Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΔΟΣΑΡΑ!


Η Ασπασία Δοσαρά διατηρούσε το εργαστήρι παραδοσιακών στολών στο Λουτράκι και ήταν γνωστή στο πανελλήνιο, αφού έρχονταν από όλη την Ελλάδα να νοικιάσουν τις χειροποίητες παραδοσιακές στολές της.
Τον περασμένο Μάρτιο είχαμε αναρτήσει αφιέρωμα για την ίδια, καθώς και για την προσφορά της στην παράδοση και στον πολιτισμό, το οποίο αναδημοσιεύουμε παρακάτω. 
Ο διαχειριστής και οι συνεργάτες του παρόντος ιστολογίου, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 και ώρα 18:00΄, στον Ιερό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Η σορός της θα βρίσκεται στο Ναό ώρα 17:30΄. 



29 Μαρτίου 2018

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος 
  • Δημιουργία με Σεβασμό στην Παράδοση 
Η κα Ασπασία Δοσαρά

Επισκεφθήκαμε το εργαστήρι παραδοσιακών ενδυμασιών της κας Ασπασίας Δοσαρά στο Λουτράκι! Μας υποδέχτηκε η ίδια και μας πρόσφερε τη φιλοξενία της, έχοντας στο πλευρό της τον γιο της κ. Νίκο Δοσαρά, στου οποίου τα μάτια, όπως και στα μάτια του αδελφού του, Χαράλαμπου, κοιτάζοντας τη μητέρα τους, διακρίνεις την αγάπη και το σεβασμό προς το πρόσωπό της.
Ξεκινήσαμε το οδοιπορικό με το ιστορικό ίδρυσης του εργαστηρίου και εντυπωσιαστήκαμε ευχάριστα από τα λεγόμενά της, με αποτέλεσμα να το χαρακτηρίσουμε κιβωτό λαϊκής παράδοσης. 
Η κα Ασπασία Δοσαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λουτράκι. Ξεκίνησε να εργάζεται, ως μοδίστρα, αλλά από τη δεκαετία του ΄70, όταν ο γιος της Χαράλαμπος πήγαινε στο νηπιαγωγείο, άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή παραδοσιακών ενδυμασιών, με συμπαραστάτη τον αείμνηστο σύζυγό της Γιώργο Δοσαρά και την καθοδήγηση της αείμνηστης αδελφής της Σωτηρίας Λέκκα-Νικολοπούλου, καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο του Λουτρακίου.
Η αείμνηστη Σωτηρία-Λέκκα Νικολοπούλου 

Σημειώνεται ότι ήταν γνωστή η αγάπη της αείμνηστης Σωτηρίας Λέκκα-Νικολοπούλου, προς την παράδοση, που είχε σαν αποτέλεσμα να λειτουργήσει για πρώτη φορά, τη δεκαετία του ΄90, Λαογραφικό Λουσείο, με την επωνυμία ''Λαογραφικό Μουσείο Σωτηρίας Λέκκα και Ανδρέα Νικολόπουλου'', στο Λουτράκι.
Τα εκθέματα του παραπάνω Μουσείου έχουν μεταφερθεί, πρόσφατα, στο υπό ίδρυση Λαογραφικό Μουσείο Περαχώρας. 
Η κα Ασπασία Δοσαρά έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, αναζητώντας παραδοσιακές ενδυμασίες. Το πρώτο της ταξίδι ήταν στα Ιωάννινα, όπου και προμηθεύτηκε, από παλαιοπωλείο, τις πρώτες απ΄αυτές, για να κατασκευάσει πιστά αντίγραφα. 
Όλα αυτά τα χρόνια έχει συγκεντρώσει πολλές αυθεντικές ενδυμασίες και σήμερα θεωρείται το μοναδικό εργαστήρι παραδοσιακών ενδυμασιών σε ολόκληρο το νομό Κορινθίας, κατασκευάζοντας και ενοικιάζοντας, ενδυμασίες για χορευτικά συγκροτήματα δήμων, πολιτιστικών συλλόγων, σχολείων, καθώς και για θεατρικούς θιάσους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
Η δυναμική του χαρακτήρα της, σε συνδυασμό με την έντονη προσωπικότητά της, η άριστη γνώση της τέχνης της ραπτικής και το πάθος για δημιουργία οδήγησαν την κα Ασπασία Δοσαρά να έχει σήμερα μια από τις μεγαλύτερες συλλογές, από αυθεντικές ενδυμασίες και πιστά αντίγραφα, αλλά κυρίως σημαντική γνώση και εμπειρία. 
Με την μακροχρόνια προσφορά της, η κα Δοσαρά απολαμβάνει πλέον την εκτίμηση, το σεβασμό και τους αμέτρητους επαίνους από τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους δασκάλους και τους ιδιώτες που έχουν συνεργαστεί μαζί της. 
Τα τελευταία χρόνια, ο γιος της Νίκος, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά με την ένδυση στο εξωτερικό, θεωρείται ο συνεχιστής του έργου που έχει ξεκινήσει η μητέρα του, μεταφέροντας και τις δικές του εμπειρίες πάνω στο ρούχο, τις οποίες έχει αποκτήσει εκτός Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τα οικογενειακά του βιώματα.
Το έργο της κας Δοσαρά είναι ανεκτίμητο, πολύτιμο και αξιοθαύμαστο. Από την πλευρά μας ευχόμαστε καλή δύναμη στον κ. Νίκο Δοσαρά, γα να συνεχίσει τη λειτουργία, της συγκεκριμένης κιβωτού λαϊκής παράδοσης, με την ίδια επιτυχία.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.