Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΙΡΑΜΑ: ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΣΕ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ-ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΙΚΕΤΕΥΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ!

 

Έχουν υπάρξει στιγμές που όλοι μας έχουμε αισθανθεί ότι υπάρχει κάποιος άλλος στον χώρο εκτός από εμάς χωρίς να επαληθευόμαστε.
Μια ομάδα νευροεπιστημόνων διεξήγαγε ένα πείραμα προκειμένου να κατανοήσει γιατί μπορεί να νομίζουμε ότι είδαμε φάντασμα.
Για ορισμένους μάλιστα εθελοντές η αίσθηση μιας παρουσίας στο εργαστήριο ήταν τόσο τρομακτική που ζήτησαν να σταματήσει το πείραμα.
Ο επικεφαλής του πειράματος Giulio Rognini από το ελβετικό πανεπιστήμιο EPFL ήθελε να "σκάψει" στην νευροεπιστήμη για το φαινόμενο "παρουσίας φαντασμάτων".
Ορειβάτες, εξερευνητές και επιζώντες, καθώς και χήροι ή ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια έχουν αναφέρει ότι αισθάνθηκαν μια παρουσία που δεν μπορούσαν να δουν.

Οι νευροεπιστήμονες θέλησαν να δοκιμάσουν μια θεωρία για το ότι αυτή η αίσθηση δημιουργείται από ένα μείγμα σημάτων στον εγκέφαλο και σχετίζεται με το πώς μεταφράζει τις κινήσεις και την αίσθηση του ίδιου μας του εαυτού.
Για να αναδημιουργήσουν την παρουσία φαντάσματος στο εργαστήριο, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ρομποτικό σύστημα.
Οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να σταθούν μπροστά από ένα ρομπότ το οποίο χειρίζονταν με τα χέρια τους. Ένα άλλο ρομπότ επαναλάμβανε τις ίδιες τους τις κινήσεις, αγγίζοντάς τους στην πλάτη.
Αρχικά, συγχρόνισαν την κίνηση του δεύτερου ρομπότ με τις κινήσεις των χεριών των εθελοντών και οι περισσότεροι δεν είχαν κανένα πρόβλημα.
Όταν εισήγαγαν μια καθυστέρηση στην κίνηση του δεύτερου ρομπότ, οι συμμετέχοντες εμφανίζονταν πεπεισμένοι πως τους άγγιξε κάποιο άλλο πρόσωπο ή "φάντασμα".
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτό εξηγείται από την αλλαγή των σημάτων στον εγκέφαλο. Δεν μπορούσε δηλαδή να αναγνωρίσει πως τα σήματα αφής που έδιναν οι ίδιοι ήταν αυτά που τους "επέστρεφε" το δεύτερο ρομπότ.

Πηγή: Mirror

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.