Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

200 ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΔΑΥΤΟΝ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • H αγχόνη του κρατισμού στην Ελλάδα


Αποκαλυπτικά και εξοργιστικά στοιχεία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών για την αγχόνη του κρατισμού στην Ελλάδα
Ένα ελληνικό νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, το 2018 θα πληρώσει 30.000 ευρώ φόρους στο ελληνικό κράτος. Αν δε τα μέλη του εργάζονται πάνω από 198 ημέρες, τότε δουλεύουν για την ελληνική γραφειοκρατία. Για τον ΄Ελληνα δημόσιο υπάλληλο!
 του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την ετήσια έρευνα-μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), την οποία παρουσίασαν στους δημοσιογράφους οι κ.κ. Αλέξανδρος Σκούρας, πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ, Κων. Σαραβάκος, ερευνητής, και Τάσος Αβραντίνης, μέλος του ΔΣ του Κέντρου. Επίσης, την έρευνα σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι η υπερφορολόγηση κάνει όλο και χειρότερη την ζωή των Ελλήνων.
Πιο αναλυτικά, οι Αλέξανδρος Σκούρας και Κων. Σαραβάκος τόνισαν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 18 Ιουλίου 2018 οι Έλληνες θα δουλέψουν για το κράτος, στο οποίο και αφιερώνουν το 55% των εισοδημάτων τους. Πρόκειται για ρεκόρ στην Ευρώπη, το οποίο και καταρρίπτει την κυρίαρχη φιλολογία περί υψηλής φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το ΚΕΦΙΜ υπογραμμίζει ότι η 18η Ιουλίου είναι φέτος η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (ΗΦΕ) για την χώρα μας. Πρόκειται, δηλαδή, για την πρώτη ημέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους τις υπόλοιπες 167 ημέρες του έτους. «Υπό αυτές τις συνθήκες, το 2018 θα δουλέψουμε για το κράτος 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω απ’ ό,τι το 2009, και αυτό αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της», τονίζει ο κ. Αλεξ. Σκούρας.
Κατά τον ερευνητή του ΚΕΦΙΜ κ. Κων. Σαραβάκο, «η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτήν των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από την δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ».
Είναι έτσι κατάδηλο, όπως τονίζει και ο κ. Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος επίσης της Δράσης, ότι η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων κάνει πανάκριβες δημόσιες υπηρεσίες κακίστης ποιότητος, φαινόμενο που πλήττει και την γενική παραγωγικότητα της οικονομίας.
«Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι τα στοιχεία του ΚΕΦΙΜ τα τρία τελευταία χρόνια ποτέ δεν έχουν αμφισβητηθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες, πράγμα που προσδίδει σε αυτά ιδιαίτερο βάρος», επεσήμανε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Και με την παρατήρησή του αυτή φέρνει στο προσκήνιο ένα τεράστιο και πολυσύνθετο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας –πάνω στο οποίο, για την ώρα, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να έχει ξεκάθαρες θέσεις.
Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη γράψει, ο κρατισμός καλά κρατεί στην Ελλάδα και η απαλλαγή από αυτόν είναι μία δύσκολη και μακράς διαρκείας υπόθεση. Για να πραγματοποιηθεί δε μία παρόμοια απαλλαγή, απαιτείται ευρεία κοινωνική συναίνεση, ισχυρό πολιτικό θάρρος και πυγμή στην εφαρμογή αποφάσεων και νόμων. Κυρίως, όμως, απαιτείται και σοβαρή προετοιμασία της κοινής γνώμης, η οποία πολλά χρόνια τώρα είναι αφιονισμένη από κρατισμό και διαπλοκή.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση, ένα σοβαρό μέτρο, ευνοϊκό για τους ταλαιπωρημένους πολίτες, θα ήταν η ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των χρεών προς το Δημόσιο. Μία τέτοια ενέργεια θα ήταν φιλί ζωής για την οικονομία και όποιος θέλει ας καταλάβει γιατί.

Πηγή: https://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.