Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ!

ergani
Μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση είναι οι περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στον ιδιωτικό τομέα και οι πλήρους απασχόλησης είναι με μισθούς πείνας. 
Ναι μεν το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης εμφανίζεται αυξημένο τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληφοροφιακού συστήματος Εργάνη, ωστόσο οι μισές θέσεις αφορούν ευέλικτη και φτηνή εργασία.
Η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτική καθώς εργαζόμενοι αποδέχονται δουλειές με μεροκάματο που δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ ενώ η εργασία λίγων ωρών, η πλήρης απασχόληση αλλά με 10ωρα κει χαμηλά ημερομίσθια, είναι οι νέες εργασιακές συνθήκες που κυριαρχούν.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 δημιουργήθηκαν 924.321 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 459.888 πλήρους απασχόλησης και 464.433 θέσεις αθροιστικά η μερική (341.104 – 36,90%) και η εκ περιτροπής (123.329 – 13,35%).
Από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα μελέτης που επεξεργάζεται η ΕΝΥΠΕΚΚ, πάνω από το 70% είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον βασικό μισθό (586 ευρώ μεικτά). Η εικόνα στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτική, αφού:
Η ανασφάλιστη εργασία αφορά έναν στους 5 εργαζομένους (500.000).
Περίπου 300.000 εργαζόμενοι ενώ απασχολούνται ως μισθωτοί στην πράξη είναι αυτοαπασχολούμενοι αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Περίπου 200.000 ενώ εργάζονται 8 ώρες ημερησίως στην πράξη καταχωρούνται ως μερικά απασχολούμενοι.
Περίπου 900.000 στον ιδιωτικό τομέα ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά μισθοδοτούνται με καθυστέρηση από έναν μέχρι δεκαπέντε μήνες.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την κυβερνητική πολιτική για μονιμοποίηση της τάσης των προσωρινών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, που για τους εργαζόμενους σημαίνει πετσοκομμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.
΄Οσον αφορά δε, την αύξηση των θέσεων εργασίας το Μάιο αυτό σχετίζεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η απασχόληση όμως στον τουρισμό είναι εποχική και από τις νέες προσλήψεις το μήνα Μάη, οι μισές είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Το γεγονός ότι το 70% αυτών των προσλήψεων έγιναν στον τουρισμό, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να διαφημίσει τις προοπτικές ανάσχεσης της ανεργίας στους λεγόμενους «δυναμικούς κλάδους» και το ρόλο που μπορούν να παίξουν στη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: https://atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.