Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ «ΖΗΣΟΥΝ» ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;

Από: Παναγιώτα Μπαμπουρδά

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το αν μπορούν να «ζήσουν» στο Διάστημα τα φυτά ή όχι. Στην ταινία «The Martian» με τον Matt Damon, βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα θερμοκήπιο με πατάτες. Είναι άραγε αυτό δυνατό με τα τεχνολογικά μέσα και την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι ένα απλό «Ναι« ή «Όχι», αλλά ένα «Ίσως». Πέρα από την επιστημονική φαντασία όμως, τι έχει πετύχει η επιστήμη σε αυτόν τομέα; Ας δούμε μερικά επιτεύγματα μέχρι σήμερα.

Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα η επιστήμη σχετικά με τα φυτά στο Διάστημα;

Η Κίνα, τον Ιανουάριο είχε καταφέρει να προσγειώσει στην «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης ένα Rover, το Chang’e 4. Αυτή η αποστολή είναι η πρώτη που πειραματίστηκε με την καλλιέργεια φυτών στη Σελήνη. Αυτό το έκανε με τη χρήση ενός κυλίνδρου, του Lunar Micro Ecosystem (LME). Ο LME προσομοίωσε τις συνθήκες της Γης, εκτός από την βαρύτητα (microgravity) και την κοσμική ακτινοβολία. Μέσα σε αυτόν υπήρχαν σπόροι πατάτας, βαμβακιού, ελαιοκράμβης και ένα συνηθισμένο αγριόχορτο, η Αραβιδόψις. Όλοι αυτοί οι φυτικοί οργανισμοί δεν επιβίωσαν και πέθαναν σχεδόν αμέσως, εκτός από το βαμβάκι. Το βαμβάκι επέζησε για δύο εβδομάδες, δηλαδή κατά τη διάρκεια της σεληνιακής ημέρας και μάλιστα αναπτύχθηκε βγάζοντας δύο φύλλα. Κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας όμως, η θερμοκρασία έπεσε δραματικά στους -190°C, οπότε πέθανε και το βαμβάκι. Φαντάζεστε πόσο επαναστατική ανακάλυψη θα ήταν αν βρισκόταν ένας τρόπος να καλλιεργήσουμε φυτά σε άλλους πλανήτες; Επιστημονική φαντασία; Ίσως και όχι.
Επίσης, η NASA, το 2015, μέσω του project «Veggie», κατάφερε να καλλιεργήσει μαρούλι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) (δεν υπάρχει βαρύτητα στο εσωτερικό του), το οποίο και κατανάλωσαν για πρώτη φορά οι αστροναύτες στον ISS. Μέσω του ίδιου project κατάφεραν να φυτέψουν λουλούδια (Ζίννιες συγκεκριμένα) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τα οποία αναπτύσσονται κανονικά και μάλιστα έχουν ανθίσει. Επιπλέον, στον ΙSS, μέσω του ίδιου προγράμματος έχουν καλλιεργηθεί ακόμα Κινέζικο Λάχανο, Μιζούνα (mizuna mustard, πράσινο λαχανικό), red russian kale (επίσης πράσινο λαχανικό). Στο παρελθόν κάτι τέτοιο θα ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας! Το θέμα τώρα είναι αν είμαστε έτοιμοι να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Γιατί αν θέλουμε να αποικήσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον άλλους πλανήτες, σίγουρα θα πρέπει να βρούμε τρόπο να καλλιεργούμε φυτά σε αυτούς.

Πηγή εικόνας: www.nasa.gov/

Τι υπόσχεται νέα ριζοσπαστική έρευνα;

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι η υπερβολική ακτινοβολία UV κατέστρεφε τα φυτά. Αυτό όμως είναι κάτι που πρόκειται να αλλάξει. Ο νάνο-μηχανικός Joseph Richardson από το Australian Research Council Centre of Excellence in Bio-Nano Science and Technology της Μελβούρνης ανέπτυξε μια θεωρία σύμφωνα με την οποία οι ακτίνες UV του ήλιου μπορούν να μετατραπούν σε ακτίνες με άλλα μήκη κύματος, που δεν θα ήταν επιβλαβή για τα φυτά. Πώς θα το κάνει αυτό; Χρησιμοποιώντας κάποια νανοσωματίδια που λέγονται μεταλλικές οργανικές δομές (MOFs), τα οποία θα κάνουν ακριβώς την παραπάνω μετατροπή. Το ακόμη πιο συναρπαστικό είναι ότι δεν θα εισάγει τα MOFs στα φυτά, αλλά αντίθετα θα «μάθει» στα φυτά πώς να παράγουν από μόνα τους τα MOFs. Θα δώσει δηλαδή στα φυτά τα δομικά υλικά που χρειάζονται για να φτιαχτούν και τα φυτά θα τα παράγουν από μόνα τους. Οι πρώτες πειραματικές δοκιμές που έγιναν έχουν πετύχει. Οπότε αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο.
Αυτή η έρευνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες σε ακραίες συνθήκες εδώ στη Γη αλλά και στο Διάστημα. Φανταστείτε να μπορούσαμε να φυτέψουμε σοδειές για παράδειγμα στην έρημο (αν υποθέσουμε ότι λύναμε το πρόβλημα του ποτίσματος) ή στη Σελήνη ή στον Άρη! Φανταστείτε έναν κήπο ας πούμε με ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες σε έναν άλλον πλανήτη. Επιστημονική φαντασία ή μήπως όχι; Αν καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε φυτά στο Διάστημα, σίγουρα ο εποικισμός σε άλλους πλανήτες έρχεται ένα βήμα πιο κοντά…

Πηγές:


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΑΜΠΟΥΡΔΑ

Έχω σπουδάσει στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολούμαι με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να ζωγραφίζω και να χορεύω tango και latin χορούς. Με ενδιαφέρουν πολύ η Επιστήμη, οι ανακαλύψεις, το Διάστημα και η Φυσική.

Πηγή: https://www.maxmag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.