Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

"ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" ΑΠΟ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ! (VIDEO)

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος
  • Το έργο ''Ένας Εχθρός του Λαού'', του Ερρίκου Ίψεν, από τη Λέσχη Φίλων Θεάτρου ''Έκφραση'', στο Λουτράκι

Στην εποχή που ζούμε, η πολιτική κατάσταση της Χώρας μας έχει προκαλέσει ατέρμονες συζητήσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο Έλληνας πολίτης με καταστροφικές συνέπειες στην καθημερινότητά του, που έχει καταστεί ιδιαίτερα εφιαλτική από την εφαρμογή των μνημονίων. Άρθρα και ρεπορτάζ επιχειρούν να προσδιορίσουν τους λόγους για τους οποίους το πολιτικό μας σύστημα οδήγησε τους Έλληνες στη σημερινή απόγνωση.
Αναφορές γίνονται σε σκάνδαλα, στο ήθος και στο ύφος των πολιτικών, στην αναξιοκρατία, στην επικράτηση του ασύστολου πολιτικού ψέμματος, στο ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στα σκοτεινά συμφέροντα, στις συμμαχίες αλλά και στις προδοσίες. 
Πρόσφατα, η Λέσχη Φίλων Θεάτρου ''Έκφραση'', στο Λουτράκι, ανέβασε το ξεχωριστό έργο ‘‘΄Ενας Εχθρός του Λαού’’, του Ερρίκου Ίψεν. Ένα έργο διαχρονικό και επίκαιρο, ίσως όσο ποτέ άλλοτε.
Εκτιμώ ότι ο συγγραφέας του δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, το έτος 1882, όταν το έγραφε, πόσο προφητικό θα ήταν μετά από τόσα χρόνια, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι στο χώρο της εκάστοτε πολιτικής σκηνής επικρατούν λίγο ή πολύ τα ίδια δεδομένα, όπως το ψέμα, η σπίλωση προσωπικοτήτων, η αναξιοκρατία, ο χρηματισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η αδιαφορία για το κοινό συμφέρον, η χρήση της εξουσίας και η δύναμη που απορρέει από αυτήν, συντρίβοντας, χωρίς όρια, κάθε μορφή αντίστασης και ελεύθερης έκφρασης, αφού ο εκφραστής της θεωρείται γραφικός, ''Ένας Εχθρός του Λαού'', καταπατώντας ταυτόχρονα κάθε έννοια αξιοπρέπειας.
Όπως γράφει και ο Σκηνοθέτης κ. Αγαμέμνων Χαρίτων, στο ενημερωτικό φυλλάδιο της παράστασης, '''Εργο ζωντανό, σύγχρονο, καινοτόμο, πρωτοποριακό, ριζοσπαστικό, γι' αυτό και κλασσικό, λες και γράφτηκε για να υπηρετήσει το σήμερα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η τιμιότητα, η αξιοπρέπεια, η ανεξαρτησία του ατόμου από πάσης φύσεως δεσμεύσεις και η επιτέλεση του καθήκοντος, αξίες που σήμερα έχουν χάσει το νόημά τους, είναι η προμετωπίδα του έργου.'' 
 
Συγχαρητήρια στη Λέσχη Φίλων Θεάτρου ''Έκφραση'' για την επιλογή του έργου, το οποίο θα πρέπει να παρακολουθήσουν άπαντες για να αναλογιστούν τα λόγια του συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν: ''Ποτέ μην πεις πως δεν έχεις κι εσύ ευθύνη και δεν είσαι ένοχος στην κοινωνία που βρίσκεσαι'' και να ακολουθήσουν την προτροπή του: ''Να 'σαι αληθινός στον ίδιο σου τον εαυτό'', αφού αγωνίστηκε με πάθος για την αλήθεια, λέγοντας: ''Αλήθεια με κάθε θυσία!''
Τα μέλη της Λέσχης -Αγαμέμνων Χαρίτων, Λένα Αλεβίζου, Βίκυ Μούμκα, Νίκος Κούφαλης, Χρήστος Παντελέου, Τάκης Πανόπουλος, Τάσος Μουστόγιαννης, Γιώργος Σαρατσόπουλος, Μιχάλης Μούτσος και Τάκης Πρωτοπαππάς- αποδίδουν τους ρόλους τους με αξιοθαύμαστο επαγγελματικό τρόπο, αν και ερασιτέχνες ηθοποιοί, αποσπώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.