Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!

του Γιώργου Κόκουβα

Στους πρόποδες του Ολύμπου και στις λευκές κορυφές του Καϊμακτσαλάν. Στο παρθένο Βίτσι και στις όχθες των Πρεσπών και της Κερκίνης. Μέσα σε δάση και πλάι σε τρεχούμενα νερά. Ψάχνουμε στα πιο όμορφα μέρη της Μακεδονίας και ανακαλύπτουμε πέντε από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Related image
Είναι η… Αράχωβα της βόρειας Ελλάδας, αφού συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την ορεινή γοητεία και την εγγύτητα με ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι το πέτρινο χωριό που θα συναντήσετε ανηφορίζοντας τις πλαγιές του Βόρα (βουνού γνωστού και ως Καϊμακτσαλάν, που σημαίνει «Λευκή Κορυφή»), οι οποίες είναι πνιγμένες στα αιωνόβια πλατάνια, τα πεύκα και τις οξιές. Πρόκειται για έναν διατηρητέο οικισμό με κεραμοσκεπή σπιτάκια από πελεκητή πέτρα και μακεδονίτικη αρχιτεκτονική που σε συνδυασμό με το χιόνι παραπέμπει σε αλπικό τοπίο, ένα γραφικό, ολοζώντανο χωριουδάκι που φιλοξενεί δεκάδες φίλους των ορεινών εξορμήσεων. Δεν έμοιαζε όμως πάντα έτσι: Ο οικισμός είχε σχεδόν ερημώσει το 1990, αφού όλοι οι ντόπιοι εγκατέλειψαν το χωριό για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη, και είχαν απομείνει εδώ μόλις δύο οικογένειες. Τα πράγματα άλλαξαν όταν ιδρύθηκε το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν στα μέσα εκείνης της δεκαετίας. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν οι πρώτοι ξενώνες και τα σαλέ, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις πίστες του σκι, και σιγά-σιγά, τα πέτρινα σοκάκια του χωριού απέκτησαν και πάλι ζωή.

Νυμφαίο
Σκαρφαλωμένος στα 1.350 μέτρα του όρους Βίτσι, ο πανέμορφος οικισμός του Νυμφαίου αποτελεί πρότυπο «εκμετάλλευσης» της παραδοσιακής γοητείας: Βραβευμένο για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος, το απαστράπτον χωριό αναδεικνύει το αυθεντικό του χρώμα: Περπατήστε στα λίθινα σοκάκια με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, καθίστε για καφεδάκι στην πέτρινη πλατεία, επισκεφθείτε το τοπικό μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, λαογραφίας και Ιστορίας και από εκεί, χαθείτε στα τοξωτά γεφύρια και στο Πάρκο Άγριας Φύσης. Το Νυμφαίο άλλωστε έχει την τύχη να σκεπάζεται από πυκνά δάση οξιάς, τα οποία φτάνουν μέχρι τα σπίτια του χωριού. Σημειώστε ότι στα πέριξ του Νυμφαίου, μέσα στην άγρια φύση του βουνού, βρίσκεται το Καταφύγιο του Αρκτούρου, όπου φιλοξενούνται στο φυσικό τους περιβάλλον οι καφέ αρκούδες και άλλοι εκπρόσωποι της άγριας ελληνικής ζωής, ενώ λειτουργεί και κέντρο ενημέρωσης. 

