Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!


Γράφει η Αναστασία Σταύρου

Αναστασία Σταύρου
Οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο δίνουν τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να επηρεάσουν μελλοντικά τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την πορεία της ΕΕ. 
Οι 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ''παίζουν'' το ρόλο του θεματοφύλακα των συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών για την επόμενη πενταετία.
Οι πολιτικοί σχηματισμοί που θα ανακύψουν από τις εκλογές θα διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά την πορεία της θητείας τους. Οι 751 ευρωβουλευτές θα εκπροσωπούν σε περισσότερους από 500 εκ. πολίτες και η κατανομή των εδρών μεταξύ των κρατών θα γίνεται με την αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας». Σύμφωνα με την αρχή αυτή, οι χώρες που είναι πληθυσμιακά μεγαλύτερες διαθέτουν περισσότερες έδρες από τις χώρες με μικρότερο πληθυσμό.
 
Όσον αφορά το πώς η Ε.Ε. θα δράσει πολιτικά τα επόμενα πέντε χρόνια και τον τρόπο που θα δαπανήσει τα χρήματα των φορολογουμένων, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα εξαρτηθεί από την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες να ψηφίσουμε με απόλυτη ευσυνειδησία, καθώς οι ψηφοφόροι είναι εκείνοι που παίζουν σαφώς πολύ σημαντικό ρόλο ως προς την επιλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης της Ε.Ε. Με την εκλογή τους, οι ευρωβουλευτές θα είναι εκείνοι που θα εκλέξουν την επομένη των εκλογών τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος και θα έχει αυξημένες νομοθετικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες (σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας). 
 
Πρόκειται για τις πιο σημαντικές εκλογές, καθώς η Ένωση πρέπει να καταβάλει μια αξιόλογη προσπάθεια για να εξέλθει από τη βαρύνουσα οικονομική κρίση. Οι εκλογές αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να εκφράσουν τις απόψεις τους σε σχέδια που αφορούν την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση. Εν μέσω μάλιστα μίας χρονικής συγκυρίας κατά την οποία το ευρωπαϊκό μόρφωμα δέχεται δριμεία κριτική για τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί. Η κριτική αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στην άνοδο των δεξιών κομμάτων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αλλά και στον ανησυχητικά αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό των πολιτών, οι οποίοι νιώθουν όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αρνούνται να προσέλθουν στις κάλπες, σημειώνοντας έτσι υψηλά ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές.
 

Επιπλέον, σημασία πρέπει να δοθεί ως προς την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος στη σύνδεση των ελληνικών κομμάτων με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, οι συνδυασμοί των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων με τις εσωτερικές πολιτικές διατάξεις που προέκυψαν είναι οι ακόλουθοι :

*Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) με την Νέα Δημοκρατία (ΝΔ).

*Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) με την ΕΛΙΑ.

*Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (European Left) με το Σύριζα.

*Η Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά (KUE/NGL) με το ΚΚΕ.

*Η Φιλελεύθερη Δημοκρατική Παράταξη (EFD) με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

*Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (S&D) με την Δημοκρατική Αριστερά.

*Η Χρυσή Αυγή λόγω των πολιτικών ιδεολογιών που εκφράζει δεν έχει συνδεθεί με κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κόμμα. Το ίδιο ισχύει και για το Ποτάμι.  
 


Με τις εκλογές της 25ης Μαΐου κρίνεται η θέση της Ελλάδας και ο προσδιορισμός της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας ότι με το να απέχουμε από τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι σαν να απέχουμε από τη θέληση να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζει η χώρα μας! Τελικά, καλούμαστε να σκεφτούμε αν η αποχή και η αδιαφορία είναι ο σωστός τρόπος να περάσουμε το μήνυμα που θέλουμε στις πολιτικές ηγεσίες. Ή μήπως όχι;
  • Η Αναστασία Σταύρου είναι Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.