Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΣΙΣΣΥ, Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ!


Φωτογραφία by Emil Rabending – scan by User: Csanády, Public https://commons.wikimedia.org 

Η Σίσσυ (1837-1898), η νεαρή αυτοκράτειρα του αυστριακού θρόνου, έχει γράψει τη δική της ιστορία. Καταγόμενη από το Μόναχο και τον οίκο των Βίτελσμπαχ σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα της Αυστρίας, από τον αυστηρό οίκο των Αψβούργων.
Τη Σίσσυ υποδύθηκε με μνημειώδη τρόπο η Ρόμι Σνάιντερ, ένας ρόλος που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σίσσυ ενέπνεε, ήταν μια ξεχωριστή αυτοκράτειρα. Μέχρι τον θάνατό της αλλά και πέρα από αυτόν.
Η διαθήκη που άφησε πίσω της προκάλεσε τριγμούς στον αυστριακό θρόνο. Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της διαθήκης της ήταν ότι σύμφωνα με την τελευταία βούλησή της τα έσοδα μιας συλλογής καθημερινών ποιημάτων της θέλησε να διατεθούν σε ανθρώπους που διώκονται πολιτικά και τους συγγενείς τους που χρήζουν βοήθειας.

Μια βοήθεια για τους πολιτικούς πρόσφυγες

«Είναι αξιοσημείωτο ότι την εποχή εκείνη είχε αυτό το όραμα και ήθελε να διαθέσει μέρος των εσόδων του βιβλίου της για την προστασία των προσφύγων», αναφέρει ο επικεφαλής του παραρτήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αυστρία, Κρίστοφ Πίντερ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακηρύχθηκε το 1980 από την ελβετική κυβέρνηση, η οποία διαχειριζόταν την ποιητική κληρονομιά της Σίσσυ, ως νόμιμος δικαιούχος των εσόδων. Η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε έτσι 15.000 ευρώ από την διαχείριση του βιβλίου εκείνου. Σύμφωνα με την ίδια, τα έσοδα αυτά διατέθηκαν σε πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικού ασύλου από την Ουκρανία.
Η ποιητική συλλογή των 400 σχεδόν σελίδων πρόσφατα επανεκδόθηκε. Από την πρώτη έκδοσή της το 1984 πωλήθηκαν 21.000 αντίτυπα από τις Εκδόδεις της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Έκτοτε έχουν διατεθεί σε ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας περίπου 30.000 ευρώ. «Το βιβλίο είναι η ενδιαφέρουσα μαρτυρία μιας εποχής» αναφέρει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa o Τόμας Γεντς, διευθυντής του εκδοτικού οίκου. Ενδιαφέρον έχει ότι η Σίσσυ ασκεί κριτική στη μοναρχία και την αριστοκρατική ελίτ της Αυστρίας της εποχής της, κάτι που ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Σύμφωνα με την ιστορικό Μπριγκίτε Χάμαν τα ποιήματα της Σίσσυς δεν διακρίνονται από λυρική μαεστρία, ωστόσο έχουν ενδιαφέρον γιατί καταγράφουν το κλίμα μιας εποχής αλλαγών που προμήνυε συνταρακτικές πολιτικές αναταράξεις.

Σίσσυ, η ξεχωριστή αυτοκράτειρα

Η Σίσσυ πάντως ήταν μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στον μοναρχικό χάρτη της Ευρώπης. Μοναχική και απρόσιτη, αγαπούσε τη γυμναστική, την ιππασία και την Ελλάδα. Είχε μάθει αρχαία αλλά και νέα ελληνικά με πειθαρχία και της άρεσε να ταξιδεύει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη θερινή κατοικία της στην Κέρκυρα. Λάτρευε την ποίηση και ειδικά τον Χάινριχ Χάινε. Ωστόσο η ίδια άρχισε να μαραζώνει μετά την αυτοκτονία του γιου της Ρούντολφ το 1889. Έκτοτε σταμάτησε να γράφει και να διαβάζει ποίηση. Δολοφονήθηκε από αναρχικούς στις όχθες της λίμνης της Γενεύης το 1898.

Με πληροφορίες από DW / Ματίας Ρέντερ, dpa
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
Βερολίνο, Γερμανία

Πηγή: https://hellasjournal.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.