Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
 
 
Ενδείξεις ειλημμένης απόφασης για σταδιακή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχουν εντοπίσει εδώ και καιρό αρκετοί στην Αθήνα, στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση τού –χαρακτηρισμένου ως μουσείου– μεσαιωνικού μνημείου για θρησκευτικούς σκοπούς.
Χθες, η δημόσια παραίνεση του Μουσταφά Ντεστιτζί, πολιτικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, απλά λειτούργησε ως επιβεβαίωση για τις προθέσεις που υπάρχουν στον κύκλο του προέδρου της Τουρκίας. «Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος ας ακούσουν ότι η Αγία Σοφία είναι τέμενος. Με την ευλογία του Αλλάχ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι τελετουργίες και θα διαβάζεται πάντα προσευχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεστιτζί, ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας, ενός υβριδικού, εθνικιστικού πολιτικού σχηματισμού ο οποίος κινείται μεταξύ παντουρανισμού και ήπιου Ισλάμ. Το θέμα έφθασε μέχρι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ ζήτησε από την Τουρκία «να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και τη σύνθετη ιστορία της».
Είχε προηγηθεί νωρίτερα το πρωί ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγορεί για φτωχές επιδόσεις την Ελλάδα στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας. Ευθαρσώς, παρότι δεν συνηθίζεται με τέτοια ευθύτητα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για πιέσεις στους «εκλεγμένους» μουφτήδες της Θράκης, αλλά και για απουσία χώρου προσευχής για μουσουλμάνους ακόμη και στην Αθήνα. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει καλώντας την Ελλάδα να σεβαστεί τη δημοκρατία. Η Αθήνα απάντησε διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Στρ. Ευθυμίου, ωστόσο την τουρκική πρόκληση σχολίασε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες. Οπως είπε, η αντίδραση της κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του μνημείου «έλαβε ευρύτερης διεθνούς στήριξης». Και επισήμανε πως «όλοι κρινόμαστε και για προθέσεις και για πράξεις. Η τουρκική πλευρά πρέπει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η προοπτική προσέγγισης με την Ευρώπη δεν περνάει μέσα από προκλήσεις.

Σεβασμός πολιτισμού

«Ο σεβασμός της Ιστορίας και του πολιτισμού αποτελεί αμάχητο κριτήριο ως προς τη θέληση του καθενός για φιλία και καλή γειτονία», ανέφερε χθες επί του θέματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. «Δεν είναι δυνατόν να μη σέβεσαι Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως π.χ. την Αγία Σοφία, και από εκεί και πέρα να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοικτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε δι’ επιστολής για την κατάσταση στην Αγία Σοφία τη γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα. «Σε μια περίοδο όπου ο φανατικός εξτρεμισμός στο όνομα της πίστης και οι πράξεις μίσους αυξάνονται, κάθε κυβέρνηση όπως και η τουρκική κυβέρνηση θα έπρεπε να προάγει τον διαθρησκειακό διάλογο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει ότι «αντίθετα, γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς και πρακτικής». Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει ζητώντας από την UNESCO να παρέμβει «με στόχο την υπεράσπιση της Αγίας Σοφίας ως πανανθρώπινου μνημείου, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης».
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου απαντώντας σε επερώτηση. Χαρακτήρισε τον κ. Καμμένο «αρχηγό του ακροδεξιού εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού», ενώ περιέγραψε τη Γενοκτονία των Ποντίων ως «παραποιημένη αφήγηση της Ιστορίας εναντίον της Τουρκίας». Και είπε ότι πρόκειται για «εμμονικούς ισχυρισμούς εναντίον της τουρκικής Ιστορίας και ταυτότητας, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.