Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ!

γυναίκα που κάθεται στα βράχια και ατενίζει τη θάλασσα
Τόσο η ελπίδα όσο και η απελπισία μπορούν να είναι πολύτιμες όταν μάθουμε να γινόμαστε φίλοι με αυτά τα συναισθήματα και να ανακαλύπτουμε τα μηνύματα και τα μαθήματα που μας επιφυλάσσουν.
Η ελπίδα είναι σημαντικό στοιχείο της θεραπευτικής διαδικασίας. Για την ακρίβεια, η πίστη ότι η θεραπεία θα έχει αποτέλεσμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης επιτυχίας.
Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι ξεκινάνε θεραπεία όταν αρχίζουν να αισθάνονται απελπισία. Κάποιες φορές, η απελπισία μπορεί να είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι που σημαίνει ότι είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές και μεταβάσεις στη ζωή.

Επιλέγοντας μια θεραπεία που εμπνέει ελπίδα
Δυστυχώς, η αξιοποίηση της θεραπευτικής δύναμης της ελπίδας δεν είναι τόσο απλή όπως η απόφαση να ελπίζουμε. Η ελπίδα δεν είναι απόφαση, αλλά μάλλον κάτι που ενθαρρύνει την λήψη αποφάσεων. Αυτό έχει σημαντικές προεκτάσεις για την θεραπεία, που περιλαμβάνουν την επιλογή του σωστού θεραπευτή και της σωστής προσέγγισης. Είναι σημαντικό να βρείτε έναν θεραπευτή και μια θεραπευτική προσέγγιση που πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει.
Δεν έχουν όλοι οι θεραπευτές και όλες οι προσεγγίσεις το ίδιο αποτέλεσμα για όλους. Σύμφωνα με έρευνες είναι πολύ καλύτερα για τους ανθρώπους που αναζητούν θεραπεία να υπάρχει ποικιλία θεραπευτικών προσεγγίσεων. Αυτό πιθανόν να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι θεραπευόμενοι είναι καλό να εκτίθενται σε διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, γιατί κάποιες προσεγγίσεις μπορεί να λειτουργούν καλύτερα σε κάποιους.
Η πορεία προς την ελπίδα είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Αυτό που εμπνέει ελπίδα σε ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλον. Ωστόσο, μπορούμε να μάθουμε από τις ιστορίες και τις εμπειρίες των άλλων.
Οι αποτελεσματικοί θεραπευτές είναι ειδικοί στο να βοηθούν τους ανθρώπους να βρίσκουν και να αξιοποιούν την ελπίδα για να θεραπευτούν. Με την πάροδο του χρόνου οι θεραπευτές διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι βρίσκουν την ελπίδα σε δύσκολες καταστάσεις και αξιοποιούν αυτή την συλλογική σοφία για να βοηθήσουν στη συνέχεια και άλλους θεραπευόμενους που αποζητούν θεραπεία.

Τιμώντας την απελπισία
Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και ότι δεν υπάρχει. Είναι όπως οι δρόμοι που διασχίζουν τη γη. Γιατί η γη δεν είχε αρχικά δρόμους, όμως όταν πηγαίνουν πολλοί άνθρωποι προς μια κατεύθυνση, δημιουργείται ένας δρόμος. (Lu Xun, 1921/1959, σ.101)
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν το αίσθημα της απελπισίας κάποιες φορές. Ενώ είναι σημαντικό να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού αν είμαστε απελπισμένοι για πολύ καιρό, δεν είναι κακές όλες οι πλευρές της απελπισίας. Όταν αισθανόμαστε απελπισμένοι για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε να αναδύονται νέες δυνατότητες. Το μήνυμα που είναι συνυφασμένο με την απελπισία, σ’ αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι ότι χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο για να αναλογιστούμε το πλαίσιο ή την κατάσταση της ζωής μας. Συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με κάποιον θεραπευτή που εμπιστευόμαστε.
Ως θεραπευτής, έχω συμπορευτεί με πολλούς θεραπευόμενους μέσα από μια κατάσταση απελπισίας σε μια κατάσταση ελπίδας. Ενώ είναι δελεαστικό να προσπαθήσουμε να κόψουμε δρόμο για να σταματήσουμε να πονάμε πιο γρήγορα, αυτό συχνά οδηγεί σε μια ψεύτικη ελπίδα που σβήνει γρήγορα και που δεν ενθαρρύνει την αλλαγή.
Αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε χρόνο για να ανακαλύψουμε μία ελπίδα που θα έχει διάρκεια. Κάποιες φορές, η ελπίδα αρχίζει να εμφανίζεται μέσα από την εμπιστοσύνη για έναν άνθρωπο. Οι έμπειροι θεραπευτές που έχουν συμπορευτεί με πολλούς θεραπευόμενους από άσχημες περιόδους σε περιόδους ανάπτυξης, τείνουν να πιστεύουν με σθένος ότι η θεραπεία μπορεί να παράσχει γιατρειά. Αυτή η πίστη στην επουλωτική δύναμη της θεραπείας μπορεί να παρέχει μία έμμεση ελπίδα στους ανθρώπους που κάνουν θεραπεία μέχρι να μπορέσουν να ανακαλύψουν τη δική τους ελπίδα. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δείχνει γιατί είναι σημαντικό να βρείτε έναν θεραπευτή που εμπιστεύεστε.

Συμπέρασμα
Ένα σημαντικό μέρος της ψυχολογικής επούλωσης και ανάπτυξης είναι η εκμάθηση της ικανότητας να αφουγκραζόμαστε τα συναισθήματά μας. Κάποια συναισθήματα είναι πιο δύσκολο να τα αφουγκραστούμε και να τα καταλάβουμε σε σχέση με κάποια άλλα. Η ελπίδα και η απελπισία μπορούν να είναι πολύτιμες όταν μάθουμε να γινόμαστε φίλοι με αυτά τα συναισθήματα και να ανακαλύπτουμε τα μηνύματα και τα μαθήματα που μας επιφυλάσσουν.

Πηγές
Leichsenring, F., Abbass, A., Hilsenroth, M. J., Luyten, P., Munder, T., Rabung, S., & Steinert, C. (2018). “Gold standards,” plurality and monocultures: The need for diversity in psychotherapy. Frontiers in Psychiatry, 9.
Lu Xun (1959).My old home.In Y. Xianyia& G. Yang (Ed. & Trans.). Lu Xun: Selected works (Vol. 1, pp. 90-101). Beijing: Foreign Language Press.
Wampold, B. E., &Imel, Z. E. (2015). The great psychotherapy debate: The evidence for what makes psychotherapy work. New York, NY: Routledge.

Πηγή: goodtherapy.org
Συγγραφέας: Louis Hoffman, PhD
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.