Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ!


ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ​​πλατεία Συντάγματος δεν είναι τόπος στο κέντρο μιας πόλης με κατεστραμμένο κέντρο. Η πλατεία Συντάγματος είναι φάντασμα. Κάτι σαν το φάντασμα του πατέρα του ΄Αμλετ, που προγραμματίζει τη δράση στη σαιξπηρική τραγωδία. Η πλατεία Συντάγματος, από τότε που ο Μακρυγιάννης και ο Καλλέργης άνοιξαν τις φυλακές για να μαζέψουν κόσμο και να απαιτήσουν Σύνταγμα από τον ΄Οθωνα, είναι σύμβολο.
Εκεί έβγαλε τον λόγο της απελευθέρωσης ο Γεώργιος Παπανδρέου, εκεί ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά, εκεί ανεδείχθησαν οι πρωταγωνιστές του σύγχρονου βίου μας, οι Βαρουφάκηδες, οι Χρυσαυγίτες, οι Ανελίτες, οι Συριζαίοι. 

Η πλατεία Συντάγματος κατεβάζει και ανεβάζει κυβερνήσεις. Αν δεν έχεις σπάσει εκεί έστω μία φορά με βαριοπούλα μάρμαρα, δεν είσαι γνήσιος μπαχαλάκιας. Ακόμη και οι αυτόχειρες κερδίζουν πολιτική υπεραξία αν προβούν στο απονενοημένο εκεί.
Πώς είναι δυνατόν έπειτα από τόσα που έχουμε υποστεί να μην υπάρχει αντίδραση; Η απορία μπορεί να είναι ειλικρινής, όσο ειλικρινής είναι και η φαντασίωση της αντίδρασης. Να μαζευτούμε μία μέρα όλοι στην πλατεία Συντάγματος και να βροντοφωνάξουμε: «Δεν πάει άλλο πια! Παραιτηθείτε!». Με αξιοπρέπεια, εννοείται. Εμείς δεν θα μουντζώνουμε τη Βουλή, ούτε θα ζητάμε να καεί. Θα διαμαρτυρόμαστε. Υποθέτω ότι αυτή η ωραία εικόνα ενέπνευσε όσους αποφάσισαν να διοργανώσουν μία ακόμη φορά την αποτυχία τού «Παραιτηθείτε». Προδιαγεγραμμένη και απολύτως δικαιολογημένη. «Προδιαγεγραμμένη», διότι κινητήρια δύναμή της είναι η φαντασιακή δύναμη της πλατείας Συντάγματος. «Δικαιολογημένη», διότι στηρίχθηκε σε ένα δεύτερο φάντασμα, τον «λαό».
Αν μη τι άλλο, γίναμε αρκετά σοφοί ώστε να ξέρουμε πια ότι οι «Αγανακτισμένοι» δεν ταυτίσθηκαν ποτέ με τον «λαό». Τους αποτελούσαν διάφορες ομάδες, που αθροίζονταν για να σκηνοθετήσουν τον «λαό» και τις αντιδράσεις του. Η επιτυχία τους οφείλεται στον θόρυβο που ξεσήκωναν. Δίκαζαν και καταδίκαζαν τη δημοκρατία και την Ευρώπη. Δεν πλήρωναν διόδια, ενώ ο «λαός» συνέχιζε να πληρώνει. Οι «Αγανακτισμένοι» ήταν μια σημαία ευκαιρίας που την αξιοποίησαν οι λαθρέμποροι της πολιτικής μας ζωής για να σκαρφαλώσουν στο Μαξίμου και τα υπουργεία. Πέρασαν, έφυγαν και κανείς δεν θέλει να ξανάρθουν. Απολίθωμα για τη συλλογή του Μουσείου Φυσικών Καταστροφών.
Τα μεσαία στρώματα, που δέχονται την επίθεση όσων υπήρξαν αγανακτισμένοι και ηρέμησαν γιατί κατέλαβαν την εξουσία, δεν κατέχουν τη σκηνοθεσία της διαμαρτυρίας. Η Αριστερά την κατέχει, και χάρη σ’ αυτήν μαγνήτισε τα διάφορα πολιτικά υβρίδια που συνεταιρίστηκαν μαζί της. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θα πέσει από την πλατεία Συντάγματος. Θα καταρρεύσει αν και όποτε τα στοιχεία που την αποτελούν αντικρίσουν τα ερείπια και φοβηθούν. Από φωνές δεν χαμπαριάζουν. Αριστεροί είναι.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.