Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ!


Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος 

Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περαχώρας Τσαμπίκος Παν. Πετρόπουλος
Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Είναι μέρα πένθους και γίνεται η περιφορά του στολισμένου, με λουλούδια, Επιταφίου. Την ημέρα αυτή ο κόσμος συρρέει στις εκκλησίες για ν΄ακολουθήσει την περιφορά του εσταυρωμένου Θεανθρώπου, που πραγματοποιείται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη.
Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περαχώρας: Χαράλαμπος Ζωγράφος, Παναγιώτης Θώδης, Σπυρίδων Νομίδης, Παναγιώτης Λογοθέτης, Γιώργος Λαμπαδάρης.
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή έχει παρατηρηθεί, ανεξάρτητα του πότε εορτάζεται το Πάσχα, ότι επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες.

Οι πιστοί αισθάνονται το βουβό κλάμα της φύσης για τη σταύρωση του Θεανθρώπου, που συνοδεύεται από συννεφιασμένο μελαγχολικό ουρανό ή βροχή, όπως συνέβη φέτος. Ο ουρανός, μετά το μεσημέρι, επιβεβαίωσε όχι μόνο την ανθρώπινη αλλά και τη Θεία συγκίνηση για το δράμα του Θεανθρώπου. 
O Επιτάφιος Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περαχώρας
 
O Επιτάφιος της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Περαχώρας
Στην Περαχώρα, ο Επιτάφιος της εκκλησίας της Παναγίας ξεκίνησε πρώτος την περιφορά. Προπορευόταν η Φιλαρμονική της Περαχώρας.

Ο Επιτάφιος της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών περίμενε στην κεντρική πλατεία του χωριού, έξω από την εκκλησία. 
Οι δύο Επιτάφιοι κατά την περιφορά τους
Στη συνέχεια και οι δύο επιτάφιοι μαζί περιφέρθηκαν σχεδόν σε όλο το χωριό! Πλήθος κόσμου τους ακολουθούσε ευλαβικά, ενώ η φιλαρμονική συνόδευε με επιβλητικά πένθιμα εμβατήρια σε όλη τη διαδρομή, που πλέκονταν με τα Εγκώμια, τα υπέροχα τροπάρια της ημέρας, που έψαλαν οι δύο ιερείς. 
Οι Ιερείς των δύο εκκλησιών της Περαχώρας
Η φιλαρμονική της Περαχώρας, για μία ακόμη φορά, εντυπωσίασε και συνέβαλε στη ψυχική και πνευματική ανάταση των πιστών.
Η Φιλαρμονική της Περαχώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.