Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ!

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Κορυφαίος ερευνητής
Ήταν η προσωποποίηση της νηφαλιότητας. Η σοφία του έβγαινε με έναν μοναδικά ήρεμο και πειστικό τόνο: «Τι τα θέλετε τα συμπληρώματα; Η Ελλάδα έχει φρούτα, λαχανικά και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς».
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Δημήτρης Τριχόπουλος δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Είναι, όμως, πάντα εδώ το πολύτιμο έργο του: για τη μεσογειακή δίαιτα και την αξία του ελαιολάδου. Για τα αίτια που προκαλούν και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Για τη στενή σχέση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο και του άγχους με τη στεφανιαία νόσο...
Κορυφαίος ερευνητής, συνέδεσε διεθνώς το όνομά του με τεράστιας σημασίας επιστημονικά ευρήματα. Δεν αδιαφόρησε για την ανασφάλεια των απλών ανθρώπων απέναντι στην «επάρατη», αναφέροντας ψυχωμένα «εμείς οι καρκινοπαθείς» κάθε φορά που ήθελε να περιγράψει την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» συμπεριέλαβε εργασία του ανάμεσα στις 27 κομβικές εργασίες για την Ιατρική από τους ιπποκρατικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή.
Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε στον Βόλο το 1938. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Harvard και Οξφόρδης. Ήταν καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Ήταν, επίσης, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας και της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας του Βελγίου. Είχε τιμηθεί από τη γενέτειρά του με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Βόλου και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ήταν ακόμα επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Θράκης.
Η έρευνά του είχε λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των: Βραβείου Julius Richmond για την ανακάλυψή του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα. Βραβείου Brinker του Ιδρύματος Susan Komen των ΗΠΑ για την έρευνά του στον καρκίνο του μαστού. Μεταλλίου Τιμής (Medal of Honour) του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το όλο έργο του.

Πηγή: https://gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.