Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ!

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σταύρος Δήμας σε πολιτική εκδήλωση στο Λουτράκι, τον περασμένο Μάιο. Φωτο: Γιάννης Β. Καραπανάγος
Γιατί επιλέχθηκε υποψήφιος Πρόεδρος από την κεντροδεξιά. Ποια είναι τα ερείσματα Δήμα στους πολιτικούς χώρους. Ο πρώην επίτροπος θα είναι ο υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, ανακοίνωσε ο Σαμαράς. Αισιόδοξος δηλώνει ο Δήμας. 
Με την ανακοίνωση από τον Αντώνη Σαμαρά του ονόματος του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας προστέθηκε ένα ακόμα κομμάτι στο δύσκολο παζλ με χρονικό ορίζοντα την 29η Δεκεμβρίου.
Ημερομηνία όπου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου και από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα συνεχιστεί ο κυβερνητικός βίος ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.
Ο Σταύρος Δήμας είναι επιλογή του πρωθυπουργού, με την οποία συμφώνησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Βούληση του Α. Σαμαρά ήταν εξαρχής το προτεινόμενο πρόσωπο να προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς, καλύπτοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις που από την πρώτη στιγμή ήθελε: ένα πρόσωπο δηλαδή ήπιων τόνων, γενικώς συμπαθές και μετριοπαθές, που δεν έχει δώσει δικαιώματα στο παρελθόν και δεν προκαλεί με τις θέσεις του. Επίσης, χαίρει εκτίμησης, εκτός από την Ελλάδα, και στο εξωτερικό, όπου έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ως επίτροπος της χώρας μας στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Δήμας μπορεί να αποτελέσει τον υποψήφιο που θα κερδίσει ψήφους απ’ όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, τους ΑΝΕΛ, ακόμα και από τη ΔΗΜΑΡ.
«Επιλέξαμε μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο τον οποίο εκτιμά η ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε τον κ. Δήμα «πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό».
Πού ποντάρει η κυβέρνηση με την επιλογή Σταύρου Δήμα
Αναφορικά με τα αίτια της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: «Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Όπως όφειλε να κάνει, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας»! «Εξάλλου», συνέχισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, «η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα...
Έτσι με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το μνημόνιο εποχή». Με την εκλογή του νέου Προέδρου, κατέληξε ο κ. Σαμαράς, «η Ελλάδα - απόλυτα σταθερή και οικονομικά και πολιτικά πλέον - θα είναι από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Της ηρεμίας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης».
 
Θετικός ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Θετικά εκφράστηκε για τον Σταύρο Δήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μόλις έγινε γνωστή η συνάντηση του πρώην επιτρόπου με τον πρωθυπουργό.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη που επικαλέστηκε η ΝΕΡΙΤ αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος έκανε δεκτή την επιλογή του πρωθυπουργού αφού τρέφει εκτίμηση στο πρόσωπο του πρώην υπουργού της Ν.Δ. και πρώην επιτρόπου.
 

Αισιοδοξία Δήμα για τους 180
Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του προσερχόμενος στο πολιτικό του γραφείο ο Στ. Δήμας ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις που θα τον ψηφίσουν και όσους δεν θα τον ψηφίσουν. «Ευχαριστώ πολύ τις πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν αλλά και όσους δεν με ψηφίσουν για τα καλά λόγια και τις καλές κουβέντες που είπαν για εμένα», είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθούν οι 180 για την προεδρική εκλογή και έκανε λόγο για ενότητα προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.
 

Το βιογραφικό του Σταύρου Δήμα
Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια Κορινθίας. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Την περίοδο 1968-1975, εργάσθηκε στη νομική υπηρεσία εταιρείας της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στην Παγκόσμια Τράπεζα ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Το 1975, ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2004.
Το διάστημα 1981-1986, ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989, υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., ενώ έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Στις 10 Μαρτίου 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος.
Έχει διατελέσει Υφυπουργός Συντονισμού (1977-1980), Υπουργός Εμπορίου (1980), Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου (1980-1981), Υπουργός Γεωργίας (1989), Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (1990-1991).

Πηγή: euro2day.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.