Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

«Toστρατόπεδο δεν θα γίνει θυσία στα «κατόπιν ενεργειών» του κ. Πνευματικού» 


Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Κορινθίων, καθώς και τις θέσεις που διατύπωσε για την υπόθεση του στρατοπέδου Κορίνθου. Από όσα είπε ο κ. Πνευματικός, προκύπτει για μια ακόμα φορά ότι ο δήμος μας είναι απομονωμένος, σε ένα καίριο ζήτημα για την πόλη της Κορίνθου.
Οι χειρισμοί που έγιναν από τον κ. δήμαρχο αποδεικνύουν πως διαχειρίστηκε το ζήτημα χωρίς σχέδιο, με την ελαφρότητα και τον συνήθη ερασιτεχνισμό που χαρακτηρίζει τις δράσεις του. 
Ο κ. Πνευματικός ακολούθησε εξ αρχής μία λάθος τακτική. Λαμβάνοντας μια προφορική συμφωνία από τον αρμόδιο υπουργό, όπως ο ίδιος ομολογεί, αρκέστηκε σε μια άτυπη συνεργασία με το Ταμείο Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΤΔΑΑΠ/ΥΠΕΘΑ) χωρίς κανένα έγγραφο, κανένα στοιχείο δεσμευτικό. 
Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να μας πει τι περιελάμβανε η προφορική συμφωνία (;), την οποία επικαλείται ανάμεσα στον δήμο και στο Ταμείο. Είχε αποτυπωθεί πάνω σε ένα σχεδιάγραμμα; Είχε προϋπολογισμό; Είχε κάτι συγκεκριμένο; Εκμεταλλεύτηκε την θετική διάθεση της ηγεσίας του Ταμείου ο κ. Πνευματικός για να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο project, κοστολογημένο και επίσημο; Ή ήταν όλα στον αέρα; 
Το δεύτερο λάθος του κ. Πνευματικού είναι πως δεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως η σημερινή κυβέρνηση, για δικούς της λόγους, ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε ένα άνοιγμα προς τις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως η παραχώρηση του 6ου ΣΠ στον δήμο Κορινθίων είχε ήδη συζητηθεί -ατύπως- μεταξύ δήμου και κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι προετοίμαζαν το Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Τρίπολη. 
Ωστόσο η παραχώρηση δεν προχώρησε, καθώς ο κ. Πνευματικός προτίμησε να εμπιστευτεί την προφορική συμφωνία που είχε κάνει με το ΤΔΑΑΠ/ΥΠΕΘΑ, αντί να εξασφαλίσει μία δημόσια δήλωση - δέσμευση από το στόμα του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπως συνέβη με την περίπτωση του Δήμου Τρίπολης, ο οποίος εξασφάλισε όχι μόνο το στρατόπεδο «Θεόδωρος Καλοκοτρώνης» αλλά και άλλα ακίνητα για τις ανάγκες του. 
Για όσους γνωρίζουν τον δήμαρχο και τον χαρακτήρα του γίνεται σαφές πως ο κ. Πνευματικός τα έκανε όλα αυτά γιατί ήθελε να επιτύχει την παραχώρηση του στρατοπέδου με την παλαιοκομματική λογική του «κατόπιν ενεργειών μου», βάζοντας το προσωπικό του γόητρο, πάνω από την ευνοϊκή κατάληξη μιας κρίσιμης υπόθεσης. 
Από εκεί και πέρα, όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την εμπλοκή της Περιφέρειας στο θέμα, δείχνουν την σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο κ. Πνευματικός. 
Αρχικά ο δήμαρχος αντέδρασε έντονα στις ανακοινώσεις του κ. Τατούλη κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αξιοποίηση 40 στεμμάτων του στρατοπέδου για διοικητικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και για τις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Σχολής της Κορίνθου. Στην συνέχεια εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασία με την Περιφέρεια και στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, για μιαν ακόμη φορά, απέδειξε πως ο διάλογος, η γεφύρωση των διαφορών, η αναζήτηση της κοινά αποδεκτής λύσης σε συνεργασία με άλλους φορείς είναι εντελώς μακριά από την πολιτική του κουλτούρα. Απαντώντας εμμέσως στο αίτημα από το ΤΔΑΑΠ/ΥΠΕΘΑ, τόνισε ότι θα απαντήσει αρνητικά διότι δεν έχει μέσα τον σχεδιασμό του δήμου! 
Θα είχε ενδιαφέρον, πάντως, να δοθεί στην δημοσιότητα ακέραιο το αίτημα του ΤΔΑΑΠ/ΥΠΕΘΑ για να δούμε αν πράγματι ευσταθούν όσα αναφέρει ο δήμαρχος Κορινθίων, περί δημιουργίας «εμπορικού κέντρου» ή εάν οι ερμηνείες του ακολουθούν άλματα λογικής που εξυπηρετούν τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες. 
Επειδή όμως στην συνέντευξη του είπε πως το σχέδιο του ταμείου προβλέπει και παραχώρηση χρήσεων για διοικητικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, και χώρους πρασίνου και πανεπιστημιακές υποδομές, τον ρωτάμε ευθέως: Σε τι ακριβώς διαφωνεί και ΔΕΝ συνεργάζεται; 
Τι άλλο μπορεί να εικάσει κανείς, παρά το ότι εδώ έχουμε δημαρχιακά «μικροπείσματα» για το ποιος φέρνει την πολυπόθητη λύση; 
Μόνο που αυτά τα μικροπείσματα του κ. Πνευματικού θα τα πληρώσουν πάλι οι δημότες. 
Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως επί ημερών Πνευματικού όλα γίνονται αλλά και θυσιάζονται για το «κατόπιν ενεργειών μου…». 
Αυτή τη φορά όμως τον καλούμε να συνεργαστεί. Δεν θα επιτρέψουμε άλλη μια «θυσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.