Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ!

Γράφει η Χριστίνα Σεμίδαλις*
  • Αποκλειστικά για το παρόν ιστολόγιο
Αποτέλεσμα εικόνας για να μπορεί κάποιος να κάνει όνειρα.
Και μια παλιά παροιμία λέει: "κοιμάται όρθιος και ονειρεύεται ξύπνιος". Και μια δεύτερη: "εγώ το χω το σπίτι μου χτισμένο με μπαλκόνι, μόνο οι τοίχοι λείπουνε και η σκεπή ακόμη". Και μια τρίτη: "εκείνος που βλέπει τον ουρανό μες στο νερό, βλέπει τα ψάρια πάνω στα δέντρα".
Δεν είναι μονάχα τα όνειρα που κάναμε σαν παιδιά. Είναι και τα όνειρα που κάνουμε στη διάρκεια του βίου μας. Χωρίς καν να είναι στοχευμένα, χωρίς καν να έχουν βάση. Όμως, είναι ωραίο να μπορεί κάποιος να κάνει όνειρα. Να ατενίζει το μέλλον με περισσή αισιοδοξία και να φθάνει σε σημείο να αγνοεί την πραγματικότητα. 
Τα όνειρα που κάνουμε κάποιες φορές μας οδηγούν σε μονοπάτια που δεν περιμένουμε. Στοχεύουμε ψηλά για να αποκτήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Οι ονειροπόλοι άνθρωποι, μας κάνουν να νοιώθουμε ανάλαφροι και λιγότεροι μίζεροι. Σε εκείνους, η απογοήτευση δεν υπάρχει σαν συναίσθημα. Απλά, αφήνουν το ένα όνειρο και προχωρούν στο επόμενο.
Πολλά επιτεύγματα στις τέχνες, τις επιστήμες και στην ιστορία, στηρίχτηκαν στα όνειρα κάποιου. Άνθρωποι που τους θεωρούσαν τρελούς ή αλαφροΐσκιωτο τους, παιδεύτηκαν ακολουθώντας τα όνειρά τους και σήμερα εμείς απολαμβάνουμε τα οφέλη των ονείρων τους. Στη ζωή αυτή, που είναι μικρή και απρόβλεπτη, αξίζει τον κόπο να ακούσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να κάνουμε τη δική μας μικρή επανάσταση. 
Αποτέλεσμα εικόνας για να μπορεί κάποιος να κάνει όνειρα.
Οι καλλιτέχνες της ζωής, είναι εκείνα τα άτομα, που γνωρίζουν πόσο πρόσκαιροι είμαστε πάνω σε τούτη τη γη και αφοσιώνονται στο μεράκι τους. Και τότε γίνονται θαύματα.
Η δική μας επανάσταση, μπορεί να μην είναι τόσο καθοριστική ώστε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, μα θα αλλάξει την ψυχοσύνθεσή μας. Θα γίνουμε πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι, πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι. Και τελικά ναι, γιατί να μην έχουμε ένα μόνιμο χαμόγελο κρεμασμένο στα χείλη από την επιτυχία που έχουμε εισπράξει; Η επιτυχία μας βοηθά να μετρήσουμε την ανταπόκριση που έχει το όνειρό μας στον υπόλοιπο κόσμο.
Άλλωστε, όλοι μας είμαστε άνθρωποι. Όλοι αυτοί που κατάκτησαν την επιτυχία ήταν άνθρωποι. Διάνοιες βέβαια, ιδιοφυΐες βέβαια, αλλά αν και εμείς δεν ασχοληθούμε με τα όνειρά μας, δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο μακριά θα φθάσουμε. Γιατί τα όνειρα μας ταξιδεύουν, αφήνουν πίσω μια πραγματικότητα που ίσως να είναι και ζοφερή, και μας οδηγούν σε κόσμους άλλους, πιο όμορφους και πιο χαρούμενους.
Το δικό μου όνειρο, είναι να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο επιτέλους, και να καταργηθεί η παιδική εργασία. Καταστάσεις που πληγώνουν. 
Όμως, δεν θα πάψω να κυνηγώ τα όνειρά μου, έστω και αν έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν.

*Πολιτικός Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.