Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ!

Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί επιλογές απόκρισης και θα εξετάσει μέτρα προετοιμασίας, καθώς τα κρούσματα στην Κίνα αυξάνονται.

Newsroom
HuffPost Greece

ASSOCIATED PRESS

Τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίας που απαιτούνται για τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα θα εξετάσει η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα.
Το πρωί της Δευτέρας οι νεκροί στην Κίνα από τον κοροναϊό είχαν φτάσει τους ενώ τα κρούσματα ανέρχονταν γύρω στα 3.000 (περίπου 2.740 στην Κίνα και γύρω στα 40 στο εξωτερικό). Υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες για την αποτροπή μιας πανδημίας μετά από επιβεβαιώσεις κρουσμάτων εκτός Κίνας- σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γαλλία. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι εκτός Κίνας. 
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισ. γουάν (περίπου 7,85 δισ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.
Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει συναγερμό επειδή είναι πολλοί οι άγνωστοι παράγοντες- όπως το πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η οποία έχει αποδειχθεί θανατηφόρα σε κάποιες περιπτώσεις. Στους ανθρώπους η περίοδος επώασης (όπου ο ασθενής έχει την ασθένεια, αλλά όχι ακόμα συμπτώματα) κυμαίνεται μεταξύ μίας και 14 ημερών. Χωρίς τα συμπτώματα ο ασθενής μπορεί να μην ξέρει ότι νοσεί, αλλά να μπορεί ήδη να μεταδώσει τον ιό.
Στο μήνυμά της την Κυριακή η Επίτροπος Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε τα εξής: «παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για τη Δευτέρα, ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίας που απαιτούνται για τα κράτη μέλη». Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control - ΕCDC)».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτείνουμε την αντίδρασή μας αν χρειαστεί», κατέληξε η Επίτροπος.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρέσβη, Ζανγκ Κιγιουέ, στο υπουργείο προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. 
ASSOCIATED PRESS

Στο μεταξύ, την αξιολόγηση κινδύνου για τον κοροναϊό από την Κίνα, επικαιροποίησε την Κυριακή το ECDC, που συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων από την Κίνα προς τις χώρες της ΕΕ, και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της δευτερογενούς μετάδοσης.
Κινέζοι αξιωματούχοι τονίζουν πως ο ιός φαίνεται να είναι μολυσματικός κατά την περίοδο επώασής του, πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, κάτι που καθιστά δυσκολότερο τον περιορισμό του. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μα Σιαογουέι, είπε σε δημοσιογράφους πως η δυνατότητά του να εξαπλώνεται φαίνεται να ενισχύεται. Πολλές κινεζικές πόλεις έχουν θέσει σε ισχύ μέτρα περιορισμού μετακινήσεων, ενώ η Γουχάν στη Χουμπέι, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, έχει αποκλειστεί. Ο δήμαρχος της πόλης, Ζου Σιανγουάνγκ, έχει δηλώσει πως περιμένει 1.000 νέα κρούσματα. Στην πόλη δημιουργούνται ουρές σε νοσοκομεία. Επίσης, το Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε την είσοδο κατοίκων επαρχίας Χουμπέι από τη Δευτέρα, και οι αρχές παρέτειναν τη διάρκεια των διακοπών για το νέο σεληνιακό έτος (κινεζική πρωτοχρονιά). 

MARTIN POLLARD / REUTERS

Στο μεταξύ, ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών απομόνωσαν επιτυχώς τον ιό (2019-nCoV) σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της Γουχάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.
Ο ΠΟΥ την προηγούμενη εβδομάδα απέφυγε να χαρακτηρίσει το ξέσπασμα παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ωστόσο κάποιοι ειδικοί του χώρου της υγείας εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον η Κίνα μπορεί να περιορίσει την επιδημία. Το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC)

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.