Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ: ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ!


Φωτογραφία από επίσημο λογαριασμό στο Facebook του «Marine Megafauna Foundation» / Elitza Germanov.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τα πλαστικά απορρίμματα στις θάλασσες και ζητούν να καταγραφούν οι επιπτώσεις στις φάλαινες, τους καρχαρίες και τα σαλάχια που αναζητούν τροφή στην επιφάνεια της θάλασσας. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάποιες φάλαινες ίσως προσλαμβάνουν, μέσω της τροφής, τους εκατοντάδες κομμάτια πλαστικού καθημερινά. 
Ερευνητές από την Αυστραλία και την Ιταλία μελέτησαν λεπτομερώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της κατανάλωσης μικροπλαστικών από τους υδρόβιους οργανισμούς. Αυτά τα μικρά πλαστικά κομμάτια πολλές φορές έχουν μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά, καθιστώντας τα μια «αόρατη» απειλή για την υδρόβια ζωή, που δυστυχώς έχει υποτιμηθεί.
Ο Κόλπος του Μεξικού, η Μεσόγειος Θάλασσα και ο Κόλπος της Βεγγάλης θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.
Φωτογραφία από Facebook του «Marine Megafauna Foundation» / Elitza Germanov
«Το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου θα αποκαλυφθεί σύντομα», δηλώνει η Ελάιτζα Γερμανόφ από το Πανεπιστήμιο Μούρντοχ στην Αυστραλία και ερευνήτρια στο Ίδρυμα Θαλάσσιας Μεγαπανίδας.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητη για τη διαιώνιση των ειδών, καθώς και η ζημιά στο πεπτικό τους σύστημα, σημειώνει η ίδια.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trends in Ecology and Evolution αναφέρει πως οργανισμοί που καθαρίζουν το νερό πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας καθώς καταπίνουν εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού κάθε μέρα, μέσω του οποίου λαμβάνουν και την τροφή τους, μαζί με τα μικρά πλαστικά απορρίμματα. 
Επίσης μελέτες έχουν αποδείξει την ύπαρξη χημικών ουσιών που σχετίζονται με το πλαστικό, μέσα στον οργανισμό πολλών φαλαινοκαρχαριών και πτεροφαλαινών. 
«Οι μελέτες μας αποδεικνύουν την έκθεση των φαλαινοκαρχαριών στη Θάλασσα του Κορτέζ και των πτεροφαλαινών στη Μεσόγειο Θάλασσα σε τοξικά χημικά που λαμβάνουν μέσω της τροφής τους», δήλωσε η Μαρία Φόσι, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Σιένα στην Ιταλία.
«Τα χημικά αυτά αποτελούν έναν σημαντικό κίνδυνο, καθώς μπορούν να αλλάξουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και τις αναπαραγωγικές λειτουργίες στους οργανισμούς», προσθέτει. 
Οι φαλαινοκαρχαρίες στη Θάλασσα του Κορτέζ, στη Χερσόνησο Μπάχα του Μεξικού - μέρος που αποτελεί κοιτίδα ζευγαρώματος και αναπαραγωγής - λαμβάνουν μαζί με την τροφή τους περίπου 200 κομματάκια πλαστικού τη μέρα, όπως διαπιστώθηκε. Οι πτεροφάλαινες στη Μεσόγειο Θάλασσα καταπίνουν περίπου 2.000 κομμάτια τη μέρα.
Φωτογραφία από Facebook του «Marine Megafauna Foundation» / Elitza Germanov
«Είναι μια καλή αρχή, αφού εφιστήσουμε την προσοχή μας σε αυτά είδη, όπως είναι οι φαλαινοκαρχαρίες, τα σαλάχια και οι φάλαινες, να ενωθούν οι αρχές, οι υπεύθυνοι και οι κοινότητες, ώστε να βοηθήσουν στην ενίσχυση ολόκληρων των υδρόβιων οικοσυστημάτων» δήλωσε η Ελάιτζα Γερμανόφ.

BBC, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.