Παλαιός Παντελεήμονας 
Από τη μία, οι χιονισμένες βουνοκορφές και τα μυθικά μυστικά του Ολύμπου. Από την άλλη, το γαλάζιο της θάλασσας στο βάθος. Και μέσα σε ένα πυκνό καστανόδασος, ένα χωριό με πέτρινα σοκάκια, παλιά αρχοντικά και σπιτάκια με κόκκινες σπεπές. Αυτός είναι ο Παλαιός Παντελεήμονας, ένα από τα γραφικότερα χωριουδάκια της Πιερίας, που διατηρεί ένα low profile ταξιδιωτικό πρόσωπο χωρίς να του λείπουν τα όμορφα ταβερνάκια και τα μικρομάγαζα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Είναι χτισμένος στα 700 μέτρα υψόμετρο, μετρά πάνω από 6 αιώνες ζωής και αναπαλαιώθηκε μοναδικά την δεκαετία του 1970 για να αποκτήσει το γλυκύτατο «πρόσωπο» που θα συναντήσετε ακόμη και σήμερα. Αφήστε το αυτοκίνητο εκτός οικισμού, περπατήστε το λιθόστρωτο καλντερίμι, εξερευνήστε την εντυπωσιακή εκκλησία που έδωσε το όνομά της στο χωριό και κάντε στάση στην πλατεία για ελληνικό καφέ. Αν θέλετε να εξερευνήσετε την άγρια φύση του Ολύμπου, το γειτονικό Λιτόχωρο είναι η αφετηρία των μονοπατιών που ψάχνετε. 
Πού να φάτε: Φοβερά τοπικά μαγειρευτά στον Όλυμπο ή στον Πλάτανο στην πλατεία του χωριού, ιδιαίτερες συνταγές μακεδονικής αλλά και ανατολίτικης κουζίνας στο εστιατόριο των Πλειάδων και κρεατικά σχάρας στην όμορφη ταβέρνα του ξενώνα Αγνάντι.

Άγιος Γερμανός Πρεσπών
Είναι το μοναδικό χωριό των Πρεσπών που διατηρεί ατόφια την πέτρινη γοητεία και τα παραδοσιακά του σπιτάκια, ενώ μπορεί να καυχιέται ότι παρ’ ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις Πρέσπες (μόλις 7 χιλιόμετρα από τις όχθες), δεν στερείται ορεινού κάλλους και φοβερής πανοραμικής θέας – είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Στο χωριό θα βρείτε τους μοναδικούς ξενώνες της περιοχής (μόνο ο Άγιος Γερμανός και ο παραλίμνιος οικισμός των Ψαράδων διαθέτουν τουριστικές υποδομές) καθώς και Κέντρο Ενημέρωσης Τουρισμού, ταβερνάκια και μικροπωλητές παραδοσιακών προϊόντων. Το χωριό μάλιστα φημίζεται για το τσίπουρο και τα φασόλια του, ενώ θα χάσετε αν δεν δοκιμάσετε ψάρι από τη λίμνη και κόκκινο κρασί από το γειτονικό Αμύνταιο. Από τους Ψαράδες θα επιχειρήσετε βαρκάδες μέχρι το λεγόμενο τριεθνές, το σημείο δηλαδή που τα νερά της λίμνης ορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, ενώ σε απόσταση αναπνοής θα βρείτε και την πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου με τα έντεκα σπιτάκια, τον ομώνυμο βυζαντινό ναό και το βουκολικό καφενεδάκι.

Άνω Πορόια
Ano Poroia east side.jpg
Στην πλαγιά του όρου Μπέλες, το πιο γραφικό χωριό της Κερκίνης συνδυάζει όσα χρειάζεστε σε αυτή την ιδιαίτερη πλευρά της μακεδονικής γης: Ορεινή ομορφιά. Την λίμνη με το μαγευτικό παρόχθιο δάσος της και τα σπάνια πουλιά σε απόσταση αναπνοής. Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και μαχαλάδες πλαισιωμένους από ένα αισθητικό δάσος πλατανιών και γραφικά ξωκλήσια. Ξενώνες και ταβερνάκια που σερβίρουν βουβαλίσιες νοστιμιές. Και την αφετηρία περιπατητικών μονοπατιών για να εξερευνήσετε το βουνό. Οι ξενώνες και οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής θα σας μυήσουν στα μυστικά της λίμνης με οργανωμένες βαρκάδες, ποδηλατάδες, ιππασία, ορειβατικού περιπάτους και άλλες φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Πηγή: http://www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.