κυβερνήσεις, είχαν μετατρέψει τον εξωτικό προορισμό της Ταϊλάνδης σε κόλαση ανηλίκων παιδιών… Οι δουλέμποροι αγόραζαν παιδιά από φτωχές οικογένειες οι οποίες είχαν ανάγκη από χρήματα και τα πουλούσαν σε χαμηλή τιμή σε μαστροπούς και διακινητές…Πάνω σε μικρά παιδιά ξεσπούσαν τις άρρωστες ορέξεις τους κάθε πολιτισμένος μεσήλικας της Δύσης…Φοβόταν αυτό το συναίσθημα της πυρακτωμένης και επονείδιστης εμπειρίας, περισσότερο και από τον ίδιο τον θάνατο. Μάλλον, τον θάνατο δεν τον φοβόταν, όχι –ο θάνατος ήταν μια γιατρειά, το ύστατο φάρμακο, τη ζωή φοβόταν και το σκοτεινό του μέλλον, που είχε αρχίσει από πολύ νωρίς να του γνέφει με το δάχτυλο στη σκανδάλη…»
Περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο ζούνε κάτω από το απάνθρωπο, υποχρεωτικό καθεστώς της παιδικής εργασίας. Χάνουν την παιδικότητα τους, έρχονται αντιμέτωποι με την ανθρώπινη ένδεια από πολύ μικρή ηλικία και δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση. Το επίκαιρο και σκληρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο παρουσιάζει η συγγραφέας, Βανέσσα Λαμπρόπουλου, στο νέο της βιβλίο «Αγέλαστος Πέτρα», εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της, από τις εκδόσεις Πηγή (Σεπτέμβριος 2022) το οποίο τιμήθηκε με βραβείο από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Το βιβλίο μας μεταφέρει στο 1973, σε μια επαρχία της Ταϊλάνδη, η οποία μαστίζεται από τον πόλεμο, την ανέχεια και τον λιμό. Ένα εννιάχρονο αγόρι, ο Σαρούτ, από τα πρώτα τρυφερά χρόνια της ζωής του, γίνεται μάρτυρας της ανθρώπινης ένδειας και θηριωδίας. Ένα παιδί που το πουλάει η ίδια του η μητέρα η οποία στην εφηβεία της είχε βιώσει την ίδια φρίκη. Παγιδευμένος σε αδιέξοδα που του επιβάλλει η ανέχεια, βιώνει τον πόνο στο σώμα και την ψυχή του, από τη σεξουαλική κακοποίηση και τα δεινά που υφίσταται από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του. Αναμετριέται καθημερινά µε τη βία, τις επώδυνες µνήµες που τον καταδιώκουν, την ίδια του την ύπαρξη. Σε έναν άνισο αγώνα επιβίωσης, θα καταφέρει να ορθώσει το ανάστηµά του; Θα καταφέρει να λυτρωθεί;
Με λόγο λιτό και δωρικό η συγγραφέας αποτυπώνει την οδύσσεια γυναικών που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους κάτω από το όριο της φτώχειας, το θλιβερό θέμα της σύγχρονης παιδικής δουλείας και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με μία σκληρή και χειμαρρώδη γραφή, παρακολουθούμε σκηνές φρίκης. Παιδιά σε πορνεία, κολαστήρια ψυχών. Φτώχεια, βία, ταπείνωση, κακοποίηση, πόνος, αηδία, σιωπή, υπακοή, ανοχή. Βιασμοί βρεφών, σεξουαλικά νοσήματα, αυτοκτονίες, απομόνωση, ξυλοδαρμοί, μαστίγωμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, σκλαβιά, θηριωδίες. Αναβιώνουμε εικόνες από την αρχαία Αίγυπτο και την Κόλαση του Δάντη. Μέσα σε αυτή την φρικτή ασκήμια της ζωής, με γλαφυρή γραφή η συγγραφέας μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την τρυφερότητα και την ομορφιά, την αγάπη και την αφοσίωση, το κλάμα και το χαμόγελο, τη λύτρωση και τον εξαγνισμό, τη δικαίωση της ανθρώπινης ζωής, την ελπίδα και το κουράγιο για δικαιοσύνη και ελευθερία.
Ζητείται Ελπίδα!
Ζητείται Λύτρωση!
Ζητείται Θεός!
Καλή ανάγνωση!
Λίγα λόγια για την συγγραφέα!
Η Βανέσσα Λαµπροπούλου γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα. Παρακολούθησε µαθήµατα δηµιουργικής γραφής στο Κολέγιο Αθηνών. Τον Δεκέµβριο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο της κοινωνικό µυθιστόρηµα µε τίτλο Το Μεγάλο Παιχνίδι (εκδόσεις Πηγή), που διακρίθηκε ως ένα από τα πέντε καλύτερα ελληνικά βιβλία του 2020. Η Αγέλαστος Πέτρα είναι το δεύτερο βιβλίο της, το οποίο τιµήθηκε µε βραβείο στο Ελληνικό Ίδρυµα Πολιτισµού από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.