Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ...!

Άρθρο της Αναστασίας Σταύρου
Αναστασία Σταύρου

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ-WHO), που ήρθαν στο φως στις 25 Μαρτίου 2014, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για έναν από τους οκτώ θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για το έτος 2012, οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της έκθεσής τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η συνύπαρξη καπνού, αιθάλης και υγρασίας δημιουργούν την καπνομίχλη, δηλαδή, το γνωστό πλέον σε όλους μας νέφος που προκαλεί καρδιοαγγειακές παθήσεις και χρόνιες πνευμονοπάθειες. Η έκθεση στην ηλιακή και ραδιενεργό ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις, λευχαιμίες, γενετικές μεταλλάξεις ακόμη και ανωμαλία στη διάπλαση του εμβρύου. 
Η έρευνα του ΠΟΥ βασίστηκε σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και επέτρεψε στους επιστήμονες να αναλύσουν εμπεριστατωμένα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος στην υγεία του. Τα στοιχεία της μελέτης φανερώνουν, από τη μία πως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις συνδέονται έμμεσα με την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ από την άλλη, μας αποκαλύπτουν πως η ρύπανση του αέρα επιδρά στην ανάπτυξη ασθενειών του αναπνευστικού μας συστήματος. Μάλιστα, εκτιμήσεις του ΠΟΥ δείχνουν πως η ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους συνδέθηκε με 4,3 εκατ. θανάτους για το 2012 που αφορούσαν νοικοκυριά που μαγείρευαν πάνω σε άνθρακα, ξύλα και σόμπες βιομάζας. 
 
Βασικά εργαλεία για την αποτροπή των προαναφερθέντων επιπτώσεων, αποτελούν:
  • Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση και παιδεία.  
  • Η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και η δημιουργία συναισθημάτων σεβασμού από μέρους των πολιτών των ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ζούμε στο φυσικό μας περιβάλλον ευχάριστα.
  • Και τέλος, ο καθαρισμός του αέρα, καθώς σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε η Δρ. Flavio Bustreo, ο αέρας που εισπνέουμε θα πρέπει να καθαρίζεται προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση ασθενειών καθότι με αυτό τον τρόπο, ο κίνδυνος παρουσίασης συμπτωμάτων ανάμεσα στις γυναίκες και τις ομάδες ατόμων που είναι ευάλωτες σε τέτοιου είδους εκθέσεις πρόκειται να μειωθεί αισθητά. 
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αναγκαία η ενημέρωση των ανθρώπων προκειμένου να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι ενέργειες όλων μας στο περιβάλλον. Καταστρέφοντας αυτό καταστρέφουμε και εμάς τους ίδιους. Ας αποτρέψουμε, λοιπόν, να χαθούν και άλλες ζωές εξαιτίας της άγνοιας. 
 


  • Η Αναστασία Σταύρου είναι Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ, την 17η Απριλίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.