Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΠΟ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Άμα κέρδιζες έπαιρνες και το βάρος σου σε ρύζι

Όταν το ΠΡΟΠΟ μπήκε στη ζωή μας

Ήταν η πρώτη μέρα του Mαρτίου του 1959 όταν η Ελλάδα έμπαινε σε νέα σελίδα. Μια σελίδα που μέχρι τότε ήταν άγνωστη στους περισσότερους και αφορούσε τα τυχερά παιχνίδια στον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν η μέρα που το ΠΡΟΠΟ μπήκε στη ζωή μας, αποτελώντας τον προάγγελο για πολλά άλλα τυχερά παιχνίδια.

Ο ΟΠΑΠ και η ιστορική διαφήμιση


Λίγο καιρό νωρίτερα, το Δεκέμβριο του 1958 έπειτα από βασιλικό διάταγμα ιδρύεται στη χώρα μας ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) με απώτερο σκοπό να οργανώσει το πρώτο παιχνίδι Προγνωστικών αγώνων Ποδοσφαίρου (ΠΡΟ-ΠΟ), ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες λειτουργούσαν ήδη αντίστοιχοι φορείς. Στόχος του οργανισμού, ήταν η οικονομική ενίσχυση του ελληνικού αθλητισμού και των δημόσιων εσόδων όπως έλεγε και η διαφήμιση.
«Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας. Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα Προπο».

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία το 45% των εισπράξεων θα μοιράζονταν στους νικητές, ενώ τα υπόλοιπα θα κατέληγαν στη γενική γραμματεία Αθλητισμού, αφού αφαιρούνταν τα λειτουργικά έξοδα των πρακτορείων. Με τη σειρά της η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα μοίραζε το ποσό στον ΣΕΓΑΣ, την ΕΠΟ και στην εταιρία Ιπποδρομιών.

Κέρδισε και φάε ρύζι

Όλα πλέον ήταν έτοιμα για το πρώτο μεγάλο δελτίο. Μόνο που επειδή ήταν πρώτο, ο νικητής θα είχε έξτρα τιμητική. Ποια ήταν αυτή; Όποιος πετύχαινε διάνα και τις 12 αναμετρήσεις, θα κέρδιζε το βάρος του σε ρύζι από τον Μπάρμπα Μπεν!
Μπορεί αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο έπαθλο να φαίνεται αστείο, ωστόσο αν σκεφτούμε πως έγινε σε μια περίοδο που λιπαρές τροφές δεν υπήρχαν, ούτε και αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Έλληνες να μην είναι υπέρβαροι, τότε μπορείς να αναλογιστείς ότι το βραβείο ήταν ελκυστικό.

Πιο ξύπνιοι βέβαια απεδείχθησαν οι άνθρωποι του Μπάρμπα Μπεν που προέβλεψαν την επιτυχία του νέου παιχνιδιού και το διαφήμισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το πρώτο δελτίο και οι νικητές

Το πρώτο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ περιλάμβανε 12 αγώνες, 10 εκ των οποίων ήταν από την Α’ Εθνική και τα τοπικά πρωταθλήματα (δεν υπήρχε Β’ Εθνική ακόμα) και 2 από το ιταλικό πρωτάθλημα.
Κυρίαρχο παιχνίδι όπως διακρίνει κανείς ήταν το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού το οποίο αποτέλεσε και τον κύριο… μαγνήτη του δελτίου.

Αναλυτικά οι αναμετρήσεις:
Ολυμπιακός (ΠΕΙ) – Παναθηναϊκός (ΑΘ)
Απόλλων (ΘΕΣ) – Άρης (ΘΕΣ)
Α.Ε.Κ. (ΑΘ) – Εθνικός (ΠΕΙΡ)
Π.Α.Ο.Κ. (ΘΕΣ) – Πανιώνιος (ΑΘ)
Παναιγιάλειος – Δόξα Δράμας
Ερμής (ΠΕΙΡ) – Δόξα (ΠΕΙΡ)
Δάφνη (ΑΘ) – Α.Ε.Ν. Ιωνίας (ΑΘ) Ηλυσιακός (ΑΘ) – Ατρόμητος (ΑΘ)
Α.Ο. Κηφισίας (ΑΘ) – Γ.Σ. Αμαρουσίου (ΑΘ)
Φίλιππος (ΘΕΣ) – Δόξα (ΘΕΣ)
VERONA – NOVARA TARANTO – ATALANTA 


Η... χαρά της διαφήμισης ήταν το πρώτο δελτίο

Το αντίτιμο που αντιστοιχούσε στον κάθε παίκτη ήταν 2,50 δραχμές ανά δελτίο, ενώ ο τρόπος που παιζόταν ήταν ο ίδιος με τον σημερινό («1» νίκη γηπεδούχου, «2» νίκη φιλοξενούμενου, «Χ» ισοπαλία).
Την επόμενη μέρα το αποτέλεσμα ήταν διθυραμβικό. Συμπληρώθηκαν πάνω από 200.000 δελτία (213.670) ενώ οι εισπράξεις ξεπέρασαν το 1.000.000 δραχμές (1.004.778). Μεγάλος νικητής ήταν ο Νίκος Πάσαρης, κάτοικος Κυψέλης, ο οποίος πήρε το μεγάλο έπαθλο των 228.360 δραχμών, συν το βάρος του σε ρύζι.
Οι 11ρηδες του πρώτου δελτίου κέρδισαν 4.757 δραχμές μέσα στους οποίους ήταν και οι Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης!

Πηγή: https://www.onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.