Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ;


Η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος, η αποχώρηση από το σπίτι, η έναρξη της φοιτητικής ζωής, η πρώτη δουλειά. Όλες αυτές οι συναρπαστικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου πόσο άγχος και ανησυχία μπορούν να γεννήσουν;
Το άτομο στα χρόνια της εφηβείας αλλά και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης περνά μέσα από πιεστικές καταστάσεις και βιώνει αγχωτικά συναισθήματα που αν δεν αναγνωριστούν και διαχειριστούν κατάλληλα μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες.

Οι μισές ψυχικές ασθένειες ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών

Οι μισές ψυχικές ασθένειες ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται και δεν αντιμετωπίζονται ποτέ. Σε επίπεδο φορτίου νοσηρότητας μεταξύ των εφήβων, τρίτη κυριότερη αιτία είναι η κατάθλιψη, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στους νέους 15 έως 29 ετών. Παράλληλα, η κατάχρηση αλκοόλ και η χρήση παράνομων ουσιών στην εφηβική ηλικία αποτελεί μείζον ζήτημα σε πολλές χώρες του πλανήτη και συνδέεται με επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το σεξ χωρίς προφύλαξη και η ριψοκίνδυνη οδήγηση. Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα ψυχικής υγείας στους νέους είναι οι διατροφικές διαταραχές.

Η σημασία της οικοδόμησης ψυχικής ανθεκτικότητας από την εφηβική ηλικία

Ευτυχώς, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία που έχει η παροχή βοήθειας στους νέους για την ανάπτυξη ψυχικής ανθεκτικότητας, από μικρή ηλικία μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου. Όλο και περισσότερα είναι τα επιστημονικά τεκμήρια που δείχνουν ότι η προαγωγή και η προστασία της υγείας των εφήβων ωφελεί όχι μόνο τους ίδιους τους εφήβους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά και την κοινωνία και την οικονομία, καθώς οι υγιείς νέοι συμβάλλουν πιο ενεργά στον επαγγελματικό στίβο, στην οικογενειακή ζωή, στην κοινότητά τους και στην κοινωνία συνολικά.

Η πρόληψη αρχίζει με καλύτερη κατανόηση

Πολλά μπορούν να γίνουν για να ενισχυθεί από μικρή ηλικία η ψυχική ανθεκτικότητα και να προληφθούν η ψυχολογική επιβάρυνση και τα ψυχικά νοσήματα στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα ψυχικά νοσήματα.
Το πρώτο βήμα για την πρόληψη είναι η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση των προειδοποιητικών ενδείξεων και συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν τα ψυχικά νοσήματα. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα καταστήσουν ικανά να ανταποκριθούν στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο σπίτι και το σχολείο. Ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά μπορούν να προσφέρουν τόσο τα ίδια τα σχολεία όσο και κοινοτικές δομές και φυσικά οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να ανιχνεύουν και να διαχειρίζονται επαρκώς τις ψυχικές διαταραχές.
Παράλληλα, και οι επενδύσεις από τη μεριά των κυβερνήσεων, καθώς και η εμπλοκή του κοινωνικού, υγειονομικού και εκπαιδευτικού τομέα σε ολοκληρωμένα προγράμματα που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των νέων, είναι υψίστης σημασίας.
Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση των εφήβων και των ενηλίκων σχετικά με τρόπους που μπορούν να φροντίζουν την ψυχική τους υγεία και να βοηθούν τους συνομηλίκους τους. Παράλληλα, τα προγράμματα ψυχικής υγείας θα ενημερώνουν πληρέστερα τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά ή τους μαθητές τους.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr

Πηγή: https://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.