Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΟΣΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ Η ΤΗΝΙΑ!

1752 – 1834


Μοναχή από την Τήνο, η μνήμη της οποίας τιμάται από την Εκκλησία στις 23 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες και όσοι φέρουν το όνομα Πελαγία και Πελάγιος.
Η Λουκία Νεγρεπόντη, κόρη ιερέως, γεννήθηκε το 1752 στο χωριό Κάμπος της Τήνου. Σε ηλικία 15 ετών αποφάσισε να μονάσει στο μοναστήρι της Παναγίας Κεχροβουνίου κι έλαβε το όνομα Πελαγία. 
Τον Ιούλιο του 1822 είδε επανειλημμένα στον ύπνο της την Παναγία, η οποία τη διέταξε να παρουσιασθεί στους προκρίτους του νησιού και να τους πείσει να συνεχίσουν τις έρευνες για την ανεύρεση της εικόνας της και να αναγείρουν ένα μικρό ναό στο κτήμα Δοξαρά, όπου είχε αρχίσει άκαρπες έρευνες πριν από ένα χρόνο ο μπαρμπα-Μιχάλης Πολυζώνης. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε, τελικά, στις 30 Ιανουαρίου 1823 στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο περικαλλής ναός της Ευαγγελιστρίας, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου έγινε κέντρο πανελληνίου και πανορθοδόξου προσκυνήματος.
Η μοναχή Πελαγία πέθανε στις 28 Απριλίου 1834 και τάφηκε στο ναό των Ταξιαρχών του μοναστηριού της Παναγίας Κεχροβουνίου, όπου βρίσκονται και τα λείψανά της. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1970 ανακηρύχτηκε οσία με συνοδική πατριαρχική πράξη και η μνήμη της ορίστηκε να τιμάται στις 23 Ιουλίου, την ήμερα δηλαδή του τρίτου και καθοριστικού οράματός της.

Απολυτίκιο

Αμέμπτως εβίωσας εν εγκράτεια πολλή και πόνοις ασκήσεως και εν αγάπη θερμή, Πελαγία Θεόληπτε. Όθεν την Θεοτόκον επαλλήλως κατείδες, μηνύουσαν σοι Εικόνος την ανεύρεσιν ταύτης. Ην πρέσβευε, Αγία Μήτερ, υπέρ των τιμώντων σε.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.